HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κακοκαιρία Daniel ο τρομερός αλλά όχι μοναδικός… Μαθήματα για το μέλλον!!

Κακοκαιρία Daniel ο τρομερός αλλά όχι μοναδικός… Μαθήματα για το μέλλον!!

Γράφει ο Βασίλησ Πανάκογλου

Ας πούμε λοιπόν κάποια σύντομα πράγματα για την πλημμύρα για όσους θέλουν να μάθουν και όχι για τα πνεύματα αντιλογίας…

 

 

Ανεβαίνει ή κατεβαίνει το νερό στο ποτάμι?

Το νερό στο ποτάμι έχει πέσει λίγο σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

 

Γιατί ενώ κατεβαίνει το ύψος του νερού στο ποτάμι μερικές περιοχές πλημμυρίζουν ακόμα πιο πολύ?

Μερικές περιοχές πλημμυρίζουν ακόμα πιο πολύ γιατί βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του ποταμού και θα βρίσκονται για αρκετές ώρες ακόμα έως ότου έχουμε σημαντική πτώση του νερού στο ποτάμι.

 

 

Γιατί βλέπουμε ακόμα φρεάτια να βγάζουν νερό προς την πόλη? 

Υπάρχει ένα σύστημα που κλείνουν τα όμβρια ύδατα ώστε να μην υπάρχει επιστροφή του νερού από το ποτάμι προς την πόλη. Αυτό όπως είναι λογικό δεν μπορεί να διασφαλίσει 100% την μη είσοδο του νερού και έτσι αργά αλλά σταθερά αυτό συνεχίζει να μπαίνει από τα φρεάτια οσο το ύψος του νερού στο ποτάμι βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από το υψόμετρο της κάθε περιοχής.

 

Αν δεν υπήρχε το σύστημα που κλείνουν τα όμβρια ύδατα τι θα είχε συμβεί?

Αν δεν υπήρχε το σύστημα να καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό την είσοδο του νερού στην πόλη θα είχαν μπει τα νερά αμέσως στα χαμηλότερα τμήματα της πόλης και αναλόγως με τη διαφορά υψόμετρου της περιοχής από το ύψος του ποταμού μπορεί να είχαμε ακόμα και 4 και 5 και 6 και 7 μέτρα νερό σε κάποια παραποτάμια τμήματα της πόλης.

 

Γιατί δεν κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική να απαντλησει τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές? Γιατί δεν ήρθε κανένας στην περιοχή μας να κάνει κάτι?

Όταν μία περιοχή είναι πλημμυρισμένη δεν υπάρχει μέρος για να φύγουν τα νερά μέσω αντλιών.  Η μόνη περίπτωση για να γίνει άντληση υδάτων με αποτέλεσμα είναι να υπάρχει χωράφι ή ανοιχτός χώρος ο οποίος δεν είναι πλημμυρισμένος δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο ομβρίων της πόλης και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις στην άκρη της πόλης μπορεί να βρεθούν κάποιοι χώροι/στεγνά χωράφια που μπορούν να πλημμυρίσουν μέσω των αντλιών για να γλιτώσουν κάποιες κατοικίες. Αλλά και πάλι όπως είπαμε οσο μία περιοχή βρίσκεται κάτω από το  ύψος του ποταμού θα συνεχίζει να δέχεται νερά από τα όμβρια όσο κι αν αντλούμε νερό προς κάποιο χωράφι διπλανό που δεν έχει νερό.

 

Μα εγώ είδα κάποιες επιχειρήσεις στην Σωκράτους να αντλούν το νερό και να το ρίχνουν σε φρεάτιο πάνω στον περιφερειακό.

Είναι σαν να ρίχνεις νερό σε ένα κουβά που από κάτω είναι τρύπιος. Ρίχνουν το νερό στα φρεάτια τα οποία επειδή είναι υπερυψωμένα φαίνονται άδεια αλλά στην πραγματικότητα ενώνονται με όλο το υπόλοιπο δίκτυο της πόλης. Το νερό με λίγα λόγια επιστρέφει στις ίδιες περιοχές από τις οποίες παίρνετε απλά λόγω καθυστέρησης και μεταφοράς και σε γειτονικά μέρη θα αργήσει να ξανά πλημμυρίσει κάποιες ώρες οι ίδιες περιοχές με το ίδιο ύψος νερού.

 

Τι κάνω λοιπόν όταν υπάρχει πλημμύρα σε μία περιοχή εκτεταμένη.

Όταν μία περιοχή έχει πλημμυρίσει από ποτάμι και έχει καλυφθεί όλη η γύρω περιοχή δεν μπορεί να γίνει τίποτα έως ότου τα νερά από μόνα τους αποσυρθούν μέσω του ίδιου ποταμού που έχει πλημμυρίσει την περιοχή. Απλά απομακρυνόμαστε όταν εκτιμάται ότι το ύψος του νερού θα  ξεπεράσει και θα εισέλθει σε οικίες όπου θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Δεν υπάρχει τρόπος να σώσουμε κάτι περισσότερο εκτός από τη ζωή μας.

Γιατί δεν ήρθαν γρήγορα στις περιοχές που είχαν πολλά νερά της Καρδίτσας και των Τρικάλων τα ελικόπτερα για να  διασώσουν τον κόσμο? Ακούστηκε και η δικαιολογία ότι υπήρχαν αστραπές στην περιοχή ενώ δεν έβρεχε καν.

Ελικόπτερα δεν μπορούσαν να πετάξουν διότι χρειάζονται ανεφοδιασμό και την ημέρα που στα χωρια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα το νερό έχει φτάσει 2-3-4 μέτρα, στη Λάρισα στο αεροδρόμιο αλλά και στο αεροδρόμιο της Αγχιαλου που ειναι τα κοντινοτερα υπηρχε καταιγίδα έως και τις μεσημεριανές ώρες. Έτσι λοιπόν τα ελικόπτερα θα πήγαιναν από κάποιο μακρινό αεροδρόμιο να σώσουν κάποιους λίγους και στη συνέχεια θα έπρεπε να επιστρέψουν για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ή στην Κοζάνη ή στην Ελευσίνα ή στην Τανάγρα ή τελοσπάντων σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο που δεν είχε καταιγίδα και βρίσκεται αρκετά μακριά για να ανεφοδιαστούν. Αυτό φαίνεται τις τελευταίες μέρες που υπάρχει και ηλιοφάνεια και στη Λάρισα και τα ελικόπτερα πολύ συχνά έρχονται ανεφοδιάζονται και ξανά φεύγουν προς την περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

 

Μα γιατί δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα αφού έχουμε και το παράδειγμα του Ιανου πριν λίγα χρόνια?

Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται με κάποιες μελέτες για να αντέχουν σε φυσικά φαινόμενα μέχρι κάποιες εντάσης. Όπως έχουν γίνει μετά από καταστροφικούς σεισμούς βελτιώσεις στον αντισεισμικό κανονισμό και τα σπίτια μας πια αντέχουν για παράδειγμα για σεισμούς έως 7 ρίχτερ έτσι και οι κατασκευές που γίνονται για πλημμύρες γίνονται έως κάποιας έντασης φαινόμενα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ιανού αλλά και του Daniel τα όρια αυτά ξεπεράστηκαν κατά πολύ. Οποιαδήποτε παρέμβαση και να ειχε γίνει τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσα να αποσοβήσει σχεδόν τίποτα από αυτά που συνέβησαν.

 

Άρα από δω και πέρα οπότε έχουμε πλημμύρες θα καθόμαστε θα κοιτάμε το νερό να μπαίνει στις περιουσίες μας και δεν θα κάνουμε τίποτα?

Όχι δεν θα καθόμαστε και θα κοιτάμε το νερό. Θα πρέπει να γίνει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Να γίνει συνεργασία μηχανικών με μετεωρολόγους και κλιματολόγους και θα συμπεριλάβουμε καινούργιους αλγόριθμους με τά νέα κλιματικά δεδομένα (κλιματική κρίση). Έτσι οι κατασκευές που θα αρχίσουμε να κάνουμε και τα αντιπλημμυρικά έργα θα φτιάχνονται για μεγαλύτερα ύψη βροχής ώστε να αντέχουν τη νέα πραγματικότητα και να έχουμε μικρότερες ζημιές. Αυτό θα γίνει σταδιακά όπως έγινε και στην περίπτωση των αντισεισμικών κατασκευών μετά από κάθε πολύ μεγάλο σεισμό που έκανε μεγάλες καταστροφές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σκοπός είναι να μη χάνεται χρόνος και να μην κατασκευαστούν οι γέφυρες που έχουν πέσει για παράδειγμα ή κάποια αναχώματα ή κάποια φράγματα με τα κλιματικά δεδομένα που είχαμε τα προηγούμενα 50 χρόνια.

 

Πρέπει σιγά-σιγά να αφήσουμε τους ρομαντικούς και τους συνωμοσιολόγους πίσω και να προχωρήσουμε σαν κράτος μπροστά χρησιμοποιώντας ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία και σε οποιαδήποτε επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή καλύτερων υποδομών με βάση όπως προείπαμε τα νέα κλιματικά δεδομένα που έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με πριν από 50 και 100 χρόνια. Υπαρχει η νέα πραγματικότητα δηλαδη η απότομη αλλαγή από το κρύο στο ζεστό και από ξηρό στο υγρό στο κλίμα μας. Όσο πιο γρήγορα το πάρουμε απόφαση βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και κρατήσουμε μακριά τα κολλημένα μυαλά θα γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες στο κοντινό μέλλον.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.