HomeΠΑΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενεργοποιείται τέλος Μαρτίου η πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά bullying στα σχολεία

Ενεργοποιείται τέλος Μαρτίου η πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά bullying στα σχολεία

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και από πλευράς υπουργείου Παιδείας γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να ενεργοποιηθεί μέχρι τέλη Μαρτίου η ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά bullying στα σχολεία.

Σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις η η Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, προανήγγειλε την έλευση της πλατφόρμα για το bullying αναφέροντας «σε ό,τι αφορά το bullying, θα λειτουργήσει στο τέλος περίπου του μήνα, μια πλατφόρμα στην οποία θα υπάρχει περιθώριο οι μαθητές του Γυμνασίου και μεγαλύτεροι ή οι γονείς και κηδεμόνες, επώνυμα να μπουν να καταγράψουν καταγγελίες και περιστατικά με πεδίο που θα υπάρχει εύκολο στη χρήση, αυτή η πλατφόρμα και με πεδίο που θα υπάρχει για να γράψουν τυχόν πρόσθετες ενημερώσεις και στοιχεία που θα θέλουν.

Θα υπάρχει αρμόδιος εκπαιδευτικός και ο διευθυντής που θα επιληφθούν του θέματος ή αν το θέμα είναι πιο σοβαρό θα υπάρχει και τετραμελής επιτροπή αλλά και αυστηρό και συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, ώστε οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να μην παρεκκλίνουν και να μην αδικήσουν και δεν προστατεύσουν όπως πρέπει κάποιο παιδί. Προστασία για το παιδί θύμα αλλά και για το παιδί θύτη γιατί και το παιδί θύτης έχει ανάγκη από προστασία σε αυτή την τρυφερή ηλικία, ακόμα και για τα παιδιά θεατές.

Αναφορικά τώρα με την πρόσβαση σε αυτή την πλατφόρμα, τα παιδιά θα μπαίνουν σε αυτή την πλατφόρμα με τους κωδικούς του myschool και οι γονείς και οι κηδεμόνες με τους κωδικούς του taxisnet».

Μόνο από μαθητές και γονείς οι καταγγελίες στην πλατφόρμα για τη σχολική βία

Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών. Η πρόσβαση διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα και διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστότοπου που υποδέχεται επώνυμες αναφορές. Η υποβολή αναφορών στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα δεν εξαρτάται από άλλους όρους και προϋποθέσεις, είναι δε προαιρετική και παράλληλη με τη δυνατότητα υποβολής αναφορών, προφορικών ή γραπτών, απευθείας στον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο κάθε σχολικής μονάδας και Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.).

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη από τα άτομα με αναπηρία.

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στις καταγγελίες

Αποδέκτες – υπεύθυνοι υποδοχείς σε επίπεδο σχολικής μονάδας των αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας που υποβάλλονται ψηφιακά είναι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας και ένας (1) εκπαιδευτικός που ορίζεται από εκείνον για τον σκοπό αυτόν.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Διευθυντής σε κάθε σχολική μονάδα συνεπικουρείται από έναν (1) Σύμβουλο Σχολικής Ζωής που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων και την πρόληψη κάθε τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Η επεξεργασία των αναφορών γίνεται με δική τους ευθύνη και ο χειρισμός αυτών λαμβάνει υπόψη κατά προτεραιότητα τις αναφορές για σοβαρές αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές που πλήττουν μαθητές και διαταράσσουν την εκπαίδευση.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.

πηγή