Ενα ετεροχρονισμένο ευχαριστώ για όλους εκείνους που με τον τρόπο τους στήριξαν τον τόπο τους.

HomeΚΟΙΝΩΝΙΑΑΠΟΨΕΙΣ

Ενα ετεροχρονισμένο ευχαριστώ για όλους εκείνους που με τον τρόπο τους στήριξαν τον τόπο τους.

σαμερ εκλογες τυρναβοσ

Επικίνδυνα κρέμεται ο σταυρός του καμπαναριού, κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των ανύποπτων δημοτών αλλά και ευρύτερα πολιτών που διέρχονται από τους κεντρικούς δρόμους γύρω από τον ιερό ναό του πολιούχου Τυρνάβου Αγίου Γεδεών. Πάνω στο τεράστιο και εντυπωσιακό καμπαναριό ο βαρύς και μεγάλος λευκός σταυρός για άγνωστους λόγους έγειρε, έτοιμος να ξεκολλήσει, ίσως από καιρικές συνθήκες ή ίσως και από κακή τοποθέτηση του εργολάβου του έργου του καμπαναριού το οποίο είναι δωρεά της οικογένειας Μαλίτα. Οι πολίτες του Τυρνάβου που αναγκάζονται να περνάνε κάτω από το καμπαναριό… κάνουν τον σταυρό τους να μην πέσει στο έδαφος και μην τυχόν τους έρθει κατακέφαλα. Επειδή το καμπαναριό είναι στο πλάι του ναού του πολιούχου Αγίου Γεδέων στα δεξιά του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, στον περίβολο του παλαιού ναού των Αγίων Αποστόλων, καλό είναι η αρχιερατική επιτροπή Τυρνάβου σε συνεννόηση με τον Δήμο το συντομότερο να φροντίσουν ώστε ειδικό συνεργείο να ανέβει στο καμπαναριό να επανατοποθετήσει και να στεριώσει τον σταυρό γιατί πέρα από τον κίνδυνο να ξεκολλήσει τελείως και να πέσει σε ανυποψίαστους πολίτες αποτελεί προσβολή ο σταυρός του Κυρίου στον οποίο θυσιάστηκε και σταυρώθηκε για να σώσει το ανθρώπινο γένος αντί να στέκει ορθός να γέρνει προς τα κάτω δημιουργώντας άμεσους κινδύνους.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)/ Του Κώστα Τσόλα                              Δημοσίευση: 02 Νοε 2016 10:23

Το παραπάνω άρθρο είναι η αφορμή να αναδείξω ειδικά και γενικά ότι η ευγένεια, ο πολιτισμός, απαιτεί κάποιες φορές την μνεία σε κάποιους ανθρώπους που συνέβαλλαν πολύ ή λίγο, δεν θα το βάλουμε στο καντάρι, κυρίως οικονομικά στην καθημερινότητα του Δήμου μας. Δεν είναι μια ιστορική αναδρομή στη ζωή του Αγίου ,θεωρώ ότι το θέμα έχει αναλυθεί διεξοδικά από όλα τα το τοπικά δημοσιογραφικά site.

Λίγα λόγια για την Εκκλησία του Πολιούχου Αγ. Γεδεών όπως έχει με ιδιαίτερο τρόπο διατυπωθεί πολλάκις.

Βρίσκεται στη θέση όπου υπήρχε η παλιά εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων που ήταν μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες του Τυρνάβου. Η νέα εκκλησία του Αγίου Γεδεών άρχισε να κτίζεται το 1979 και ολοκληρώθηκε το 1993.
Είναι η εκκλησία του πολιούχου της πόλης και γιορτάζει στις 30 Δεκεμβρίου. Ο Τύρναβος είχε την ευλογία το έτος 1818 στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, να μαρτυρήσουν εκεί υπέρ Χριστού δύο Νεομάρτυρες. Ο ένας ήταν ένας νεαρός δάσκαλος, ο Άγιος Γεώργιος ο εκ Ραψάνης και ο δεύτερος ήταν ένας μοναχός από το Άγιον Όρος, ο Άγιος Γεδεών ο Καρακαλληνός του οποίου την μνήμη τιμούν κάθε χρόνο οι κάτοικοι της πόλης.

Χρόνια πρίν ,όταν  ακόμα μαθήτρια στον Τύρναβο ,όπως κάθε Τυρναβίτικη οικογένεια ο Κυριακάτικος εκκλησιασμός ήταν θεσμός. Μεγαλώνοντας και διαμορφώνοντας άποψη, η προτροπή  του Ιερέα λίγο πριν τελειώσει η λειτουργεία ,ήταν να ρίξουμε τον οβολό μας σε ένα δίσκο ,που περιφερόταν από μια κυρία υπέρ ανέγερσης του Ναού του Αγ.Γεδεών. Ο καθένας ,ανεξάρτητα με την αντίδραση του μέσα του έριχνε στο δίσκο αυτό που ήθελε. Χρόνια αυτό το τροπάρι  ,χρόνια η κατακραυγή των πολιτών πάντα από μέσα τους ,για το που πηγαίνουν δωρεές ανθρώπων επωνύμων και ανωνύμων. Όλοι έχουμε επώνυμο η παραπάνω διάκριση είναι ένας ταξικός, απαράδαικτος τρόπος  για να τονίζομαι τους Celebrities από τους άλλους. Ήταν κοινό θέμα σχολιασμού . Ήταν κάτι σαν κοινωνικός σχολιασμός μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Τα χρόνια πέρασαν και μια τηλεφωνική πρόσκληση για τα εγκαίνια του νέου καμπαναριού στην εκκλησία του Αγ.Γεδεών τάραξε τα νέρά της οικογένειας με την ευρύτερη έννοια. Ο Γιώργος Μαλίτας ψυχίατρος στο επάγγελμα, γιός του Μαργαρίτη Μαλίτα αδελφός του παππού μου Πέτρου Γ. Μαλίτα, αποφάσισε και υλοποίησε τη δωρεά για τη ανέγερση του καμπαναριού της εκκλησίας του Αγ.Γεδεών. Δεν χρειάζεται να περιγράψω το ήθος του θείου Γιώργου, την μοναδική και συγκινητική στήριξη σε ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον μπαμπά μου σε νεαρή ηλικία. Ήταν απόμακρος για τους πολλούς για εμάς ήταν ένας αγαπημένος θείος.

Ευχαριστώ προσωπικά τον κο. Τσόλα και την εφημερίδα Ελευθερία για αυτή την λιτή αναφορά στην οικογένεια του θείου μου.

Υπάρχουν πολλά φωτεινά παραδείγματα συμπολιτών μας που κληροδότησαν στον Δήμο μας ακίνητα και χρήματα. Σεβασμός ,μια λιτή αναφορά στη προσφορά τους επιβάλλεται. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν ένα μικρό ευχαριστώ δεν κοστίζει κάτι.

 

Κατερίνα Ν. Μαλίτα