HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιου αρ μπιούτιφουλ, άι λοβ γιου. Φροϊλάιν, μις, μαντεμουαζέλ, σενιορίτα, χαβ-γιου-γουέδερ-φορ-ε-κόφι;

Γιου αρ μπιούτιφουλ, άι λοβ γιου. Φροϊλάιν, μις, μαντεμουαζέλ, σενιορίτα, χαβ-γιου-γουέδερ-φορ-ε-κόφι;

Σήμερα μετά από 200 χρόνια από το 1821 σηκώνουμε το λάβαρο της ελευθερίας μετά από ένα πολύμηνο lockdown… έστω και με self test υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία.

Greek -καμάκι ελληνική πατέντα που μας χάρισε ξέγνοιαστες στιγμές στα νιάτα μας…και απίστευτες στιγμές γέλιου.

Όταν ο Τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα γύρω στην δεκαετία του ’70 γεννήθηκε το Greek- καμάκι ως κοινωνικό φαινόμενο με πρωταγωνιστές με γυναίκες  από την Βόρεια Ευρώπη, που αναζητούσαν τον ήλιο στις ελληνικές ακτές και τους νέους της εποχής που έναν χειμώνα έκαναν πρoπόνηση για να γίνουν σωστοί Greek -Lovers το καλοκαίρι. Οταν το ελληνικό καλοκαίρι ανέβαζε αυλαία τα greek -καμάκια μάζευαν τις οικονομίες του Χειμώνα και οργάνωναν τις διακοπές τους .

Ο όρος Greek -καμάκι η μία εκδοχή αναφέρει ότι στην Κρήτη στην περιοχή του Καλαμακίου, που την είχαν βαφτίσει Σεν-Τροπέ, οι νέοι της περιοχής ψάρευαν  χταπόδια χρησιμοποιώντας καμάκι και γινόντουσαν πόλος έλξης για αρκετές νεαρές αλλοδαπές που απολάμβαναν το μπάνιο τους και μάζευαν ήλιο. Όπως καμάκωναν τα χταπόδια, “καμάκωναν” και τις τουρίστριες. Για να πούμε και μια αλήθεια τα κοπέλια δεν έφταιγαν αλλά οι ξενέρωτες ξεφλαγκούρες από την Βόρεια Ευρώπη που ήθελαν να γευτούν το Ελληνικό καλοκαίρι …

Η άλλη εκδοχή τοποθετείται χρονικά στο 1972 και τοπογραφικά στο καφενείο του Φασαρία στο Άργος, όπου τα καμάκια της ευρύτερης περιοχής παίρνουν μέρος σε ένα brainstorming για να βρουν τον όρο με τον οποίο θα αυτοπροσδιορίζονται. Χταπόδια, τριαντάφυλλα, σαρανταποδαρούσες, χωριουδάκια, καμικάζι ήταν τα ονόματα που απορρίφθηκαν -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- μέχρι να καταλήξουν στο “καμάκια”. Οπως και να έχει το Greek -καμάκι είναι εύηχο ,κάνει ρήμα  είναι παιχνιδιάρικο και αποδίδει στη κυριολεξία το κοινωνικό φαινόμενο.

Το greek -καμάκι δεν είναι χυδαίο, δεν έχει έχει σχέση με τους ζιγκολό ,είναι αυτή η νεανική παρόρμηση, φουσκοθαλασσιά που βρίσκει το καλοκαίρι ευνοϊκές συνθήκες να εκδηλωθεί σαν μέσο προσέγγισης των δύο φύλλων. Είναι ένα παιχνίδι  σαν αυτό του ήλιου με την θάλασσα ,δεν έχει διάρκεια, αποκλειστικότητα και δεσμεύσεις. Είναι το αλατοπίπερο των διακοπών ,που με διαφορετικό τρόπο συνεχίζεται και σήμερα.

Ένας σωστός Greek-καμάκι είχε συγκεκριμένο dress code. Απαιτούσε μια καλή εμφάνιση  , με μουστάκι (προαιρετικό) και χαίτη μαλλί, πουκάμισο κουμπωμένο μετά το 4ο κουμπί και απαραίτητο χρυσό σταυρό ή αλυσίδα κάπου ανάμεσα στο δασύτριχο στήθος του, τότε η τρίχα στο στήθος του άνδρα ήταν δείγμα ανδρισμού. Αλλά κυρίως, η σπίθα του κυνηγού στο μάτι.

Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα, Ναύπλιο. Αν μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει από κάπου την ιστορική αναδρομή στο μέχρι τα late 80s εθνικό σπορ, θα έθετε αφετηρία αυτές τις 4 περιοχές της Ελλάδας, με την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα αλλά και την Κω να ακολουθούν. Σε παραλίες και ντίσκο, σε αρχαιολογικούς χώρους και λιμάνια, σε ταβέρνες και σε πλατείες. Τα καμάκια εντόπιζαν τον στόχο και προσέγγιζαν, προσαρμοσμένα κάθε φορά στις εκάστοτε συνθήκες. Η δράση τους φαίνεται να ξεκινά γύρω στα μέσα του 1950, όταν άνοιξε στην Κέρκυρα το περίφημο ξενοδοχείο-χωριό Κλαμπ Μεντιτερανέ, με τις καλύβες και το αυστηρό dress code που απαιτούσε από άντρες και γυναίκες να φορούν παρεό. Έξω από αυτό, δεκάδες νεαροί Κερκυραίοι περίμεναν σαν καρχαρίες που μύρισαν αίμα τις ξένες τουρίστριες. Το καμάκι επεκτάθηκε καθώς οι επισκέπτες της Ελλάδας αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου και η συγκεκριμένη βιομηχανία άνθιζε. Έτσι άρχισε να αναπτύσσετε η τέχνη του ελληνικού φλερτ  και να εξελίσσετε.

Η Ελλάδα λοιπόν είναι η κοιτίδα του Greek -καμάκι και σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύτηκε , όπως συνέβη στην Γαλλία (με νόμο Μακρόν μάλιστα) όπου οι επίδοξοι μύστες του φλερτ θα πρέπει να πληρώσουν €750 σε περίπτωση που σφυρίξουν σε κάποια γυναίκα στο δρόμο ή της κάνουν κάποιο επιτιμητικό σχόλιο για την εμφάνισή τους. Πώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί άλλωστε στην χώρα που ακόμη και σήμερα φιγουράρει στην κορυφή της λίστας παγκοσμίως για το υπαίθριο φλερτ (σύμφωνα με προ διετίας έρευνα που βασίστηκε σε χρήστες του Reddit και του Quora).

 

Κάποιες επικές ατάκες των Greek -καμακιών:

 

 • Ο Σωκράτης είπε να έχουμε το γνώθι σ’αυτόν. Εγώ το έχω αλλά τώρα θα ήθελα να γνωρίσω και σένα!
 • Αχ και να μουν το κραγιόν σου!.
 • Αγόρασα μια γατούλα από το pet shop και μου είπε ότι θέλει οπωσδήποτε να σε γνωρίσει. 
 • Μπορεί να μην είμαι ο πιο όμορφος άντρας εδώ μέσα , αλλά είμαι ο μοναδικός που βρήκε το θάρρος να σου μιλήσει ! .  
 • Νιώθω σαν τον Richard Geere. Στέκομαι δίπλα σε μια Pretty Woman ! 
 • Μακάρι να ήμουν δάκρυ σου! Να γεννιόμουν στα μάτια σου , να ζούσα στα μάγουλα σου και να πέθαινα στα χείλη σου ! 
 • Αν κάθε φορά που σε σκεφτόμουν έπεφτε ένα αστέρι ο ουρανός θα ήταν άδειος .  
 • Αν ο θεός έφτιαξε κάτι πιο όμορφο από εσένα , σίγουρα θα το κράτησε για την πάρτη του 10.  Αν δεν υπήρχε ο ήλιος θα ήσουν σίγουρα το πιο καυτό πράγμα !.   Αν η ομορφιά ήταν χρόνος θα ήσουν η αιωνιότητα ! 
 • Αν η νοσταλγία μου ήταν άσπρη και το πάθος μου ήταν μαύρο , τότε η αγάπη μου για σένα θα ήταν σαν σκακιέρα. 
 •  Αν το νερό το λέγανε ομορφιά, τότε εσένα θα σε λέγανε ωκεανό .  
 • Αν ήσουν δάκρυ στα μάτια μου δε θα έκλαιγα ποτέ για να μη σε χάσω .  
 • Τελικά τα πόδια σου που ακριβώς τελειώνουν; 
 • Έχει πολύ ζέστη εδώ μέσα ή απλά εσύ ζεσταίνεις την ατμόσφαιρα;.  
 • Πρέπει να νύχτωσε έξω γιατί όλο το φως μπήκε εδώ μέσα από τη στιγμή που μπήκες! 19.  Θεέ μου, πριν σε γνωρίσω νόμιζα ότι είμαι gay . Βοήθεια πνίγομαι , γρήγορα δώσε μου το φιλί της ζωής.
 • Εντάξει, σου έκανα τη χάρη με γνώρισες ! Τι άλλο δώρο θα ήθελες για τα γενέθλια σου.  
 • Αν σου αρέσω ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ .  
 • Τι ώρα πρέπει να γυρίσεις στον παράδεισο.  
 • Θα σε κέρναγα ποτό αν δε ζήλευα το ποτήρι σου .  
 • Είσαι από τη Χιροσίμα; (-Όχι γιατί) Γιατί μωρό μου είσαι βόμβα .
 • Μωρό μου μήπως είσαι μαγνήτης; Συνέχεια με τραβάς προς τα σένα !
 • Καλό καλοκαίρι, με προσοχή και τήρηση των μέτρων.

 

Γράφει η Κατερίνα Μαλίτα