HomeΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα ρύθμιση για αδειοδότηση στάβλων από ΥπΑΑΤ, τι ζητάνε οι κτηνοτρόφοι

Έρχεται νέα ρύθμιση για αδειοδότηση στάβλων από ΥπΑΑΤ, τι ζητάνε οι κτηνοτρόφοι

Κύκλοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαρρέουν ότι ετοιμάζεται ακόμη ένα νομοσχέδιο για τις άδειες των στάβλων.

Με το νέο Σχέδιο Νόμου θα επιχειρηθεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα που αφορούν στη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Επίσης θα γίνει η εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50% – 60% αυτών, καθώς και η μείωση των συντελεστών του κόστους παραγωγής.

Ορίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά έκθεσης αυτοψίας, με αίτημα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών, η επιτροπή θα χορηγεί προθεσμία αναστολής κατεδάφισης ενός (1) έτους για την προσκόμιση άδειας νομιμοποίησης, αντί της προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών.

Να θυμίσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2020 το ΥπΑΑΤ «ετοίμαζε» νομοθετική ρύθμιση για αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. 

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον αιγοπροβατοτρόφο και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρη Μόσχο, που ανήκε στην ομάδα επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου, ο οποίος δήλωσε ότι «τότε είχαμε παρουσιάσει στο Υπουργείο μια συγκεκριμένη πρόταση την οποία η υφυπουργός, Φ. Αραμπατζή, την είχε κάνει αποδεκτή. Τώρα δεν γνωρίζω τελικά το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει το ΥπΑΑΤ αν θα περιλαμβάνει όσα είχαμε τότε συμφωνήσει.

Εμείς ζητούσαμε να γίνει απλοποίηση της αδειοδότησης των πρόχειρων καταλυμάτων και να γίνουν πιο λειτουργικά. Ακόμη στις υφιστάμενες σταβλικές εγκαταστάσεις να μπορούν να γίνουν κάποιες εργασίες με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία τους (αλμεκτήρια κ.α.) μέχρι να κλείσει το ΑΦΜ.

Οι στάβλοι που δεν έχουν πολεοδομική άδεια (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία) να μην τους επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο αλλά ένα συμβολικό ποσό. Επίσης και για τις νέες εγκαταστάσεις η αδειοδότηση να γίνει πιο απλή και σύντομη.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι εκτός του επερχόμενου προγράμματος Νέων Αγροτών κινδυνεύουν να βρεθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι λόγω των προβλημάτων στην άδεια λειτουργίας των στάβλων».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει τα εξής: «είχαμε κάνει τηλεδιάσκεψη και είχαμε παρουσιάσει τις θέσεις μας. Το δασαρχείο έχει δικούς του ρυθμούς λειτουργίας που δεν έχουν καμιά σχέση με ένα ιδιώτη κτηνοτρόφο που θέλει να κάνει μια επένδυση σε σταβλικές εγκαταστάσεις στην χώρα μας. Επίσης τα τετραγωνικά για την ανέργεση ενός στάβλου είναι ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που δηλώνεις αλλά αν έχεις στόχο να αυξήσεις το κοπάδι σου πρέπει να ξανακάνεις από την αρχή την όλη διαδικασία. 

Όσον αφορά τους υφιστάμενους στάβλους, από τον Αύγουστο του 2020, το δασαρχείο έχει πάψει να παραχωρεί δασικές εκτάσεις (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των στάβλων στην χώρα μας) για την ανέγερση στάβλων επειδή δεν έχει δοθεί από το κράτος η σχετική παράταση που είχε δοθεί το 2017. Δηλαδή στάβλοι που εγκαταστάθηκαν χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές και δημόσιες εκτάσεις δεν μπορούν να πάρουν άδεια αφού η τελευταία παράταση που δόθηκε έχει λήξει από τις 8/8/2020 και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί άλλη παράταση.

Επίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χρήσεις γης για ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να καταθέσει ένα σωρό αιτήσεις και έγγραφα στην Περιφέρεια για να νομιμοποιήσει έναν στάβλο». 

Παϊσιάδης Σταύρος