Τα Φάρσαλα έχουν ταυτιστεί με τον εξαιρετικό «σαπουνέ» χαλβά τους, όμως πέρα από αυτό είναι μια πόλη με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, στη νεολιθική εποχή!
Είναι η μυκηναϊκή, ομηρική Φθία, η αρχαία Φάρσαλος και κυρίως είναι η πατρίδα του Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων, των μυρμηγκιών που σύμφωνα με τον μύθο μεταμορφώθηκαν από τον Δία σε θρυλικούς πολεμιστές.
Τα Φάρσαλα, τοποθετημένα στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα που συνδέει τον κάμπο της Θεσσαλίας με τη νότια Ελλάδα αποτέλεσαν θέατρο σημαντικών μαχών σε όλο τον ρου της ιστορίας.
Στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από την πόλη, αφού διασχίσετε το όμορφο αισθητικό δάσος Φαρσάλων θα βρεθείτε στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης με τα επιβλητικά τείχη.
Λίγο πριν την είσοδο της πόλης, ακριβώς δίπλα στον δρόμο που έρχεται από τη Λάρισα βρίσκεται ένα παραγνωρισμένο αρχιτεκτονικό μνημείο, η γέφυρα του Ενιπέα, παλιότερα γνωστή ως το «Γεφύρι του Πασά. Μέχρι τη δεκαετία του ’90 αποτελούσε τμήμα της επαρχιακής οδού Λάρισας-Φαρσάλων.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πετρογέφυρο (μήκος 110 μέτρα, πλάτος 5,5 μέτρα) που οικοδομήθηκε το 1752 και διαθέτει επτά ανισομεγέθη τόξα. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
ΥΓ. Αν η «αχίλλειος πτέρνα» σας είναι τα παραδοσιακά γλυκά, είναι αδύνατον να φύγετε από τα Φάρσαλα, χωρίς ένα μεγάλο κομμάτι φρέσκου, ζεστού, βουτυράτου χαλβά…
Φωτογραφία: Hercules Milas
Πηγή: Visit Thessaly