Έρχεται ραγδαία άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel

HomeΔΙΕΘΝΗ

Έρχεται ραγδαία άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel

Ξάφνιασαν πολλούς οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από το έτος ορόσημο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ο Πρωθυπουργός, έλαβε τη γενναία αυτή απόφαση να ανακοινώσει την απαγόρευση από το 2030 και την είσοδο στην αγορά μόνο ηλεκτρικών Ταξί και ηλεκτρικών οχημάτων ενοικίασης από το 2025, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την Ελλάδα στις καθαρές μορφές μετακίνησης, χωρίς να υπολογίζει οποιοδήποτε πιθανό, πολιτικό κόστος.

Και για να εξηγούμαστε: Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλέον της βιώνει με ιδιαίτερο δυναμισμό από την κακοποιημένη φύση, και η χώρα μας.
Πρέπει λοιπόν να παρθούν αποφάσεις, η οποίες σίγουρα θα ξεβολέψουν πολλούς. Και αυτές πάρθηκαν και αναμφίβολα είναι σε σωστό δρόμο…

Τι ακριβώς σημαίνει όμως «πλήρης απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και diesel»;

Καταρχήν δε θα έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΠΤΩΣΗ, όσοι έσπευσαν ή θα σπεύσουν σήμερα, να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, βενζίνης ή diesel, αφού η απόφαση αυτή αφορά ξεκάθαρα τα καινούργια αυτοκίνητα, που θα πωλούνται από το 2030 και μετά. Ομοίως και για τα ταξί – ενοικιαζόμενα, από το 2025.

Σε ότι αφορά την αξία μεταπώλησης, των οχημάτων βενζίνης και diesel, που θα πουληθούν σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι θα απαξιωθεί. Του εναντίον, αφού η προσφορά από καινούργια θα μηδενιστεί (το 2030), η αξία τους ως μεταχειρισμένα θα εκτοξευθεί, αφού η απαγόρευση ΔΕ ΘΑ ΑΦΟΡΑ τα αυτοκίνητα που έχουν ήδη ταξινομηθεί στη χώρα.

Αλλωστε κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα, όπου η αξία των καλών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί πάνω από 20%, λόγω της μεγάλης αναμονής καινούργιων αυτοκινήτων, με το γνώριμο πρόβλημα στις παραγωγές εξαιτίας αυξημένης ζήτησης και ημιαγωγών.

 

Έτσι λοιπόν, παράλληλα και με τα αναμενόμενα αντικίνητρα για τη χρήση παλαιών οχημάτων, προβλέπεται ΡΑΓΔΑΙΑ αύξηση στις πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel για τα επόμενα εννέα χρόνια και μέχρι και την πλήρη απαγόρευση πώλησης τους, ως καινούργια…

Απλοί κανόνες εμπορίου είναι. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο…

Τάκης Τρακουσέλλης

Πηγή