HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: «Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά και αταλάντευτα, ενάντια στο φασισμό»

Ε. Λιακούλη:  «Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά και αταλάντευτα, ενάντια στο φασισμό»

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Τροπολογία που αφορά τα “κόμματα” εγκληματικές φασιστικές οργανώσεις, τοποθετήθηκε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

 

Η Λαρισαία Βουλευτής, αφού πρωτίστως εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια και εγκάρδια συμπαράσταση στους Λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, προχώρησε σε λεπτομερή τεκμηριωμένη τοποθέτηση για την Τροπολογία, με βασικότερα σημεία τα κάτωθι:

«Συζητάμε σήμερα ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα: την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που έχουν συσταθεί από τους φασίστες στην Ελλάδα και ενδύονται του πολιτικού “μανδύα”, προκειμένου οργανωμένα να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους και μέσα από το Κοινοβούλιο, με πολιτική δράση. Συγκεκριμένα, των  οργανώσεων αυτών που έχουν αποκαλυφθεί, έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει, οι ηγεσίες και τα μέλη τους.

Το ΠΑΣΟΚ,  ήδη από τη δεκαετία του ’80, έχει διαχρονικά μια πολύ συγκεκριμένη, συνεπή και μαχητική στάση έναντι της ακροδεξιάς και του φασισμού και μάλιστα την πιο πρώιμη τοποθέτηση κόμματος, για το φαινόμενο του νεοναζισμούΥπενθυμίζω μόνο κάποιους σημαντικούς σταθμούς για εμάς: 

– Η Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, που θέσπισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , όταν  ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναφέρθηκε “σε  κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που αγωνίσθηκε οργανωμένα σε ομάδες εναντίον του  φασισμού την περίοδο 1941-1944”.  Ακριβώς αυτόν τον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι αν δολοφονούταν το βράδυ του πραξικοπήματος, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά για τη Χώρα.

– Το ΠΑΣΟΚ, το Δεκέμβρη του 2012, εκπόνησε επικοινωνιακή καμπάνια σε όλη την επικράτεια, κατά του νεοναζισμού και της ρατσιστικής βίας, με ένα βίντεο που ευρέως διαδόθηκε, έχοντας χιλιάδες προβολές καθημερινά. 

– Το ΠΑΣΟΚ στήριξε  την πρωτοβουλία του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αντιρατσιστικών Οργανώσεων (EGAM), όλες τις εκδηλώσεις, τις πορείες διαμαρτυρίας και τις δημόσιες διεθνείς αναφορές του. 

– Το ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβρη του 2013, με τον τότε Γραμματέα της Παράταξης  και νυν Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, ζήτησε από τον τότε Υπουργό Παιδείας, η μάχη κατά της Χρυσής Αυγής να δοθεί μέσα  στα σχολεία, να ενεργοποιηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μετατροπή των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου σε καμπάνια ενημέρωσης εναντίον του νεοναζισμού, να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διείσδυσης των μηχανισμών της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, με ενισχυτικά μαθήματα Ιστορίας για το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

– Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, πρωταγωνίστησε στον ανένδοτο αγώνα εναντίον των νεοναζί και της Χρυσής Αυγής, με δημόσιες τοποθετήσεις, ομιλίες, καμπάνιες, εκδηλώσεις, όπως εκείνη τη μοναδική εκδήλωση στο Κερατσίνι, στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα, όπου κυριάρχησε το σύνθημα “Μόνο Μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί”.

– Με προσωπική παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, έκλεισαν τον Οκτώβριο του 2020 οριστικά οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου στον Γιάννη Λαγό.

– Οι βουλευτές και τα στελέχη  του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη μας και οι φίλοι μας, έχουμε υποστεί λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – ή  όπως αλλιώς τώρα τη λένε – έχουμε λοιδορηθεί, μας κυνήγησαν στους δρόμους, στις πλατείες, στις συγκεντρώσεις μας. Έχουμε διωχθεί ακόμη και δικαστικά, όπως βουλευτές μας που εκκρεμούν αγωγές εναντίον τους, επειδή εξέφρασαν την πολιτική τους άποψη για συμπράξεις πολιτικών σχημάτων με χρυσαυγίτες.

Όταν εμείς πράτταμε αυτά και πολλά περισσότερα, που ο χρόνος δεν επαρκεί να υπενθυμίσω, άλλες πολιτικές δυνάμεις ξέπλεναν το νεοναζιστικό μόρφωμα. Είτε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή” είτε υιοθετώντας στη Βουλή το απαράδεκτο δόγμα ότι “δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”.

Η κυβερνητική πλειοψηφία άργησε αδικαιολόγητα να νομοθετήσει, προχωρά στην Τροπολογία τώρα, τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, ενώ έχει αφήσει τον Κασιδιάρη να δρα πολιτικά ανενόχλητος επί τρία χρόνια μέσα από τις φυλακές, κάνοντας μέχρι και εκπομπή σε δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, τώρα όπως και πάντα, δρα στο θέμα αυτό,  πέρα από τη μικροκομματική λογική.  Η αρχική κυβερνητική ρύθμιση, παρουσίαζε σημαντικά νομικά ζητήματα. Γι’ αυτό διατυπώσαμε παρατηρήσεις .

Στο Κοινοβούλιο, λειτουργώντας όπως πάντα θεσμικά, καθώς το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση, αλλά αντίθετα για συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, καταθέτουμε προτάσεις περαιτέρω βελτίωσης,  στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης συγκεκριμένα του φαινομένου εγκληματική οργάνωση να έχει ενδυθεί τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. 

Αυτό θα λάβει χώρα με αλλαγή των αδικημάτων που αναφέρονται με την αναφορά μόνον στα αδικήματα των Κεφαλαίων 1-5 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικακαθώς και στα αδικήματα μόνον των άρθρων 187 και 187Α ΠΚ (εσχάτη προδοσία, εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση αντίστοιχα) και με την προσθήκη της λέξης “αποκλειστικά”  στην περ. γ΄ είτε, αν αυτό δε γίνει δεκτό, με την πλήρη διαγραφή της περ. γ΄.

Η Κυβέρνηση, επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων, που δεν αντιμετωπίζεται καθόλου με την προτεινόμενη διάταξη.

Η  γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, κάνει σαφή λόγο για τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε όσα προανέφερα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η ακροδεξιά μπορεί να ηττηθεί μόνο με την κοινωνική πολιτική. Με μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, με ελευθερίες, δικαιώματα, ευκαιρίες και εμπιστοσύνη στις νέες και στους νέους. Και, φυσικά, με τον πολιτισμό, τη μόρφωση, την παιδεία. 

Όλοι εμείς, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, έχουμε μπροστά μας τον μεγάλο αγώνα, για να καταλάβουν οι Άνθρωποί μας ότι ο φασισμός είναι η μεγάλη αρρώστια της Ανθρωπότητας, ότι την υπονομεύει, τη δηλητηριάζει, τη διχάζει. 

Στο δίλημμα “με τις μέλισσες ή με τους λύκους;», , εμείς διαλέξαμε προ πολλού και ξεκάθαρα πλευρά.» 

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.