HomeΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία για να μας απειλεί στο Αιγαίο

Γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία για να μας απειλεί στο Αιγαίο

Υποβρύχια Type 214: Η Μέρκελ ενισχύει την Τουρκία στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας γράφει σε κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό Economist
 
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ
 

«Η Γερμανία δίνει το προβάδισμα στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας», γράφει σε κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό Economist, σχολιάζοντας την ναυπήγηση έξι υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων U-214 στα ναυπηγεία Γκολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

«Ένας θρίαμβος για το ναυτικό της Τουρκίας – και πονοκέφαλος για την Ελλάδα», σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει «την Ανατολική Μεσόγειο λιγότερο σταθερή».
 

Τα έξι υποβρύχια ναυπηγούνται από την γερμανική Thyssen Krupp για λογαριασμό του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μετά από συμφωνία ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ,που έκλεισε τον Ιούνιο του 2011. Ηδη το πρώτο -με ονομασία Piri Reis -είναι σχεδόν έτοιμο και θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο τον επόμενο χρόνο, γράφει ο Economist.

Τα υπόλοιπα πέντε θα ενταχθούν σταδιακά ως το 2027 – το Hızır Reis το 2023, το Murat Reis το 2024, το Aydın Reis το 2025, το Seydi Ali Reis το 2026 και το Selman Reis το 2027.
 

«Τα υποβρύχια αυτά θα δίνουν φόβο στον εχθρό και αυτοπεποίθηση στους φίλους» όπως γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Ο καθηγητής στο λονδρέζικο King`s College, Εμμανουήλ Καραγιάννης, επισημαίνει το αυτονόητο: «Τα νέα γερμανικά υποβρύχια που αποκτά η Τουρκία θα αλλάξουν τη ναυτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και προσθέτει:

“Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σε «αμφισβητούμενα» νερά, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας γύρω από τα υποθαλάσσια καλώδια που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα για να φτάσει στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τα υποβρύχια μπορεί να είναι οπλισμένα με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να «εξουδετερώσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης.