HomeΕΛΛΑΔΑ

Έμπρακτη στήριξη των πραγματικών αγροτών

Έμπρακτη στήριξη των πραγματικών αγροτών

Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο, πριν ακόμα η κρίση γίνει αντιληπτή από τους αγρότες, έλαβε αποφάσεις για τη στήριξή τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

  • Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Το συνολικό ύψος της επιστροφής αυξήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς εξαγγελθεί.
  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και την πρώτη υπογραφή που έβαλα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό εξειδικεύεται με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φυσικά καταβάλλεται προσπάθεια για την κάλυψη μεγάλου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής και για το επόμενο διάστημα.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% σε 6%, παρέμβαση ύψους 20 εκατ.
  • Ενίσχυση περαιτέρω των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό εξειδικεύεται με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όλες οι αποφάσεις μας, το κόστος των οποίων φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ, είχαν έναν και μοναδικό στόχο: Τη στήριξη των πραγματικών αγροτών.

Όσον αφορά τις παρενέργειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, η χώρα μας κινείται σε τρεις κατευθύνσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί ως προτάσεις και στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ:

  • Πρώτον, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες ώστε το κόστος παραγωγής να κινείται σε ανεκτά επίπεδα.
  • Δεύτερον, να στηρίξουμε την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων και τη σταδιακή απεξάρτησή μας από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
  • Και τρίτον, να ενεργοποιήσει άμεσα η ΕΕ μέτρα της ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση γεωργικών Αγορών), ώστε να αντιμετωπιστεί η διατάραξη των αγορών και να απορροφηθούν από την ελληνική αγορά τα προϊόντα που θα επηρεασθεί η εξαγωγή τους, κυρίως νωπά φρούτα και λαχανικά.