HomeΕΛΛΑΔΑ

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες της εστίασης για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για την επανεκκίνηση της εστίασης

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες της εστίασης για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου

Πολλά είναι τα ζητήματα που ζητούν επίλυση πριν την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό, αλλά παραμένει υπό την αίρεση της μη επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας μετά την εορταστική περιόδο του Πάσχα. Οι επιχειρηματίες της εστίασης δηλώνουν κουρασμένοι από τις συνεχείς μεταθέσεις του ανοίγματος του κλάδου και τονίζουν πως αν δεν τελειώσει το μέτρο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική κίνηση στα μαγαζιά.

Μηδέν ρευστότητα ενόψει των αναγκών

Οι απώλειες για τον κλάδο της εστίασης στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου φτάνουν τα 135,15 εκατ. ευρώ, με την ζημιά να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ενσωματωθεί μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στην καταγραφή οι μικρές επιχειρήσεις.

Με τη ρευστότητα του κλάδου να έχει εξαϋλωθεί, οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αναφέρουν πως περιμένουν να δουν τι ποσά θα λάβουν τελικά για την επανεκκίνηση.

Οι επιχειρηματίες τονίζουν επίσης το γεγονός πως, ενώ συζητείται να ανοίξουν και πάλι στις 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις, η πλατφόρμα για την ενίσχυση που θα λάμβαναν προκειμένου να επιδοτηθούν για την αγορά πρώτων υλών δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τις 10 Μαΐου, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα.

«Ακόμη περιμένουμε τα χρήματα για την επανεκκίνηση και δεν γνωρίζουμε πότε θα τα λάβουμε», αναφέρει και ο ο πρόεδρος του συνδέσμου BARECA Νεκτάριος Νικολόπουλος, ενώ για την περίπτωση να χρειαστεί να τοποθετήσουν συσκευές φιλτραρίσματος αέρα που έχουν αναφέρει ειδικοί σημειώνουν πως μετά από 6 μήνες κλειστοί δεν υπάρχει η ρευστότητα πλέον και μόνο με επιπλέον ενίσχυση θα μπορούσε να προχωρήσει κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λάβουν ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο, εφόσον παρουσιάζουν μείωση τζίρου από 30% και πάνω σε σχέση με το 2019, ενώ υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι θα αγγίξουν τους 34.000. Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός του 2020, θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών που κατέγραψαν σε έναν «κανονικό» μήνα.

Τον Μάρτιο έκθεση της Εθνικής Τράπεζας σημείωνε πως και το 2021 η εστίαση θα έχει τεράστιες ανάγκες ρευστότητας, καθώς οι πωλήσεις τους θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019 και ένα μέρος αυτών των αναγκών θα μείνει ακάλυπτο.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς θεωρούνται από τις τράπεζες ως επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 2020 ο κλάδος της εστίασης έλαβε λιγότερα από 112 εκατ. ευρώ νέων δανείων και είχε το μικρότερο μερίδιο στα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν, συνολικού ύψους 20,5 δισ. ευρώ. Το ποσοστό συμμετοχής της εστίασης στα νέα δάνεια ήταν μόλις 0,54%.

Άνοιγμα με αυστηρά μέτρα προστασίας

Τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να λειτουργήσουν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς, καθώς θα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 4 άτομα σε κάθε τράπεζι, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι στα 2 μέτρα.

Με τις επιχειρήσεις να είναι κλειστές εδώ και 6 μήνες, οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν να ανοίξουν ακόμα και με τα αυστηρά μέτρα, καθώς τα μικρά μαγαζιά δεν έχουν πλέον άλλες δυνατότητες να παραμείνουν κλειστά. Τονίζουν πως, ενώ για το εμπόριο υπήρξαν ημίμετρα όπως το click inside, δεν υπήρξε η σκέψη για να βρεθεί μια αντίστοιχη λύση στην εστίαση που θα έδινε μια «ανάσα».

Επιστήμονες του ΕΚΠΑ συνοψίζοντας τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης είχαν αναφέρει πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και ο κατάλληλος αερισμός όπως και η σωστή υγιεινή των χεριών και οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Τονίζουν πως το προσωπικό θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απέχει από την εργασία του αν έλθει σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Είναι απαραίτητη επίσης η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι, οι καρέκλες, και να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε χώρους αναμονής.

Πηγή