Μικρή ιστορική αναδρομή!
Ο γνωστός σε όλους και όλες μας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε για την καλλιέργεια του σουσαμιού στο Αρχαίο Ιράκ, πριν από περίπου 3.500 έτη. Ακόμη παλιότερα υπάρχουν αναφορές ότι το σησάμι εμπεριεχόταν σε ένα έθιμο, όπου οι άνθρωποι προσέφεραν στους θεούς κρασί από σουσάμι. Περί το 1200κάτι, σε αραβικό μαγειρικό βιβλίο, αναφέρεται ότι το ταχίνι αποτελεί συστατικό μιας συνταγής της εποχής με όνομα χούμους κάσα. Από τότε κι έπειτα, χρησιμοποιείται ως μέρος διαφόρων συνταγών (π.χ. σε μια ιδιαίτερη συνταγή μαγειρέματος της χυλοπίτας) σε ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Κορέα, καθώς επίσης και στην ινδική κουζίνα. Όλες αυτές οι περιοχές, μία προς μία, φαίνεται πως μάθαιναν για τα οφέλη που έχει το ταχίνι, καθώς και την ιδιαίτερη γεύση που προσδίδει στο φαγητό, γι’ αυτό και το συμπεριελάμβαναν συχνά στα πιάτα τους.
Στην Αμερική, και για την ακρίβεια στις Η.Π.Α., το ταχίνι που φτιάχνεται από σουσάμι έφτασε προς τα μέσα του 20ου αιώνα, περίπου 80 χρόνια από σήμερα. Κυκλοφορούσε για αρχή στην αγορά μόνο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Σταδιακά, αυξήθηκε η ζήτηση και η παραγωγή του, κι επεκτάθηκε η κατανάλωσή του στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Πλέον, μπορεί κανείς να το βρει πολύ εύκολα, σε οποιοδήποτε super market. Και, αφού μάθει ποια είναι και τα οφέλη που έχει το ταχίνι, να το εντάξει στο menu του.
Πώς φτιάχνεται;
Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού σουσάμι (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (κατά προτίμηση βιολογικό)
- Αλάτι προαιρετικά
Εκτέλεση
Βήμα 1 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 2 Τοποθετήστε το σουσάμι σε μία λαδόκολλα, απλώστε καλά και ψήστε για 6 λεπτά.Βήμα 3 Ανακατέψτε, απλώστε και πάλι και ψήστε για επιπλέον 6- 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.Βήμα 4 Τοποθετήστε το ψημένο σουσάμι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε για περίπου 1 λεπτό.
Βήμα 5 Προσθέστε σιγά σιγά το λάδι και συνεχίστε το χτύπημα για ακόμη δύο λεπτά, μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα σε μορφή αλείμματος.
Οφέλη που έχει το ταχίνι με βάση τα θρεπτικά συστατικά του:
- Εμπεριέχει καλές ποσότητες από βιταμίνες, κυρίως από βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με έμφαση στην Β6. Αλλά έχει και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, και Β15. Για το ρόλο των βιταμινών και τη σπουδαιότητά τους στον οργανισμό μας, ανατρέξτε σε άρθρα όπως τα εξής:
- Βιταμίνη C – Ο σύμμαχός μας ενάντια στον κορονοϊό
- Βιταμίνη Β12: Ο ρόλος της – Πηγές βιταμίνης Β12.
2) Συνιστά μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Η ποσότητα που αναφέρουμε στην επόμενη ενότητα του άρθρου μας ότι εμπεριέχεται σε 1 κουταλιά της σούπας ταχινιού είναι πολύ μεγάλη. Αυτό το καθιστά απαραίτητο και πολύ χρήσιμο για όλους και όλες μας, προκειμένου να προλαμβάνουμε νοσήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ασβεστίου, και να διατηρούμε τα οστά μας σε καλή κατάσταση.
3) Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόραστα λιπαρά οξέα. Πρόκειται για τα «καλά λιπαρά», όπως απλοϊκά αλλά δίκαια τα αναφέρουμε στην καθημερινή μας ομιλία. Παρακάτω θα δούμε ότι 1 κουταλιά από τα ταχίνι έχει περίπου 8 γραμμάρια από καλά λιπαρά, κάτι πολύ καλό και ωφέλιμο για τον οργανισμό, την ισορροπία που χρειάζεται να υπάρχει στα ημερήσια γεύματα, καθώς επίσης και για την υγεία του πεπτικού συστήματος και δη των εντέρων.
4) Είναι πλούσιο σε μέταλλα. Αρκετά από τα οφέλη που έχει το ταχίνι συνδέονται με το γεγονός ότι είναι γεμάτο με μεταλλικά στοιχεία, καθένα εκ των οποίων έχει μια ξεχωριστή και σημαντική θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως γράφουμε και στην επόμενη ενότητα, το ταχίνι που παράγεται από το σουσάμι εμπεριέχει πολύ καλές ποσότητες από φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και λεκινθίνη.
5) Όπως και οι ξηροί καρποί, έτσι και το ταχίνι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (για ακριβής ποσότητα κοιτάξτε στην επόμενη ενότητα του παρόντος άρθρου). Μάλιστα, για να είμαστε σωστοί, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί πιο καλή πηγή πρωτεΐνης κι από τους ξηρούς καρπούς.
Επιπλέον οφέλη που έχει το ταχίνι:
6) Έχει φανεί ερευνητικά πως συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος. Αυτό το επιτυγχάνει κυρίως χάρη στη μεθειονίνη που εμπεριέχει σε επίσης καλή ποσότητα.
7) Σε συνέχεια του 5ου από τα οφέλη που έχει το ταχίνι, μπορούμε να προσθέσουμε ότι πρόκειται για φυτική πρωτεΐνη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι άτομα που επιλέγουν να διατρέφονται χορτοφαγικά (πλήρως ή εν μέρει, vegans ή vegetarians δηλαδή) μπορούν να το εντάξουν στην διατροφή τους για να προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης.
8) Προλαμβάνει την αναιμία, και συγκεκριμένα την σιδηροπενική αναιμία. Κάτι τέτοιο το επιτυγχάνει λόγω των καλών ποσοτήτων σε σίδηρο και φυλλικό οξύ που περιλαμβάνει. Επομένως, χρειάζεται να κρατήσετε κατά νου ότι το ταχίνι συνιστά και μία καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος.
Την περίοδο της Σαρακοστής μπορείτε να φτιάξετε νηστίσιμα μπισκότα με ταχίνι, ιδανικά για μικρούς και μεγάλους.
9 κ.σ. ταχίνι με μέλι
½ κ.σ. κανέλα
½ φλ. βρόμη
½ φλ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά. Με ένα κουτάλι παίρνετε λίγη ποσότητα από τη ζύμη και την τοποθετείτε σε ταψί, στο οποίο προηγουμένως έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα. Ψήνετε για 6-7 λεπτά και αφήνετε να κρυώσουν.