Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτού και συνηγόρου της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δίκης στο Τριμελές Εφετείο Λαμίας.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος καταδικάστηκε εκ νέου για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, χωρίς τελικά να του χορηγηθούν ελαφρυντικά.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της, καυτηριάζει έντονα τη συμπεριφορά της κ. Κωνσταντοπούλου μέσα στη δικαστική αίθουσα, κάνοντας λόγο για «εικόνες ντροπής» που δεν έφτασαν ποτέ στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει, η συνήγορος προέβη σε βαρείς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τους δικαστές «επίορκους» και κάνοντας λόγο για «φυτεμένη» ή «στημένη» σύνθεση.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της δίκης, φέρεται να κάλεσε από το κινητό της τη αστυνομία, ζητώντας τη σύλληψη των δικαστών για αυτόφωρες πράξεις.
«Τέτοιες πρωτοφανείς συμπεριφορές θα στηλιτεύονται και θα αποδοκιμάζονται δημόσια. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ένωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο της ανεκτικότητας έχει πλέον ξεπεραστεί.
Η Ένωση τονίζει πως δεν παρεμβαίνει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς δεν έχει θεσμικό ρόλο στην απονομή δικαιοσύνης επί των συγκεκριμένων γεγονότων. Ωστόσο, δηλώνει πως δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε ενέργειες που αμαυρώνουν το κύρος της Δικαιοσύνης και πλήττουν το θεσμικό της έργο.