HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για μια αμφιλεγόμενη «μεταρρύθμιση»

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για μια αμφιλεγόμενη «μεταρρύθμιση»

Μέσα σε μία πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα που κάθε άλλο παρά σε ευρύτερες συναινέσεις παραπέμπει, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
καλείται σήμερα να δώσει και ο ίδιος απαντήσεις από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στην πληθώρα των ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα γύρω από το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η κατά την ίδια την κυβέρνηση «εμβληματική» μεταρρύθμιση της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αποδεικνύεται άκρως αμφιλεγόμενη και διχάζει την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται δε να ψηφιστεί σήμερα μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία και αυτό εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και διχογνωμίας στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.

Οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση είχαν σαν στόχο να φέρει προς ψήφιση μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο μία μεταρρύθμιση που ακριβώς επειδή θεωρείται και από την ίδια ως «ιστορική» και αφορά σε ένα από τα κατεξοχήν πιο ευαίσθητα πεδία της κοινωνική ζωής, θα έπρεπε να τύχει πολύ μεγαλύτερης συζήτησης τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αντιθέτως, ακόμη και το χρονικό διάστημα των 10 ημερών που αφιερώθηκε στη δημόσια διαβούλευση ήταν από τα μικρότερα για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μηδέ εξαιρουμένων και άλλων πρόσφατων νομοσχεδίων του ίδιου του υπουργείου Παιδείας, όπως για το εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που η διαβούλευση διήρκεσε δύο εβδομάδες, αλλά και νομοσχεδίων όπως η επιστολική ψήφος, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κ.α.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει σήμερα ότι βασικός στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στο οποίο αφορά και η μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ενσωματώνονται σε αυτό και προτάσεις της Συνόδου των πρυτάνεων, πρυτανικών αρχών περιφερειακών πανεπιστημίων, της διοίκησης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ επαναλαμβάνουν ότι η χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη η Ελλάδα να πάψει να είναι μία παγκόσμια εξαίρεση και θα υποστηρίξει ότι η “εμβληματική” αυτή μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος, καθώς και ότι θα περιορίσει τον αριθμό των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Παράλληλα θα απαντήσει σε υψηλούς τόνους στην κριτική της αντιπολίτευσης καταλογίζοντας ιδεολογική προσκόλληση στο παρελθόν και προσχηματικά επιχειρήματα, ενώ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε ότι αφορά την υπαναχώρηση που καταλογίζει η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ.

Θα επαναλάβει εξάλλου ότι τα κριτήρια για την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι από τα πιο αυστηρά.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία θα αφορά φυσικά και στο γεγονός ότι υλοποιείται με αυτή την πρωτοβουλία μία διαχρονική προγραμματική θέση της ΝΔ.

Στην ουσία πάντως η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία δεν υλοποιεί κάποια προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, καθώς δεν περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίασε πριν τις κάλπες του 2023. Σε αυτό γινόταν αναφορά μόνο στην διαχρονική θέση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι στο άρθρο 28 στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μετεκλογικά , ούτε στο ενωσιακό δίκαιο το οποίο επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το γεγονός ότι οι νεώτερες ηλικίες τις οποίες και αφορά περισσότερο, εμφανίζονται πιο αρνητικές.

Όσο για την γενικότερη κοινωνική πλειοψηφία που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου ότι συμφωνεί με την κυβερνητική πρωτοβουλία στο ζήτημα αυτό, είναι σαφές ότι αφορά κυρίως στην συζήτηση που θα γίνει όταν έρθει προς αναθεώρηση το άρθρο 16.

Το μείζον ερώτημα σε σχέση με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν είναι αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά εάν ακόμη και εκείνος που στηρίζει την προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16, συμφωνεί και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δρομολογήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διά της… παράκαμψής του.

Τέλος, ένα βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι για ποιον λόγο θεωρείται αναγκαίο να γίνει ένα τέτοιο βήμα σήμερα και με έναν τρόπο που προκαλεί διχογνωμία σε όλα τα επίπεδα, και όχι κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο σε 3-4 χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα εκκινήσει από το 2025 και στο πλαίσιο αυτής μπορεί να αλλάξει και το άρθρο 16.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagram, Google News, YouTube και Twitter.

Πηγή