HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ενίσχυση de minimis για τις ακριβές ζωοτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Στην αντεπίθεση περνούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, με αφορμή τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Ενίσχυση de minimis για τις ακριβές ζωοτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Στην αντεπίθεση περνούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, με αφορμή τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αδυναμία της Κυβέρνησης να τα επιλύσει, καθώς στο κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου για συζήτηση, χθες στη θέση «Βρύση» Τυρνάβου, ανταποκρίθηκαν πάνω από 55 εκπρόσωποι Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της χώρας. Στην τετράωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, τέθηκαν όλα τα προβλήματα της κτηνοτροφίας επί τάπητος, κατατέθηκαν πολλές προτάσεις, τις οποίες μία ολιγομελής επιτροπή θα επιχειρήσει να τις καταγράψει- μεταφέρει στο πλαίσιο ενός υπομνήματος, το οποίο θα αποσταλεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα και φυσικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη της χθεσινής πανελλήνιας συνάντησης, πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου Αργύρη Μπαϊρακτάρη «το κυρίαρχο ζήτημα που απασχόλησε την πανελλαδική συνάντηση ήταν οι μεγάλες αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες εξανεμίζουν το οποίο κέρδος αποκομίζουμε από τις καλές τιμές στο γάλα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, ζητάμε οικονομική ενίσχυση μέσω de minimis». Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επιστολή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη αναφέρονταν τα εξής: Μέσα στο 2021, παρότι υπήρξε μια αύξηση στις τιμές του γάλακτος κατά 10% (όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας μας), αυτή η αύξηση εξανεμίστηκε «εν ριπή οφθαλμού», εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών των ζωοτροφών κατά 30-40%. Αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από ορισμένους, αλλά τις καρπώθηκαν 3-4 εισαγωγείς σόγιας, αλλά και βιομηχανίες αλεύρων. Ζητάμε επιτακτικά νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση de minimis (που έχει να δοθεί στον κλάδο μας από το 2018), διότι η χρονιά που διανύουμε είναι -κυριολεκτικά- από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Τα 466 εκατ. ευρώ (280+166) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ε.Ε., λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων, κανονικά θα έπρεπε να διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο και εν γένει, στους συντελεστές του πρωτογενή τομέα.

ΕΛΓΑ-ΝΟΘΕΙΑ ΦΕΤΑΣ
Ακόμη, όπως τονίστηκε στη χθεσινή πανελλαδική συνάντηση, πρόθεση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα συγκροτηθεί τις επόμενες μέρες, είναι να αγωνιστεί για να αποκατασταθεί η αδικία που σημειώθηκε με την ανακατανομή των βοσκοτόπων και τη χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα. Όσον αφορά στο φαινόμενο της κλιματικής απειλής, το οποίο πλήττει καίρια και τους κτηνοτρόφους, ο κ. Μπαϊρακτάρης αναφέρει ότι «θα επιδιωχθεί να πειστεί η ελληνική Κυβέρνηση για την αναγκαιότητα ένταξης της χώρας μας σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα η Συντονιστική Επιτροπή θα καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία, ολοκληρωμένο φάκελο, ο οποίος συντάχθηκε από καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, εκτός από το να αποζημιώνει μπορεί να προβλέπει- επιδοτεί προληπτικές δράσεις κατά της ερημοποίησης της γης και του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Τέλος, εκφράστηκε ο προβληματισμός όλων των κτηνοτρόφων για τα συνεχή περιστατικά νοθείας της φέτας στο εξωτερικό, τα οποία οφείλονται ως έναν βαθμό και στον μη αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου, για το εθνικό μας ΠΟΠ προϊόν, τη Φέτα, καθώς ο Νόμος 4691/2020 για την προστασία της, είναι κανονιστικός και δεν υπάρχει ο εκτελεστικός μηχανισμός για την εφαρμογή του! Οι εκπρόσωποι των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων που παρευρέθηκαν χθες στον Τύρναβο, συμφώνησαν μετά τον Δεκαπενταύγουστο να ξανασυζητήσουν με τηλεδιάσκεψη (εφαρμογή Zoom), κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών. Σε δεύτερο πλάνο υπάρχει ο σχεδιασμός, όλη αυτή η συνένωση των Συλλόγων και Συνεταιρισμών που καταγράφηκε χθες στον Τύρναβο να πάρει πανελλαδική μορφή, με τη συγκρότηση ενός ενιαίου ευέλικτου Οργάνου.

Πηγή