HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν «κολλάνε» κορωνοϊό

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν «κολλάνε» κορωνοϊό

Ο Καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η ομάδα του ερευνούν και αναζητούν απαντήσεις για πολλά θέματα γύρω από τον κορωνοϊό, προσφέροντας ένα πραγματικά σημαντικό έργο στο δρόμο της εξερεύνησης του ιού που μας έχει αλλάξει την ζωή.

Η άποψή του είναι πάντα τεκμηριωμένη και πολύ πιο μπροστά σε σχέση με όσα ξέραμε για την πανδημία. Μιλώντας στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο αποκάλυψε ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρά το γεγονός ότι είχαν στενή επαφή με πολλά κρούσματα τελικά δεν κόλλησαν τον ιό! Είναι κάτι για το οποίο ξεκίνησε έρευνα  για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

«Υπάρχουν περιστατικά που δεν κόλλησαν τον κορωνοϊό. Εμείς το είχαμε δει από την αρχή της πανδημίας. Έχω παραδείγματα από τους Ρομά στην Ν. Σμύρνη. Σε μια οικογένεια νόσησαν όλοι και ένα άτομο δεν είχε νοσήσει. Αυτό το άτομο είχε μπει στην «Αρωγή» και ήταν με 70 θετικά περιστατικά εκεί. Παρά το γεγονός αυτό, δεν θετικοποιήθηκε ποτέ! Κάναμε αντισώματα και βρέθηκε ότι δεν είχε αντισώματα στον ιό! Εμείς αυτό το ψάχνουμε μαζί με το ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών. Πήραμε δείγματα από όλο το οικογενειακό δέντρο και τα στείλαμε για να αναλυθεί το πλήρες γονιδίωμα των ανθρώπων έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχουν γενετικές διαφορές. Ψάχνουμε λοιπόν μήπως υπάρχουν κάποια γενετικά χαρακτηριστικά που εκφράζονται διαφορετικά σε κάποιους ανθρώπους και τους κάνουν να μην κολλάνε τον ιό», περιγράφει.

Το ποσοστό ανοσίας στη Λάρισα

Ο καθηγητής μίλησε και για τον Νοέμβριο που ήταν και μήνας με τα περισσότερα κρούσματα για την Θεσσαλία. «Το ποσοστό της ανοσίας στο πληθυσμό της Λάρισας είναι περίπου στο 4%. Είναι ψηλά και στην Λάρισα αλλά λίγο πιο κάτω από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την μελέτη για τα αντισώματα φαίνεται ότι στην Θεσσαλία είχαμε 50.000 κρούσματα για τον μήνα Νοέμβριο», ανάλυσε.

Γιατί δεν μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε και γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σημαντική πτώση στα κρούσματα. «Δεν έχουμε με αυτό το lockdown την αναμενόμενη πτώση. Ο δείκτης μεταδοτικότητας κυμαίνεται σχεδόν στο 0,8 για την Θεσσαλία. Η Λάρισα είναι περίπου στο 1. Η κινητικότητα δεν έχει πέσει όπως στο πρώτο lockdown. Να έχουμε υπόψη μας ότι μπαίνουμε και σε χειμώνα. Τον χειμώνα ευνοείται η μετάδοση των νοσημάτων του αναπνευστικού και του κορωνοϊού. Έχουμε συγχρωτισμό σε χώρους. Φανταστείτε ότι είμαστε μέσα στο ίδιο σπίτι και στους χώρους εργασίας. Επίσης είχαμε κρούσματα σε χώρους όπως ήταν οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και στις φυλακές. Όλα αυτά δεν αφήνουν να πέσει πολύ ο συντελεστής μεταδοτικότητας. Ελπίζουμε την μετάδοση να την κρατήσουμε κάτω από το 1, για να αρχίσει σιγά- σιγά να ανασαίνει και το σύστημα Υγείας», ανέφερε.

Το άνοιγμα της αγοράς

Μίλησε επίσης για τις αποφάσεις αναφορικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων και χτύπησε «καμπανάκι» ενόψει των εορτών. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι θα ανοίξουμε καθώς σε όλη την χώρα έχουμε συντελεστή μετάδοσης 0,8. Άρα εύκολα αν έχουμε μια αύξηση της κινητικότητας και αυξηθεί αυτός ο δείκτης κατά 20%, ξεπερνάμε το 1. Έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Προτείναμε να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία που είναι μικρός αριθμός αλλά φαίνεται να τηρούν τα πρωτόκολλα πιο πιστά. Ότι άλλο ανοίξει και φέρει αύξηση της κινητικότητας μας προβληματίζει», σημείωσε 

Τα εμβόλια

Αναφέρθηκε στα εμβόλια αλλά και την έγκαιρη έλευσή τους η οποία θα βοηθήσει στο «χτίσιμο» της ανοσίας. «Για να φτάσουμε στην λεγόμενη ανοσία αγέλης πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 50-70% του πληθυσμού. Πρέπει να είναι άνοσος ο πληθυσμός ώστε αυτό το ποσοστό να προστεθεί στην φυσική ανοσία. Παίζει μεγάλο ρόλο ο ρυθμός που θα έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα και βέβαια πόσοι θα εμβολιάζονται ανά μήνα. Χρειάζεται μια καλή κάλυψη των ευάλωτων ομάδων. Αν καταφέρουμε από την αρχή να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ατόμων θα βελτιωθούν τα πράγματα και θα είμαστε λίγο πιο ήρεμοι. Δεν σημαίνει ότι αν έρθει το εμβόλιο τελείωσαν όλα και βγάζουμε μάσκες κάνοντας συναθροίσεις. Θέλει μια προσοχή, μέχρι να αποκτήσουμε αυτή την ανοσία που προανέφερα», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Πόσο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Τελειώσαμε με το δεύτερο κύμα; Μάλλον όχι υποστηρίζει ο καθηγητής. «Έχω την αίσθηση ότι το ισχυρότερο κύμα είναι το αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είμαστε ακόμη στο Χειμώνα και μπορεί να διαρκέσει αρκετά αυτό το δεύτερο κύμα. Μπορεί να πάει και μέχρι τον Γενάρη. Άρα κάνουμε προσεκτικά βήματα περιμένοντας το εμβόλιο. Εμβολιάζουμε τις ομάδες που πρέπει και είμαστε αισιόδοξοι. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Συζητιέται σε όλη την Ευρώπη το θέμα της κόπωσης. Με το εμβόλιο στον ορίζοντα πρέπει να πάρουν όλοι κουράγιο. Μέσα στις γιορτές να προσέξουμε πάρα πολύ. Αν δεν προσέξουμε θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, την νέα χρονιά», κατέληξε.

Του Π. Γαρουφαλιά

Πηγή