HomeΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η μεγαλύτερη εισβολή στην Παλαιστίνη από το 2002

Ισραήλ: Η μεγαλύτερη εισβολή στην Παλαιστίνη από το 2002

Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι έως τώρα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μετά την επίθεση στην πόλη Τζενίν από τις ισραηλινές δυνάμεις, η οποία χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές ως «η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών».

 

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Έως και 2.000 στρατιώτες, με ελικόπτερα Apachi, drones και τεθωρακισμένες μπουλντόζες αναζητούν τρομοκράτες μέσα στους δρόμους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι αρκετά μεγάλος, χωρίς να μπορεί να γίνει συγκεκριμένος.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί πολλές καταστροφές, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασύγκριτη βία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εισβάλει στη Δυτική Όχθη, καθώς στον καταυλισμό προσφύγων της πόλης Τζενίν εκπαιδεύονται νεαροί Παλαιστίνιοι στην χρήση όπλων. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έκανε λόγο για «ειδεχθές έγκλημα» καταδικάζοντας την ισραηλινή βία.

Σύμφωνα με το CNNi, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη από το 2002.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι ξεκίνησαν μια «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια στην περιοχή της πόλης Τζενίν και του στρατοπέδου Τζενίν», πλήττοντας «τρομοκρατικές υποδομές».

Κάτοικοι της Τζενίν δήλωσαν στο CNN ότι άκουσαν εκρήξεις και σφοδρούς πυροβολισμούς στην περιοχή, ενώ βίντεο έδειχναν τραυματισμένους Παλαιστίνιους να μεταφέρονται με ασθενοφόρο στο κυβερνητικό νοσοκομείο της περιοχής.

Εικόνες από την Τζενίν έδειχναν ενόπλους και Παλαιστίνιους μαχητές στους δρόμους, καθώς οι μάχες με πυροβόλα όπλα και οι εκρήξεις συνεχίζονταν, μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε μια κλιμάκωση της βίας, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κοντά σε τζαμί της πόλης, το οποίο χρησιμοποιούνταν από Παλαιστίνιους ενόπλους για να στοχεύουν τις ισραηλινές δυνάμεις

 

Το BBC εξηγεί πως η Τζενίν είναι ένας καταυλισμός προσφύγων στην πόλη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Δημιουργήθηκε για τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948-49, ενώ σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκεί φιλοξενούνται σήμερα περίπου 14.000 άνθρωποι.

«Είναι ξεκάθαρη εισβολή»

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αποστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Husam Zomlot, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί το «πρόσχημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να επιτεθεί στους Παλαιστίνιους εδώ και δεκαετίες».

«Οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν εισβολή στη Δυτική Όχθη, όχι στρατιωτική επιχείρηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το Ισραήλ θέλει να συντρίψει την ψυχή μας, το λαό μας, τον πληθυσμό μας, θέλει να συνεχίσει να μας έχει υπό στρατιωτική κατοχή, θέλει να συνεχίσει την παράνομη επέκταση των οικισμών του στα κατεχόμενα εδάφη», κατέληξε ο Zomlot.

 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας 3/7 πως εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον «τρομοκρατικών υποδομών» στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις οποίες ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

«Δεν θα μένουμε αδρανείς όταν τρομοκράτες συνεχίζουν να κάνουν κακό σε άμαχους χρησιμοποιώντας ως κρησφύγετο τον καταυλισμό της Τζενίν», διεμήνυσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post, η Σιν Μπετ, υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο κέντρο διοίκησης και επικοινωνιών και αποθήκη όπλων, σημείο συγκέντρωσης τρομοκρατών και θέση παρατήρησης, καθώς και άλλοι στόχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης στην Τζενίν.

Κατά παλαιστινιακές πηγές, μονάδες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκαν στην πόλη αμέσως μετά τα αεροπορικά πλήγματα κι ακολούθησαν μάχες με παλαιστίνιους μαχητές.

Η Τζενίν, στη Δυτική Όχθη (βόρεια), γίνεται συχνά στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού από το 2022, με φόντο την κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας.

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, τουλάχιστον 177 Παλαιστίνιοι, 25 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

Η Χαμάς απειλεί με επέμβαση

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ δήλωσε ότι «ο ηρωικός καταυλισμός της Τζενίν αμύνεται στην κατοχή και στις εισβολές της». Από την πλευρά της, η Χαμάς προειδοποίησε ότι είναι «έτοιμη να επέμβει». Eάν το Ισραήλ «το πάει πολύ μακριά» και «επιμείνει στην επιθετικότητά του» στη Τζενίν, θα επέμβουμε δήλωσε εκπρόσωπος της μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα. Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κάλεσε τους νέους στη Δυτική Όχθη να συμμετάσχουν στις μάχες.

 

Έκτακτη συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας

Η παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση αργά τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις ήδη περιορισμένες επαφές της με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Guardian, οι ηγέτες δήλωσαν ότι το πάγωμα του συντονισμού για την ασφάλεια θα παραμείνει σε ισχύ και υποσχέθηκαν να εντείνουν τη δραστηριότητα κατά του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και στους διεθνείς οργανισμούς. Σχεδίαζαν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπερασπίστηκε την εισβολή λέγοντας ότι «τους τελευταίους μήνες, η Τζενίν έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό».

Είπε ότι τα στρατεύματα καταστρέφουν κέντρα διοίκησης μαχητών και κατάσχουν προμήθειες όπλων και εργοστάσια. Υποστήριξε ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα με «ελάχιστη ζημιά στους αμάχους».

Οι Παλαιστίνιοι και τρεις αραβικές χώρες με ομαλοποιημένους δεσμούς με το Ισραήλ –η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– καταδίκασαν την εισβολή, όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 εθνών.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Ενώ υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων», είπε ένας εκπρόσωπος.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.

Πηγή