HomeΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γραφειοκρατία όλοι την μεμφόμαστε αλλά και όλοι την αποζητούμε!

Γραφειοκρατία όλοι την μεμφόμαστε αλλά και όλοι την αποζητούμε!

Ολοι μας έχουμε ζήσει και συνεχίζουμε να ζούμε ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας. Σήμερα γίνεται μια επίπονη προσπάθεια να γίνει η ψηφιακή αναδιοργάνωση του κράτους ώστε το φαινόμενο να περιορισθεί ,για να εξαφανισθεί ίσως το προλάβουν τα εγγόνια μας. 

Τι είναι Γραφειοκρατία .

Ο απλός πολίτης θα το χαρακτήριζε μια εκδικητική διαδικασία απέναντι του με στόχο να εξαφανίσει τα όποια ψήγματα ψυχραιμίας έχει. 

 Όλοι συντελέσαμε στο να ανδρωθεί  το τέρας της γραφειοκρατίας .

Από τη μία η Πολιτεία ,κάποιοι από τους λόγους που ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε είναι:

  • Πολυνομία. Νόμοι , άρθρα, εγκύκλιοι, αποφάσεις που έρχονται από την σύσταση του Ελληνικού κράτους με συνεχείς επεμβάσεις που τους τροποποιούν, για να καλύψουν θέματα που εμφανίστηκαν μέσα στο χρόνο, με τρόπο της προσθήκης που εισαγάγει κάτι καινούργιο με την ακύρωση κάποιου παλαιότερου. Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο οι νόμοι να αναζητούνται με το όνομα του εκάστοτε Υπουργού που εισηγήθηκε το νομοθέτημα. Κάθε Υπουργός που σέβεται τον εαυτό του έχει αφήσει το αποτύπωμα του με το νομοθέτημα του που φέρει το όνομα του. Συνέπεια του παραπάνω ότι ο Δικηγόρος ακόμα και για απλά θέματα είναι απαραίτητος. Έτσι φθάνουμε στο σημείο   για μια ενημέρωση ή διευκρίνηση που προσπαθούμε να διευθετήσουμε μόνοι μας ,να είναι αδύνατη.
  • Η πελατειακή σχέση .Το μέσο που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για να επανδρωθούν οι υπηρεσίες του κράτους αποτελεί  προσόν απαραίτητο για την προώθηση ενός βιογραφικού ή ακόμα καλύτερο το βόλεμα σε κάποια δημόσια υπηρεσία χωρίς ύπαρξη βιογραφικού. Ολοι μας έχουμε ακούσει από τους παλιούς πάρε ένα χαρτί γιατί είναι βραχιόλι και κάπου θα βολευτείς ή θα σε βολέψουμε. Η ποιότητα του χαρτιού με την έννοια αυτών που αναφέρει ως προσόντα του υποψηφίου, που πολλά από αυτά είναι copy paste άλλων ,ή η αξιολόγηση για την στοιχειώδη επάρκεια του ενδιαφερομένου είναι περιττά, ακόμη και εάν έφτυσες αίμα για τα αποκτήσεις.
  • Η μη χρήση της τεχνολογίας. Θα τα αποτυπώσουμε όλα με έναν διάλογο. Όταν οι τράπεζες ανέπτυξαν ψηφιακή τεχνολογία για κάποιες απλές τραπεζικές διαδικασίες ,ρωτήσαμε κάποιους γιατί δεν χρησιμοποιείται το ATM ? Ποτέ ,γιατί με αυτό τον τρόπο θα μείνουν άνεργοι  οι υπάλληλοι που μας εξυπηρετούν…… Οτιδήποτε προϊόν τεχνολογίας είναι απειλή για την θέση εργασίας ,η περίπτωση να δημιουργεί νέες μορφιές εξειδίκευσης και νέες θέσεις εργασίες λιγότερες αλλά περισσότερο ποιοτικές δεν περνάει από το μυαλό μας. 

Φταίει και ο απαίδευτος ή ο κουτοπόνηρος Πολίτης.

  • Η έλλειψη δεξιοτήτων από αυτόν που καλείται να εξυπηρετήσει τον πολίτη, αλλά και η  αδυναμία να ενημερώνεται και να αναζητά την πληροφορία που πιθανόν θα είναι χρήσιμη για τον πολίτη. Η πολυπλοκότητα του να τελειώσει κάτι λόγω πολλών φορέων που εμπλέκονται με την δικαιολογία του ελέγχου. Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας ζητηθεί  μια ληξιαρχική πράξη θανάτου ,στην καλύτερη πάνω από πέντε……το γιατί το μάθαμε από  υπεύθυνα χείλη. Υπάρχει το φαινόμενο της αφάνειας, δηλαδή κάποιος που θεωρούσαμε πεθαμένο ξαφνικά να εμφανιστεί και όχι ως vabir.Ακόμα και σήμερα γίνεται μια θεομηνία ,έρχεται η ώρα των δηλώσεων ζημιών, εκεί η κουτοπονηριά σε όλο της το μεγαλείο ανθίζει και λουλούδίζει…… Οπου εάν ρωτήσετε για μια υπόθεση ,πόσο χρόνο θα πάρει με την εμπειρία σας ? δεν ξέρουμε πρέπει να ελεγχθεί, μπορεί να περάσει και από τέσσερα τμήματα για έλεγχο εαν έκαναν σωστό έλεγχο οι προηγούμενοι.

Όλοι μας έχουμε άπειρα παραδείγματα ανάλογα ,μετά από μια συνάντηση με την γραφειοκρατία ή αυτόν που με θρησκευτική ευλάβεια υπηρετεί την γραφειοκρατία ………το συμπερασμα όπως που βγαίνει είναι:Από τη μία κατηγορούμε το τέρας αυτό που μας ταλαιπωρεί από την άλλη το εκτρέφουμε με αναχρονιστικές συμπεριφορές.