HomeΥΓΕΙΑ

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν…

Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ' όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν…

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.Τα ανωτέρω επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν μία δυσάρεστη πραγματικότητα, οδήγησαν ειδικούς σε θέματα αναπαραγωγής απ’ όλο τον κόσμο να συνασπισθούν και να αναλάβουν δράση, στοχεύοντας στη σωστή ενημέρωση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Η ανεξάρτητη αυτή διεθνής πρωτοβουλία, ονομάστηκε ACT και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με την ίδρυση κατά τόπους παραρτημάτων.Στην Ελλάδα, καταξιωμένοι επιστήμονες, γνωρίζοντας ότι τα περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια της χώρας μας και ο ευρύτερος κοινωνικός τους περίγυρος έχουν ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης και καθοδήγησης, προχώρησαν στη δημιουργία της ACT HELLAS. Η Ελλάδα είναι η 20η χώρα στο κόσμο που συμμετέχει στη δράση της ACT International

Πολύς  σάλος τάραξε τα νερά της ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Ένα τηλεοπτικό σποτ δημιούργησε ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο.

Ήταν το 1ο Ιατρικό συνέδριο με ένα θέμα που ακόμα και σήμερα αποτελεί ταμπού για την Ελληνική κοινωνία .

Η υπογονιμότητα και οι τρόποι αντιμετώπισης της είναι ένα Ιατρικό επίτευγμα και μόνο έτσι πρέπει να το δούμε.

Λάθος προσέγγιση ναι ,λάθος ένα σποτ ,για ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο ,να προβάλει την επιθυμία απόκτησης παιδιού με στερεότυπα άλλης εποχής.

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τη Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας μας έδωσε την ευκαιρία να  κοινωνήσουμε την επιθυμία απόκτησης παιδιού σε ένα ζευγάρι. .

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη στην πλειονότητα ,να αποδεχθεί την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ,ως ιατρικό επίτευγμα που έδωσε σε πολλούς ανθρώπους την ευτυχία να αποκτήσουν παιδί.

Η απόκτηση παιδιού δεν είναι τρόπαιο  ,που επιβεβαιώνει την χρησιμότητα της γυναίκας ,.ότι δηλαδή επιτέλεσε το έργο για το οποίο προορίζεται….Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία έχει γίνει πολυδιάστατος , και φυσικά  οι παραδοσιακές σχέσεις ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα έχουν μπει σε άλλες βάσεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.

Οι εποχές που κριτήριο για την καταλληλόλητα των γυναικών  από την τεκνοποιία έχει περάσει . Όπως και το κατάπτυστο κριτήριο  η τεκνοποίηση   αγοριού .Όλοι μας έχουμε ακούσει για περιπτώσεις γυναικών που τεκνοποιούσαν με σκοπό την απόκτηση κάποιου αγοριού στην οικογένεια. Όλοι επίσης έχουμε πάρει την απάντηση στο ερώτημα πόσα παιδιά έχεις? ένα παιδί και ένα κορίτσι….

Τα παραπάνω είναι ένα δείγμα το πόσα στερεότυπα έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι για ένα τόσο υπέροχο γεγονός που είναι η απόκτηση ενός παιδιού.

Για την απόκτηση παιδιού χρειάζονται και το ωάριο της γυναίκας και το σπερματοζωάριο του άνδρα ,είτε σε μια φυσιολογική είτε σε μια υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα τεκνοποίησης  αφορά και τα δύο φύλα. Να ακόμα ένα ταμπού που έχουμε ως κοινωνία η γυναίκα φταίει που δεν έχετε παιδιά ,οι λέξεις στέρφα ή στείρα ήταν λέξεις που χαρακτήριζαν τι; γυναίκες παλαιότερα.

Ο τρόπος ζωής άλλαξε και η γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα  μπορεί και κυνηγάει τα όνειρα της  και να ορίζει η ίδια τις επιθυμίες της. Το ίδιο και οι άντρες ,πλέον όλο και περισσότεροι ασχολούνται με πράγματα που πριν μερικά χρόνια ήταν υποτιμητικό να κάνουν.

Οποιαδήποτε προσπάθεια τεκνοποίησης πέρα της φυσιολογικής είναι υποβοηθούμενη.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι η διαδικασία που η γονιμοποίηση ωαρίου και σπερματοζωαρίου γίνονται εκτός σώματος ,μετά την γονιμοποίηση τα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της γυναίκας και Θεού θέλοντος εάν δεν τα αποβάλει ο οργανισμός επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη ,η κυοφορία και ο τοκετός.

Δεν είναι επώδυνο ,είναι ψυχοφθόρο κυρίως για τις γυναίκες οι οποίες για ένα διάστημα υποβάλλονται σε μια διαδικασία που οι ορμόνες κάνουν πάρτι με όχι πάντα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Η προϋπόθεση σε όλες τις περιπτώσεις  είναι η επιθυμία της ύπαρξης ενός παιδιού στην ζωή μας.

Το  παιδί είναι απόφαση ζωής, δεν είναι κούκλα την βαρεθήκαμε την αφήνουμε.

Όλες οι γυναίκες δεν είναι εξ ορισμού μέσα στις επιθυμίες τους να γίνουν μητέρες ,όπως αντίστοιχα και οι άνδρες μπαμπάδες.

Σε μια κοινωνία δεν μπορείς να τσουβαλιάσεις τους ανθρώπους . Οι γυναίκες δεν είναι εκκολαπτήριο αυγών ούτε η Ιατρική επιστήμη τις αντιμετωπίζει έτσι. Η σωστή επιστημονική ενημέρωση είναι το μείζον και για τα δύο φύλα.

  • Υπάρχουν ζευγάρια  που θέλουν παιδί αλλά για παθολογικούς λόγους δεν μπορούν
  • Υπάρχουν βιολογικοί περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζουμε, αλλά όχι αποκλεισμοί.
  • Υπάρχουν οι παρένθετες μητέρες ,ή τράπεζες σπέρματος που   καταφεύγουν άτομα που θέλουν μα ολοκληρωθούν μέσα από ένα παιδί  .Είναι άνθρωποι που επιλέγουν μια άλλη μορφή οικογένειας και πρέπει να την ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας.

Σκοπός μας δεν ήταν να κάνουμε ένα copy paste ενός επιστημονικού άρθρου, είναι μια προσπάθεια  να  δείξουμε ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία οι αλλαγές θέλουν χρόνο να αφομοιωθούν .Από την άλλη η Ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα που πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με το πόσο έτοιμοι είμαστε να τα δεχθούμε.

Πηγή