HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκτίμηση καιρού Ιουλίου 2023

Εκτίμηση καιρού Ιουλίου 2023

Πάρα πολύ καλά πήγε η εκτίμηση μας για το μήνα Ιούνιο αφού εντοπίσαμε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο πρώτο μισό αλλά και τις κανονικές ή και λίγο υψηλότερες που σημειώθηκαν στο δεύτερο μισό.

Τελικά ο μήνας τελείωσε κοντά στον μισό με ένα βαθμό Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από θεμα βροχοπτώσεων σημειώθηκαν πολλές βροχές και ξεπεράστηκαν άνετα οι μεσες τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας με έμφαση στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο και λιγότερο στη βορειοανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο που βρέθηκαν στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα ιδιαίτερα στη Θράκη και την Κρήτη.

 

Για τον Ιούλιο οι δύο βασικοί δείκτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας φαίνεται ότι θα κινηθούν ως εξής:

NAO: ο δείκτης αρχικά από σημαντικά αρνητικές τιμές θα πλησιάσει τις ουδέτερες αλλά θα παραμείνει οριακά αρνητικός έως και τις 15 με 17 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα πάρει ουδέτερες τιμές ανάμεσα στο + – 0,5.

AO: αρχικά αρνητικές τιμές και στο ναό ο οποίος και αυτός θα βρεθεί καθόλου τη διάρκεια του υπολοίπου μήνα σε τιμές οριακά θετικές και οριακά αρνητικές κατά περιόδους χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η πιθανή πορεία του μήνα ανά πενθήμερο είναι οι εξής:

1 έως 5 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές σε όλη τη χώρα ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια όπου θα ξεπεράσουμε και τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου πρόσκαιρα.

Σχετικά μικρή αστάθεια θα επηρεάζει κυρίως τμήματα του βορείου Ιονίου και της δυτικής και βόρειας χώρας με τοπικές μπόρες και καταιγίδες ενώ πολύ λίγα φαινόμενα ενδεχομένως να σημειωθούν και σε υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα μακριά από τα νησιά και τη θάλασσα.

 

6 έως 10 Ιουλίου.

Συνεχίζονται οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια οπου η μέγιστη θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου όλες τις ημέρες.

Συνεχίζεται η μικρή αστάθεια κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας με σύντομες βροχές και καταιγίδες ενώ τις περισσότερες μέρες ο καιρός θα είναι καλός.

 

11 έως 15 Ιουλίου.

Υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας ενω ο υδράργυρος με άνεση θα ξεπερνά τις περισσότερες ημέρες στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου χωρίς να αποκλείεται προς το τέλος να έχουμε και ένα κύμα καύσωνα.

Λίγες καταιγίδες στα βουνά της βόρειας Ελλάδας κατά περιόδους απουσία βροχών στην υπόλοιπη χώρα.

 

16 έως 20 Ιουλίου.

Σημαντική πιθανότητα υψηλών θερμοκρασιών σε επίπεδα καύσωνα χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα την ένταση αλλά και τη διάρκεια. Θερμοκρασίες περίπου 40 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετά πιθανές.

Λίγες καταιγίδες πιθανόν στα βουνά της βόρειας Ελλάδας απουσία φαινομένων στην υπόλοιπη χώρα.

 

21 έως 25 Ιουλίου.

Συνεχίζονται οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τις περιοχές φαινομένων όπου θα βρίσκονται κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Απουσία φαινομένων στις περισσότερες περιοχέςεκτός από τα βορειοδυτικά τμήματα που πιθανόν να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες καταιγίδες.

 

26 έως 31 Ιουλίου.

Υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στο εσωτερικό της κεντρικής δυτικής και νότιας χώρας καθώς και στο Αιγαίο ενώ στα βορειότερα τμήματα στις κανονικές τιμές λόγω φαινομένων.

Γενικά απουσία φαινομένων από όλο τον ελλαδικό χώρο με μικρή πιθανότητα λίγων μεμονωμένων καταιγίδων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας αποκλειστικά καλοκαιρινός μήνας με βροχοπτώσεις κάτω από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από κάποια τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και ενδεχομένως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου οι τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα κρατήσουν το μήνα σε κανονικά μάλλον επίπεδα.

Ο μήνας θα χαρακτηριστεί απο θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά ιδιαίτερα σε πεδιάδες της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας όπου οι 35 βαθμοί Κελσίου θα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η πιθανότητα καύσωνα η έντονη ζεστης είναι πολύ αυξημένη για τις παραπάνω περιοχές από τις 7 με 8 του Ιούλη έως και το τέλος αυτού.

 

Μέσα από τις αναλυτικές προγνώσεις μας θα έχετε την ευκαιρία να βλέπετε και τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες στη χώρα το επόμενο διάστημα.

 

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.