Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη απασχόλησης και επιχειρήσεων

HomeΕΛΛΑΔΑ

Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη απασχόλησης και επιχειρήσεων

σαμερ εκλογες τυρναβοσ

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να προστατευτεί η απασχόληση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων αλλά και η οικονομία.

Τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

Μειώνονται τρεις μονάδες, στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα οφεληθεί κατά 301 ευρώ.

Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 360 ευρώ.

Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΑΣΙΑ επεκτείνεται έως το 2021. Παρατείνεται επίσης η δυνατότητας αναστολής συμβάσεων Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος των επιχορηγήσεων θα είναι 1,5 δισ.ευρώ και θα μπορούν να συμμετέχουν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.

Επίσης θα υπάρξει τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 400 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο. Καταβολή τον Οκτώβριο των αναδρομικών συνταξιούχων. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 24 μικρά νησιά.

Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναστέλλεται η καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ.

Προστατεύεται μέχρι τέλος του έτους η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 ο αριθμός των ημερομισθίων για το επίδομα ανεργίας.

Πηγή

COMMENTS