HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: «Διαρκής ο αγώνας για τη Δημοκρατία, που αυτονόητη για όλους δεν είναι»

Ε. Λιακούλη: «Διαρκής ο αγώνας για τη  Δημοκρατία, που αυτονόητη για όλους  δεν είναι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής: 

«Σήμερα τιμούμε τη Δημοκρατία, το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα από την Αρχαία Αθήνα έως σήμερα. Το πολίτευμαό που η εξουσία πηγάζει από το Λαό, ασκείται από το Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού. 

Σήμερα, πρωτίστως, υποκλινόμαστε μπροστά σε όλους τους Αγωνιστές, που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους. Σε εκείνους που με αυτοθυσία μετατράπηκαν σε ηρωικά σύμβολα και διδάσκουν, με το παράδειγμά τους, όλους εμάς και τις επόμενες γενιές ανά τους αιώνες, ότι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Κοινωνική Ισότητα και το Κράτος Δικαίου, δεν είναι αυτονόητα ούτε δεδομένα. Αποτελούν κατακτήσεις σε έναν μακρύ, δύσβατο και ανηφορικό δρόμο, γεμάτο αγκάθια και στροφές, βαμμένο με αίμα 

Αξίζει να θυμόμαστε πως ήταν η ιστορική Αλλαγή του 1981, που συνέβαλε τα μέγιστα στην εμβάθυνση και θωράκιση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Χάρη στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, οι“απλοί” πολίτες βγήκαν από το περιθώριο, έπαψαν να φοβούνται, να σιωπούν, πήραν τις ζωές τους στα χέρια τους. 

Η σημερινή Ημέρα, βρίσκει την Ελληνική Δημοκρατία, όχι να γιορτάζει, αλλά να πονά βαθιά πληγωμένη

Στα “τραύματα” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήρθαν να προστεθούν οι -χωρίς τέλος-“μαχαιριές” της Ν.Δ., που αναβιώνουν τις πιο παλαιοκομματικές πρακτικές της δεξιάς.

Τη στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις (υγειονομική, οικονομική, ενεργειακή, κλιματική, κοινωνική), η ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας καθημερινά υποβαθμίζεται, με σημαντικά ελλείμματα σε βασικούς τομείς. 

Στην αν-ελευθερία του Τύπου. Στην υπονόμευση των Ανεξαρτήτων Αρχών. Στην αναβίωση της πελατοκρατίας και αναξιοκρατίας στη λειτουργία του Κράτους. Στον ευτελισμό της διάκρισης των εξουσιών, με τη χειραγώγηση του Κοινοβουλίου και την απόπειρα μετατροπής του σε Παράρτημα του Μαξίμου.

Πρόσφατη κορύφωση, το δυσώδες σκάνδαλο της αντισυνταγματικής και παράνομης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, που κατέδειξε γλαφυρά σε όλους τον κατήφορο όπου κατρακυλά με φόρα το Επιτελικό Καθεστώς του (κατά δήλωσή του στη ΔΕΘ) «Κυβερνήτη» της Ελλάδας. 

Απόψε η Ελληνική Δημοκρατία “βουρκωμένη” παρακολουθεί το Λαό της, αντί να “κρατεί”, να φτωχοποιείται και τις ανισότητες να διογκώνονται. Το “γυαλί” της εμπιστοσύνης Κράτους – κοινωνίας έχει ραγίσει. Οι πολίτες πάλι πετιούνται στο περιθώριο, φοβούνται, σιωπούν, χάνουν από τα χέρια τους τις ζωές τους.

Τέτοιες στιγμές, αντηχεί επίκαιρη η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Εθνική Υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα. Είναι θέμα μόνιμου αγώνα

Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον μόνιμο διαρκή αγώνα. Για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του Κράτους Δικαίου, για εθνική ενότητα, άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, προάσπιση των αδυνάμων, διασφάλιση Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, Διαφάνειας και Αξιοκρατίας

[quads id=5]