Καρκίνος στο κεφάλι: Κοινά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

HomeΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο κεφάλι: Κοινά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» μας πιάνει τρόμος, πόσο μάλλον όταν αυτός εντοπίζεται σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο του ανθρώπινου σώματος όπως το κεφάλι.

Επειδή όμως πρόκειται για πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε βασικές πληροφορίες, όπως τα συμπτώματα που προκαλεί.

Οι όγκοι που αναπτύσσονται στο κεφάλι είναι στην πλειοψηφία τους δευτεροπαθείς, δηλαδή αποτέλεσμα μετάστασης από όγκο που εμφανίστηκε αλλού στο σώμα, όπως στον μαστό ή στον πνεύμονα. Οι δευτεροπαθείς όγκοι στο κεφάλι είναι σπάνιοι.

Ακόμη πιο σπάνιοι είναι οι πρωτοπαθείς, όταν δηλαδή ο καρκίνος ξεκινά από κάποια περιοχή του εγκεφάλου.

Τόσο οι πρωτοπαθείς όσο και οι δευτεροπαθείς όγκοι στο κεφάλι είναι αρκετά «ύπουλοι», καθώς προκαλούν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κάποιος σωστά.

Κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την ακριβή περιοχή του κεφαλιού στην οποία εμφανίζεται ο καρκίνος.

Τα τέσσερα συμπτώματα που ακολουθούν είναι τα πιο κοινά: Επιληπτική κρίση: Περίπου το 60% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο στο κεφάλι εκδηλώνουν τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση με σπασμούς λόγω της παρεμβολής του όγκου στο ηλεκτρικό κύκλωμα του εγκεφάλου. Για πολλούς μάλιστα, η κρίση είναι η πρώτη ένδειξη του προβλήματος. Μια επιληπτική κρίση δεν είναι ποτέ αθώα, είτε οι σπασμοί εκδηλώνονται σε ολόκληρο το σώμα είτε τοπικά, πρέπει πάντοτε να αξιολογείται από τον γιατρό.

Πηγή