HomeΥΓΕΙΑ

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού

Καθώς διανύουμε την εποχή του Φθινοπώρου, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες «εποχιακές» ιώσεις, όπως είναι η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα, το συνάχι κτλ
Για την προφύλαξη είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, η σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση, η επαρκής προσωπική υγιεινή και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ωστόσο, όσο προχωράμε στο χειμώνα, υπάρχει μια αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο ρόλος της διατροφής για την ενίσχυσή του επικεντρώνεται σε δύο μέτωπα:
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ που αποτελούν ουσιαστικά τον αμυντικό στρατό του οργανισμού έναντι των παθογόνων εισβολέων
• Κατ’αρχήν, είναι απαραίτητη η επαρκής θερμιδική πρόσληψη.
• Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια, τα όσπρια.
• Τα μανιτάρια σε όλες τους τις εκδοχές
• Τροφές πλούσιες σε σελήνιο, όπως όλα τα θαλασσινά , τα βραζιλιάνικα καρύδια, το κόκκινο κρέας, αυγά , ρύζι.
• Μέλι – έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
• Κρεμμύδια- αντιβακτηριδιακή δράση
• Σκόρδο- αντισηπτική δράση
• Προβιοτικά- τα προμηθευόμαστε από το γιαούρτι και το κεφιρ. Εξασφαλίζουν την καλή υγεία της γαστρεντερικής οδού που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε εισβολείς.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ (αντιοξειδωτικά)
• Ω3 λιπαρά οξέα ( λιπαρά ψάρια, σαρδέλες, σκουμπρί, λιναρόσπορος, καρύδια, σουσάμι, τσία, όσπρια, αβοκάντο)
• Βιταμίνη C – περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα- ωμές πράσινες και κόκκινες πιπεριές, εσπεριδοειδή, πάπρικα, πιπέρι καγιέν, μπρόκολο, ακτινίδια)
• Βιταμίνη Α ( ψάρια, γαλακτοκομικά, καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι)
• Βιταμίνη D ( λιπαρά ψάρια, επαρκής έκθεση στον ήλιο.
• Πράσινο τσάι-περιέχει κατεχίνες
• Τσάι του βουνού (σιδερίτης)- αντισηπτική δράση
Πέρα από τα παραπάνω ωστόσο, είναι αναγκαίος ο σεβασμός στο σώμα μας , πράγμα που προϋποθέτει καλό ύπνο, άσκηση, καλή ποιότητα τροφής, κατανάλωση νερού, περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ, περιορισμό στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ψυχική ηρεμία.
Βαρβάρα Συμεωνίδου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος