HomeΠολιτική

Ε. Λιακούλη: «Η λογική του αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια, είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

Ε. Λιακούλη: «Η λογική του αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια, είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

«Συζητούμε ακόμη ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, στην σταθερή γραμμή του ψευδεπίγραφου μεταρρυθμισμού, την οποία ακολουθούν πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής της ΝΔ έως τώρα, όπως συνέβη με το νόμο για το ‘’Επιτελικό Κράτος’’, τον πρόσφατο νόμο για το ΑΣΕΠ, αλλά και πολλούς άλλους τους τελευταίους 19 μήνες, με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να παρεισφρήσει στο κάδρο των μεταρρυθμιστών – μάταια όμως – αφού προσπαθεί να χωρέσει σε ένα ‘’κοστούμι’’, που πολλοί θέλησαν να ενδυθούν, λίγοι όμως κατάφεραν τελικά να φορέσουν και να τους ‘’ταιριάξει’’», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη για το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φύλαξή τους.

Η βουλευτής Λάρισας ήταν ξεκάθαρη ως προς τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της σχεδόν διατεταγμένης και ξεκάθαρης πια εξυπηρέτησης και ενίσχυσης της ιδιωτικών κολλεγίων και των ιδιωτικών ΙΕΚ, οι οποίες φάνηκαν και από την πρόσφατη αναγνώριση (ισοτιμία και αντιστοίχιση) των πτυχίων τους, για την οποία – όχι άδικα – τόσο το ΤΕΕ, όσο και το Οικονομικό Επιμελητήριο εξέφρασαν την αντίθεσή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλα κι όλα! ‘’Νοικοκυρεμένες’’ δουλειές. Η νομοθέτησή σας στην υπηρεσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μιας πρωτοβουλίας ωστόσο που δεν φέρει στο παραμικρό τα εχέγγυα της ‘’αριστείας’’, της οποίας διαπρύσιοι κήρυκες υποτίθεται ότι είναι τα μέλη της κυβέρνησής σας. Υπάρχουν άλλωστε και σχετικές έρευνες που καταδεικνύουν ότι τα ιδιωτικά κολλέγια της Ελλάδας στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καταλαμβάνοντας τις τελευταίες θέσεις στους σχετικούς πίνακες, σε αντίθεση με πολλά από τα δημόσια εκπαιδευτικά μας ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Κι όμως εσείς συνεχίζετε να τα αντιμετωπίζετε ως ‘’ισότιμους συνομιλητές’’ στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς βέβαια να ρυθμίζετε τη λειτουργία τους, σε ένα ξεκάθαρo ‘’ακαδημαϊκό Laissez-faire’’, ενδεικτικό της ιδεοληπτικής σας αντιμετώπισης της αγοράς και ως προς το ακαδημαϊκό προϊόν».

Σε σχέση με τις διατάξεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα η Ευαγγελία Λιακούλη παρατήρησε πως η κυβέρνηση προβαίνει σε πολύπλοκες αλλαγές επί αλλαγών, «προς χάριν της αλλαγής και μόνο», αφού το σύστημα που τελικά νομοθετείται, λόγω περίπλοκων διαδικασιών ως προς τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, μπορεί να αφήσει εκτός σχολών προτίμησης υποψήφιους που έγραψαν καλύτερα από άλλους, λέγοντας: «Με λίγα λόγια νομοθετείτε και εισάγετε μια στρέβλωση! Ένα ιδιότυπο ‘’άσσο, χι, δύο’’ με το μανδύα ενός μοντέρνου συστήματος εισαγωγής, με το μανδύα της ‘’μεταρρύθμισης’’ και μάλιστα στο μέσο του εκπαιδευτικού έτους…».

Η Λαρισαία βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς και στην επίμαχη διάταξη της «παγκόσμιας πρωτιάς» της ίδρυσης «Αστυνομίας Πανεπιστημίων», για την οποία το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε δική του πρόταση νόμου, παίρνοντας μάλιστα τα εύσημα από πλευράς της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία τάσσεται σχεδόν σύσσωμα εναντίον του κυβερνητικού μέτρου.

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη αναρωτήθηκε γιατί δεν επιλύθηκε το χρόνιο πρόβλημα της βίας και ανομίας στα ΑΕΙ, με την κατάργηση του ασύλου από την  ΝΔ, κατά την έναρξη της διακυβέρνησής της,τον Αύγουστο του 2019, «για το οποίο ‘’πολύς ντόρος’’ έγινε, αλλά όλα τα μεγάλα λόγια ‘’πήγαν στο βρόντο’’, αφού σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, η κυβέρνηση έρχεται και «ξε-νομοθετεί», δείχνοντας ότι κινείται επικίνδυνα, χωρίς στρατηγική,  χωρίς πυξίδα.