Είδη… πολυτελείας τείνουν να γίνουν για τα νοικοκυριά βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, καθώς οι τιμές τους έχουν αυξηθεί έως και 30% σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 12,1%, οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των γαλακτοκομικών άγγιξαν το 23,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οπως αναφέρουν στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, αν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το καλάθι των νοικοκυριών με τα 51 προϊόντα, με το οποίο επιχειρείται να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη πορεία των τιμών, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Ζωοτροφές
Αιτία η εκτόξευση του κόστους των ζωοτροφών, που αναγκάζει τους κτηνοτρόφους είτε να οδηγήσουν τα κοπάδια τους σε σφαγή είτε να τα υποσιτίζουν, με αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης που συνεπάγεται και εκτίναξη της τελικής τιμής στο ράφι.
Μειωμένη παραγωγή
«Ήδη βλέπουμε μειώσεις στην παραγωγή της πρώτης ύλης, που συνεπάγεται και μείωση στην παραγωγή προϊόντων. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, του κατσικίσιου κατά 5,6% και του πρόβειου 2%. «Έχουμε μειωμένη παραγωγή γιατί οι κτηνοτρόφοι είτε έσφαξαν τα ζώα τους και δεν συνεχίζουν το επάγγελμα είτε υποσιτίζουν τα ζώα τους, γιατί οι ζωοτροφές είναι ακριβές, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις», προσθέτει.
«Οι τιμές όλων των ζωοτροφών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ενδεικτικά, το καλαμπόκι από 0,15 ευρώ που το αγοράζαμε σήμερα έχει 0,40 ευρώ.
Ο βαμβακόσπορος και η κράμβη από τα 0,18 ευρώ ανέβηκαν στα 0,40 ευρώ. Η σόγια από τα 0,30-0,35 ευρώ κοστίζει πλέον 0,60 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα και το πετρέλαιο, που είναι κατά 100% ακριβότερα», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.
Πολύ υψηλό το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας
Εκπρόσωποι, πάντως, των γαλακτοβιομηχανιών ισχυρίζονται σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ότι απορροφούν μεγάλος μέρος των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι της τάξεως του 20%, ενώ οι αυξήσεις του νωπού γάλακτος που αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους ξεπερνούν το 40%.
«Πέρα από την πρώτη ύλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ υψηλό. Αν σε αυτά προστεθούν και τα μεταφορικά και το κόστος των υλικών συσκευασίας, οι ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πριν από λίγο καιρό νομίζαμε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος του τούνελ.
Δυστυχώς, κάθε μήνα βλέπουμε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται». Μάλιστα, δεν αποκλείουν σύντομα η τιμή του αγελαδινού γάλακτος να υπερβεί ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.
Στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τώρα διαμορφώνουν τη λίστα με τα προϊόντα που θα προσφέρουν σε χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές, το πιο πιθανό είναι να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Έτσι, για παράδειγμα τα νοικοκυριά, αντί να αγοράσουν το επώνυμο γάλα που σήμερα πωλείται 1,85 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν γάλα private label πληρώνοντας 1,20 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα, το γιαούρτι που φέρει το brand του σούπερ μάρκετ θα μπορούν να το αγοράσουν με 1,75 ευρώ (συσκευασία 3 τεμαχίων) από 3,67 ευρώ που κοστίζει το επώνυμο.
Προσφορές σε επώνυμα προϊόντα
Τα σούπερ μάρκετ ασχέτως του καλαθιού της νοικοκυράς θα προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία με τους προμηθευτές, προσφέροντας επώνυμα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πωλούν φθηνότερα ή θα παγώσουν τις αυξήσεις, καθώς δέσμευσή τους είναι να διαθέτουν τα προϊόντα τους με ανατιμήσεις μικρότερες από τον κλαδικό πληθωρισμό.
ΓΑΛΑ: ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ
0,55-0,60 ευρώ το κιλό το 2022
0,38 ευρώ το κιλό το 2021
+57,8%
ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ
0,75-0,80 ευρώ το κιλό το 2022
0,58 ευρώ το κιλό το 2021
+37,9%
ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ
1,5-1,6 ευρώ το 2022
0,93 ευρώ το 2021
+72%
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΓΑΛΑ (1 ΛΙΤΡΟ)
1,38 ευρώ τον Μάρτιο
1,85 ευρώ τώρα
+34%
ΦΕΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ (400 ΓΡΑΜΜ.)
5,03 ευρώ τον Μάρτιο
5,65 ευρώ τώρα
+12,3%
ΓΙΑΟΥΡΤΙ (3Χ200 ΓΡΑΜΜ.)
3,2 ευρώ τον Μάρτιο
3,67 ευρώ τώρα
+14,6%
Πηγή: eleftherostypos.gr