HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: «Κατάφωρη αδικία στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας!»

Ε. Λιακούλη: «Κατάφωρη αδικία στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας!»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών, σχετικά με την κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας όσον αφορά στα κριτήρια και την προθεσμία στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ.Ευαγγελία Λιακούλη. 

 

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : 

 

«H αδικία που συντελείται, για ακόμη μια φορά, σε βάρος των σεισμοπαθών συμπολιτών μας, από το σεισμό που έπληξε τη Θεσσαλία στις αρχές Μαρτίου του 2021 είναι κατάφωρη και αδικαιολόγητη.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 πληροφορήθηκαν, προς ανακούφισή τους, ότι δικαιούνται να λάβουν  προκαταβολές στεγαστικής συνδρομής και έσπευσαν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις, οι οποίες λήγουν την 14η Ιανουαρίου 2022. Πλην όμως, πολλοί εξ αυτών διαπίστωσαν ξαφνικά και παρά τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι δεν πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια χορήγησης, λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων! 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που αφορά στη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, ειδικά για τις πληττόμενες κατοικίες, προβλέπεται ότι προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής δικαιούται να λάβει μόνο ο πλήρης ή ψιλός κύριος, και μόνο εφόσον χρησιμοποιεί ο ίδιος το κτίσμα ως κύρια, και όχι δευτερεύουσα, κατοικία. 

 Αντίθετα, βάση προγενέστερης απόφασης που αφορά στη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης,  προβλέπεται ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση χορηγείται στους ιδιοκτήτες, είτε αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται, είτε μισθώνονται σε τρίτους,  είτε είναι κενά. 

Συμπερασματικά, στην περίπτωση του, μεταγενέστερου χρονικά, σεισμού της Κρήτης ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις σχετικές αιτήσεις μόλις λίγες μέρες μετά το σεισμό καλύπτοντας όλες τις κατοικίες, ενώ, αντίθετα, στην περιοχή της Θεσσαλίας υπήρξε αναμονή δέκα μηνών για την υποβολή ανάλογων αιτήσεων, οι δε περιοριστικές προϋποθέσεις αποκλείουν μεγάλη μερίδα των σεισμοπαθών από την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Δεν είναι εύκολα κατανοητή η αιτία αυτής της, κυριολεκτικά, αδικαιολόγητης και δυσμενούς  διάκρισης, η οποία ευελπιστούμε να οφείλεται σε προφανή παραδρομή.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην άρση της αδικίας που υφίστανται οι σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας σχετικά με τις αιτήσεις για την έκτακτη οικονομική βοήθεια, σε αντιδιαστολή με τους αντίστοιχους σεισμοπαθείς της Κρήτης καθώς και να διευρύνουν τους δικαιούχους του οικονομικού βοηθήματος, ώστε αυτό να αφορά όλες τις κατοικίες.»