O Γεωπόνος – Εδαφολόγος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης καταθέτει ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της Θεσσαλικής Παραγωγής.
Η Θεσσαλία δυστυχώς βιώνει τις πρωτόγνωρες και καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών που σημειώθηκαν σε Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα και βύθισαν τη θεσσαλική γη, την παραγωγή και τους οικισμούς σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών θα είναι η αρχή μιας σειράς δυσμενών εξελίξεων μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων (καταστροφή της παραγωγής, των υποδομών, του εξοπλισμού γεωργικών κατασκευών, η μετανάστευση, διατροφική κρίση κ.α.). Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να κινηθεί άμεσα και ριζικά προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες.
Ο ρόλος του γεωπόνου στην αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων είναι καθοριστικός και καίριος τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε αυτό της συμβουλευτικής διαχείρισης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης.
Ενδεικτικά αναφέρω ΜΕΡΙΚΑ από τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα.
- Άμεση εξεύρεση τρόπου παροχέτευσης των υδάτων στις περιοχές που είναι ακόμα πλημμυρισμένες. Η κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου θα μπορούσε να γίνει από ειδικούς επιστήμονες και να εστιάζει οπωσδήποτε στις παρακάρλιες περιοχές
- ‘Άμεση σημαντική προκαταβολή- τουλάχιστον ίση με το κόστος παραγωγής κάθε καλλιέργειας- σε αγρότες φυτικής παραγωγής μέσω ΕΛΓΑ ,με τη χρήση δορυφορικής εικόνας χάρτη όπως έγινε άλλωστε και στο παρελθόν.
- Άμεση καταβολή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης την επόμενη του «κλεισίματος» του ΟΣΔΕ, δηλαδή στις 6 Οκτωβρίου.
- Να τεθεί θέμα πληρωμής του προηγούμενου πρασινίσματος μέσω των νέων οικολογικών σχημάτων είτε ως ανωτέρα βία στους ολοσχερώς κατεστραμμένους αγρότες ,είτε με διασταλτική ερμηνεία συγκεκριμένων οικολογικών σχημάτων.
- Για τους πολύπαθους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ενίσχυση στο δηλωθέν ζώο/κυψέλη και
- Άμεση προκαταβολή μέσω κρατικής αρωγής για όλο τον εξοπλισμό και τα αποθηκευμένα προϊόντα, γεωργικούς Ελκυστήρες, κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και για οτιδήποτε μέσο παραγωγής έχει καταστραφεί και διαθέτει η αγροτική εκμετάλλευση. Αυτό είναι και το σημαντικότερο δεδομένου πως κάποιοι αγρότες θα αλλάξουν επάγγελμα αν δεν αποζημιωθούν ισότιμα με την ζημιωθείσα αξία. Επίσης θα υπερχρεώσουν και τους διαδόχους κληρονόμους. Απαιτείται γρήγορη και μεγάλη αποζημίωση. Ο εξοπλισμός για τον Έλληνα αγρότη είναι πλέον μεγαλύτερης σημασίας ακόμη και από το έδαφος και τα φυτά. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός τον καθιστά βιώσιμο και παραγωγικό.
- Ανωτέρα βία σε όλα τα επίπεδα των ενισχύσεων των αγροτών δηλαδή σε συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα και προγράμματα , καθώς και πλήρης εφαρμογή του άρθρου που «απαλλάσσει» από δεσμεύσεις τους Έλληνες αγρότες. Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και άμεση πληρωμή για τον εξοπλισμό που είναι ακόμη στα πλημμυρισμένα ή παρασύρθηκε από τα ύδατα.
- Διακριτό, ξεχωριστό σημαντικό ποσό προς τους αγρότες για την αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί συνυπολογίζοντας τις καλλιεργητικές εργασίες που θα απαιτηθούν και τα έτη που θα απωλέσουν από την αδυναμία καλλιέργειας των εδαφών, οι Θεσσαλοί αγρότες.
- Οι πρωτοφανείς πλημμύρες επέφεραν ολοκληρωτικές καταστροφές πολλών γεωπονικών καταστημάτων. Επιβάλετε άμεσα να υπάρξει μέριμνα και για τους ίδιους αλλά και για τους αγρότες. Είναι βέβαιο πως οι συνάδελφοι-γεωπόνοι θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα έχει, εκ των πραγμάτων, αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων και οφειλών.
- Ειδική μέριμνα – σχέδιο για τους αγρότες αλλά και για τους μεταποιητές -επιχειρήσεις που εμπλέκονταν σε αλυσίδα αγοράς με μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες καταστράφηκαν και κόπηκε το κανάλι διάθεσης του.
- Σε ότι αφορά τη ΝΕΑ ΚΑΠ και το Στρατηγικό Σχέδιο πρέπει να δημιουργηθεί οικολογικό σχήμα που αφορά παθογενή εδάφη – πλημμυρισμένα εδάφη εστιάζοντας κυρίως σε δημοτικά διαμερίσματα στις παρακάρλιες περιοχές.Ακόμη πρέπει να εξετασθεί το εν λόγω θέμα σε Δ.Δ. του Δήμου Φαρσάλων αλλά και Δ.Δ Τρικάλων και Δ. Καρδίτσας.Στο προταθέν οικολογικό αυτό σχήμα να δοθεί οποιαδήποτε μέγιστο ποσό ενίσχυσης επιτρέπει ο καν.2115/2021 για όλη την περίοδο της ΚΑΠ ,μέχρι το 2026.
- Να δημιουργηθεί άμεσα μέτρο-πρόγραμμα με υψηλό ποσό επιδότησης άνω 80% για επενδύσεις πέραν του ποσού που καλύπτουν οι αποζημιώσεις των αγροτών ,δεδομένου, πως ακόμη και να ενισχυθούν τη φετινή χρονιά οι συγκεκριμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα απαιτηθεί αναπόφευκτα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση τους.Στον ΙΑΝΟ σύμφωνα με αγρότες αποζημιωθήκαν περίπου με το 55% της εκτιμώμενης αξίας. Αν δεν ληφθούν μέτρα κάποιες επενδύσεις δεν θα επανακαλυφθούν ποτέ. Η ρήση πως από τη «ζημιά κέρδος δεν βγαίνει» είναι δεδομένη.
- Οποιοδήποτε ποσό οικολογικών σχημάτων, φέτος στο ΟΣΔΕ του 2023 δεν θα απορροφηθεί να δοθεί στους πλημμυροπαθείς.
- Παρακολούθηση και δήλωση ζημιάς για όποιο ζημιογόνο αίτιο δεν είναι ασφαλίσιμο από τον ΕΛΓΑ . Στην επικείμενη αναθεώρηση κανονισμού ΕΛΓΑ να δοθεί ειδική έμφαση σε κίνδυνους ,ζημιογόνα αίτια στις συγκεκριμένες περιοχές που θα επανακαλλιεργηθούν μετά από καιρό ή έχουν υποστεί κλιματική αλλαγή όπως η περίσσεια νερού λόγω των λιμναζόντων υδάτων.
- Σε ότι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες σύστημα συστηματικής παρακολούθησης ασθενειών σηψιρριζίας, και δημιουργία οδηγού -πρωτοκόλλου οδηγιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι δεδομένο πως πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ασθενειών και θα υπάρξει πιθανότητα εκρίζωσης αυτών.
- Διάκριση κατηγοριών πληττόμενων αγροτών δεδομένου πως υπάρχουν παραγωγοί που δεν συγκόμισαν καμία καλλιέργεια φέτος, παραγωγοί που συγκόμισαν ένα ποσοστό καλλιεργειών, αλλά και παραγωγοί που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις είτε λόγω παύσης καλλιέργειας των εδαφών, είτε λόγω κατεστραμμένου δαπανηρού εξοπλισμού .Ο δαπανηρός εξοπλισμός πρέπει να αποζημιωθεί τάχιστα.
Είναι αδήριτη η ανάγκη όσο ποτέ αλλοτε στην ιστορία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής να διατεθεί ένα σημαντικό ποσό για την εκπόνηση ενός αναγκαίου Masterplan για τη Θεσσαλία.
Άπειρες φορές στο παρελθόν η ειδική επιτροπή της Ε.Δ.Υ.Θ.Ε επισήμανε με ουσιαστικές παρεμβάσεις το ζήτημα του κινδύνου των πλημμυρών και γενικότερα του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.Ήταν δε η μοναδική επιτροπή που έθετε το θέμα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των πολιτών είτε από την παρατεταμένη ξηρασία ,είτε από την πλημμύρα. Το σίγουρο είναι πως ως Θεσσαλοί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η συνεργασία ΔΑΟΚ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών θα συμβάλλουν στο βέλτιστο αποτέλεσμα.
Είναι πολύ σημαντικό δε, πως συγκροτήθηκε επιτροπή με συντονιστή το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κ. Ελλάδας και η οποία θα απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων και τους Γεωπονικούς Συλλόγους Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας- Ευρυτανίας .Αποφασίστηκε άμεσα να δημιουργηθούν τέσσερις εξειδικευμένες επιτροπές επιστημόνων που θα έχουν στόχο την οργάνωση διαδικασιών για την αποτίμηση της ζημιάς
- Πρέπει να ανασυνταχτούμε και να παράξουμε.
- Η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία είναι μονόδρομος.
Τα τελευταία χρόνια γίναμε θιασώτες επιδημιών γρίπης, τέθηκαν θέματα επισιτιστικής κρίσης λόγω των πολέμων και αντιμετωπίσαμε ζητήματα ύπαρξης πρώτων υλών.
Για αυτό λοιπόν δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η αγροτική παραγωγή είναι εδώ, στη Θεσσαλία!
Ο Θεσσαλικός κάμπος θα ανακάμψει, και θα ξαναγίνει το «περιβόλι» της Ευρώπης που παράγει τα πάντα. ένας «πραγματικός» μοχλός της εθνικής αγροτικής παραγωγής, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με μια γενναία χρηματοδότηση και με στρατηγικό σχέδιο επανεκκίνησης της αγροτικής παραγωγής. Η παραγωγή ήταν, είναι και θα είναι στη Θεσσαλία!