HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κ. Αγοραστός για Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub: «Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να βρουν δουλειά στη Θεσσαλία»

Κ. Αγοραστός για Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub: «Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να  βρουν δουλειά στη Θεσσαλία»

«Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας  Health Hub με έδρα την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένα έργο καινοτομίας στην πράξη: δίνουμε  τη δυνατότητα  σε νέους ανθρώπους,  επιστήμονες  και ερευνητές, να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, στηρίζουμε εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις  και  start ups που αποκτούν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά υγείας και φαρμάκων.

 

Δώσαμε μάχες για το αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «και είμαστε περήφανοι που η πρόταση που καταθέσαμε είναι μία από τις 12 συνολικά προτάσεις που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κοινωνική πολιτική. Έχουμε δύο επιλογές: ή θα πάμε μπροστά ή θα διολισθαίνουμε στην αδράνεια. Διαλέγουμε να προχωρήσουμε μπροστά, με έργα  που δίνουν ανάσα ελπίδας στους νέους και  αναστρέφουν το  brain drain.

Είμαστε υπέρ της προόδου, υπέρ της συνεργασίας, σταθερά δίπλα στην κοινωνία. Η μεγαλύτερη  γενναιοδωρία  προς το μέλλον είναι να τα κάνουμε όλα στο παρόν».

Με εισήγηση του Περιφερειάρχη, εγκρίθηκε  στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας  στο εταιρικό σχήμα HEALTH HUB,  προκειμένου να υποβληθεί για χρηματοδότηση στην πρόσκληση «Ανάπτυξη Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs  που έχουν λάβει Σφραγίδα Αριστείας από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  2.915.857  ευρώ.

Ποιοι και πώς ωφελούνται από τη δημιουργία του  Health Hub

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub με έδρα την Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργεί ως «κατάστημα μιας στάσης» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων με  απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα:

  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό περισσότερων από 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου Τομέα
  • Περισσότερες από 100 τοπικές επιχειρήσεις και start-ups αποκτούν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Αγορά της Υγείας και των Φαρμάκων
  • Την Ανάπτυξη ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας σχεδιασμού και χρήσης Φαρμάκων
  • Πάνω από 1000 φορείς αποκτούν πρόσβαση και αξιοποιούν τις Πλατφόρμες Νέφους για τη διαχείριση των νέων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης των ιατρικών δεδομένων
  • Την ανάδειξη και αξιοποίηση περισσότερων από 50 τεχνολογιών ψηφιακής υγείας (όπως ανάπτυξη εργαλείων προσομοίωσης (VR) με τη μεταφορά σε εικονικά περιβάλλοντα για την ταχύτερη αποκατάσταση και ενδυνάμωση ασθενών, 3D printing οργάνων ανθρωπίνου σώματος, εφαρμογή τεχνικών οπτικοποίησης επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στον προ εγχειρητικό σχεδιασμό και άλλα)
  • Τη σύναψη περισσότερων από 100 συμβολαίων συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Οικοσυστήματος
  • Πάνω από 2.000 εκπαιδευόμενους από την Περιφέρεια, την Ελλάδα και την Ευρώπη σε ψηφιακές δεξιότητες και νέες τεχνολογίες

Εταιρικό Σχήμα

Επικεφαλής οργανισμός είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, το οποίο δραστηριοποιείται ενεργά στη Λάρισα από το 2005. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, 9 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα:

– το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας

-το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) του Τμήματος Πληροφορικής,

-το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Εργαστήριο Γενετικής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας,

-το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα το Εργαστήριο

Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής

-το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης

– το Πανεπιστήμιο Πατρών με 2 εργαστήρια – το Εργαστήριο Γενικής Βιολογίας και το Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας -το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας

-Hygieia Scientific Research And Educational Cluster, τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας “Κώστας Στεφανής”

-το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και  Αντιμετώπισης Γενετικών και   Κακοηθών Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας

Και  9 καινοτόμες και δυναμικές εταιρείες και φορείς επιχειρηματικότητας:

-Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας

-Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

-Animus Ανώνυμη Εταιρεία Κέντρο Αποκατάστασης

-Gisemi Hub-Κόμβος Καινοτομίας και  Επιχειρηματικότητας, Ε-Trikala αναπτυξιακή ανώνυμη    εταιρεία Ο.Τ.Α

– Ι Και Δ Τσακιρίδης Ο.Ε. (Infolyseis)

– Wecare Ι.Κ.Ε.

-Home Care Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Ιατρικών και Συναφών Υπηρεσιών

– Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο έργο

Το Health Hub ακολουθεί την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναλαμβάνοντας έναν από τους ηγετικούς ρόλους στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής εταιρικής σχέσης καινοτομίας και τεχνολογικής πρωτοβουλίας με επίκεντρο την υγεία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  παρέχει υπηρεσίες δικτύωσης για την ενίσχυση των συνεργασιών με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη διάδοση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών σε ευρύτερο κοινό.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.