HomeΥΓΕΙΑ

Κάρδαμο: Ένα μπαχαρικό ξακουστό για τη μοναδική του γεύση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Κάρδαμο: Ένα μπαχαρικό ξακουστό για τη μοναδική του γεύση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Το κάρδαμο ή νεροκάρδαμο, γνωστό και ως κακουλές, είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

 

Με τη χαρακτηριστική του πιπεράτη γεύση, μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με άλλα τρόφιμα, με πιο ήπια γεύση, όπως το τυρί, το ρύζι, τα ζυμαρικά ή τα αβγά. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε και σε ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι ή και η σοκολάτα.

«Το κάρδαμο αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά» επισημαίνει η Vandana Sheth, διαιτολόγος. «Μας χαρίζει πολλές θρεπτικές ουσίες, με ελάχιστες θερμίδες κάθε φορά».

Γερά κόκαλα

Η υψηλή περιεκτικότητα του καρδάμου σε βιταμίνη Κ σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου συμβάλλει στην ενίσχυση και προστασία των οστών μας.

Δυνατή καρδιά

Το κάρδαμο μας χαρίζει μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών που μπορεί να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μέταλλα – ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο – και νιτρικά άλατα, το κάρδαμο μπορεί να βοηθήσει με τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Ενα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κάρδαμο περιέχει 112 mg καλίου (1/3 της ποσότητας καλίου σε μια μπανάνα), 7 mg μαγνήσιο και περίπου 37 mg νιτρικών αλάτων.

kardamo 1

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Το κάρδαμο περιέχει ισοθειοκυανικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Τα ισοθειοκυανικά αποτελούν μικρά μόρια που ωφελούν την υγεία μας, μέσω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Ως αποτέλεσμα μπορούν να συμβάλουν στην αναστολή της ανάπτυξης καρκίνων, καρδιοκυκλοφορικών νόσων και οστεοαρθρίτιδας.

Ισχυρή όραση

«Το κάρδαμο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία των ματιών λόγω των καροτενοειδών και της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C» επισημαίνει η διαιτολόγος Vandana Sheth. Ενα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κάρδαμο περιέχει 15 mg βιταμίνης C (περίπου το 1/5 της βιταμίνης C που έχει ένα πορτοκάλι).

Επιπλέον, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κάρδαμο περιέχει 649 μg β-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, ενισχύοντας την όρασή μας.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Το κάρδαμο περιέχει άλφα-λιποϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και την αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «National Library of Medicine».