HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Παππά, Βαγενά, Κόκκαλη και 32 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εγκατάλειψη των πληγέντων κατοίκων του ν. Λάρισας από τον σεισμό του Μαρτίου

Ερώτηση Παππά, Βαγενά, Κόκκαλη και 32 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εγκατάλειψη  των πληγέντων κατοίκων του ν. Λάρισας από τον σεισμό του Μαρτίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών και Εσωτερικών, Κ. Καραμανλή και Μ. Βορίδη, κατέθεσαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, οι βουλευτές Λάρισας, Άννα Βαγενά και Βασίλης Κόκκαλης, καθώς και 32 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα την εγκατάλειψη των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Λάρισας, τρεις μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό του Μαρτίου.

Όπως τονίζουν στο κείμενό τους οι βουλευτές, οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Λάρισας – και πιο συγκεκριμένα των χωριών Μεσοχώρι, Δαμάσι, Μάνδρα, Κουτσόχερο, Αμούρι, Δομένικο κ.α. – έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη μοίρα τους, χωρίς αποζημιώσεις και ανάμεσα στα χαλάσματα.

Πιο αναλυτικά, αναφέρουν ότι, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη περιοδεία του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά και των βουλευτών Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη και Άννας Βαγενά στην περιοχή:
• Δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους πληγέντες οι αποζημιώσεις των έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών τους και την επιδιόρθωση των ζημιών στις οικίες ή/και τα καταστήματά τους. Επιπλέον, οι πληγέντες αναφέρουν ότι τους ζητείται να αναλάβουν ένα βαρύ οικονομικό κόστος (άνω των 1.000 ευρώ) για τη σύνταξη και υποβολή του φακέλου τους, με τη συνδρομή ιδιώτη μηχανικού, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την έγκριση κάθε αίτησης.
• Δεν έχουν κατεδαφιστεί τα ακατάλληλα κτίρια και δεν έχει γίνει ο καθαρισμός των πληγεισών περιοχών από τα χαλάσματα, γεγονός που ενισχύει τους κινδύνους για ατυχήματα πολιτών, αλλά και για τη δημόσια Υγεία.
• Δεν έχουν υποστηριχθεί επαρκώς οι πληγέντες δήμοι, υλικοτεχνικά και με οικονομικούς πόρους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τους κ. Κ. Καραμανλή και κ. Μ. Βορίδη:
1. Πότε θα καταβληθεί το βοήθημα των έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Ν. Λάρισας;
2. Είναι σε γνώση σας οι πρακτικές που αναπτύσσονται ιδιωτικά σε ό,τι αφορά την αμοιβή σύνταξης αιτήματος-φακέλου για το ανωτέρω οικονομικό βοήθημα των έως 6.000 ευρώ; Θεωρείτε αυτές τις πρακτικές ηθικές; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω φαινόμενο;
3. Πότε θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και πότε θα υλοποιηθεί η κατεδάφιση ετοιμόρροπων -και ακατάλληλων- κτιρίων, τα οποία αποτελούν διαρκή κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή; Πότε θα προχωρήσει η αποκομιδή των χαλασμάτων από τα πληγέντα χωριά;
4. Με ποιον τρόπο θα ενισχύσετε τους δήμους και τις υπηρεσίες τους;

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών και Εσωτερικών

Θέμα: «Αδράνεια στην καταβολή του επιδόματος των 6.000 ευρώ για τους σεισμόπληκτους του ν. Λάρισας, εμπαιγμός δικαιούχων που καλούνται να πληρώσουν ακριβά τη σύνταξη του αιτήματος»
Τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, που έπληξαν ιδιαίτερα τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας (χωριά Μεσοχώρι, Δαμάσι, Μάνδρα, Κουτσόχερο, Αμούρι, Δομένικο κ.α.), η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πληγέντες κατοίκους στη μοίρα τους, χωρίς αποζημιώσεις και ανάμεσα στα χαλάσματα.
Όπως διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας στις πληγείσες περιοχές:
• Δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους πληγέντες οι αποζημιώσεις ως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών τους και την επιδιόρθωση των ζημιών στις οικίες ή/και τα καταστήματά τους. Και όχι μόνο αυτό. Οι πληγέντες μάς ενημέρωσαν ότι τους ζητείται να αναλάβουν ένα βαρύ οικονομικό κόστος (άνω των 1.000 ευρώ) για τη σύνταξη και υποβολή του φακέλου τους, με τη συνδρομή ιδιώτη μηχανικού, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την έγκριση κάθε αίτησης.
• Δεν έχουν κατεδαφιστεί τα ακατάλληλα κτίρια και δεν έχει γίνει ο καθαρισμός των πληγεισών περιοχών από τα χαλάσματα, γεγονός που ενισχύει τους κινδύνους για ατυχήματα πολιτών αλλά και για τη δημόσια Υγεία.
• Δεν έχουν υποστηριχθεί επαρκώς οι πληγέντες δήμοι, υλικοτεχνικά και με οικονομικούς πόρους.
Η ανωτέρω κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με όσα η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ως δεσμεύσεις, τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό, για την ανακούφιση των πληγέντων. Σύμφωνα με τις τότε (6/3/2021) δηλώσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα: «Όσον αφορά την κοινωνική προστασία, τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας, για να δοθούν στους πληγέντες κατοίκους, οι οποίοι θα λάβουν από 600 έως 6.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες τους… Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα βγούμε πιο δυνατοί αρκεί να έχουμε σχέδιο και σχέδιο έχουμε».
Επειδή υπάρχει πάγια νομοθετική πρόβλεψη για οικονομικό βοήθημα έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, αλλά ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.
Επειδή υπάρχουν μαρτυρίες ότι για τη σύνταξη και υποβολή των φακέλων για την αποζημίωση των δικαιούχων σεισμόπληκτων πολιτών με το επίδομα των έως 6.000 ευρώ, ζητείται η «προκαταβολή» από μέρους τους ποσού 1.000 ευρώ για τη σύνταξη του αιτήματος.
Επειδή η δημόσια Υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της μη μέριμνας των αρμόδιων υπηρεσιών να κατεδαφίσουν τα χαρακτηρισμένα ως ακατάλληλα κτίρια και να συλλέξουν τα χαλάσματα από τις πληγείσες περιοχές.
Επειδή οι πληγέντες δήμοι και οι υπηρεσίες τους χρειάζονται άμεση ενίσχυση.
Επειδή οι πληγέντες -από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021- κάτοικοι έχουν ανάγκη την άμεση στήριξη της Πολιτείας για να επανέλθει η ζωή τους στους προ του σεισμού ρυθμούς και συνθήκες.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Πότε αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες πληρωμές του οικονομικού βοηθήματος των έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Ν. Λάρισας ;
2. Είναι σε γνώση σας οι πρακτικές που αναπτύσσονται ιδιωτικά σε ό,τι αφορά την αμοιβή σύνταξης αιτήματος-φακέλου για το ανωτέρω οικονομικό βοήθημα των έως 6.000 ευρώ; Θεωρείτε αυτές τις πρακτικές ηθικές; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω φαινόμενο;
3. Πότε θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και πότε θα υλοποιηθεί η κατεδάφιση ετοιμόρροπων -και ακατάλληλων- κτιρίων, τα οποία αποτελούν διαρκή κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή; Πότε θα προχωρήσει η αποκομιδή των χαλασμάτων από τα πληγέντα χωριά;
4. Με ποιον τρόπο θα ενισχύσετε τους δήμους και τις υπηρεσίες τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Παππάς Νικόλαος
Γιαννούλης Χρήστος
Βαγενά Άννα
Κόκκαλης Βασίλης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία