HomeΕΛΛΑΔΑ

Δεσμεύσεις Στύλιου για εξόφληση παγετόπληκτων και αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Δεσμεύσεις Στύλιου για εξόφληση παγετόπληκτων και αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Μέχρι το τέλος Γενάρη θα εξοφληθούν όλες οι ζημιές για τα παγετόπληκτα της άνοιξης.

Νέες διαβεβαιώσεις σχετικά με την εξόφληση των παγετόπληκτων παραγωγών έως το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου έδωσε το ΥπΑΑΤ, δια στόματος υφυπουργού Γιώργου Στύλιου στη βουλή.

Όπως είπε ο Γιώργος Στύλιος την Παρασκευή στη βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, «στην περιφέρεια της Θεσσαλίας έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής προκαταβολές και αποζημιώσεις 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 3.740.000 στον Τύρναβο. Η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2022 και αυτή η καθυστέρηση, ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν οφείλεται στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ούτε στη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Είναι ένα ζήτημα διαδικαστικό. Δεν είναι ότι δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρωθούν οι αγρότες και οι παραγωγοί, αλλά είναι διαδικασία μέσα από τον ΕΛΓΑ και λόγω διοικητικού φόρτου καθυστερούν να δοθούν τα χρήματα στους πολίτες».

Προχωρούν οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ

«Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, η δική μας Κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει ένα σχέδιο μετασχηματισμού, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του ΕΛΓΑ. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε προχωρήσει σε μία προγραμματική σύμβαση με την κοινωνία της πληροφορίας όπου θα πάμε σε μία μεγάλη ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να μειώσουμε όλους τους χρόνους, να επιταχυνθεί η διαδικασία επισημάνσεων, εκτιμήσεων και να έχουμε και πιο ακριβή στοιχεία σε σχέση με τους παραγωγούς, που αυτό θα μας δώσει και ταχύτητα και δικαιοσύνη. Δηλαδή, σε αυτόν που έχει πάθει πραγματική ζημιά να μπορούν να ανταποκριθούν.

Προχωρά συνεπώς η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση. Πολύ σύντομα, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα αρχίσουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι προς όφελος των παραγωγών μας. Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ήταν και προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, διότι ξέρουμε πραγματικά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τον κανονισμό. Ένα αυτό.

Δεύτερον, αλλάζουν οι εποχές, έρχονται καινούργια δεδομένα, αλλάζει ο καιρός. Μιλάμε πια για κλιματική κρίση και όχι για κλιματική αλλαγή. Άρα, οφείλουμε και επιστημονικά, από τη γεωπονική επιστήμη, να πάρουμε τα καινούργια», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Aναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Ξεκινάμε με τη συζήτηση της πρώτης. Είναι η δεύτερη με αριθμό 247/3-12-2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αποζημιώσεις των αγροτών Τυρνάβου για τις ζημιές που υπέστησαν από τους παγετούς του Απριλίου».

Κύριε Λαμπρούλη, καλημέρα σας. Έχετε δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Η ερώτηση αφορά, όπως αναφερθήκατε και εσείς, κύριε Πρόεδρε, στις αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό του Απρίλη. Είμαστε πλέον στους εννέα μήνες.
Η ερώτηση, βέβαια, αναφέρει εδώ επτά μήνες, αλλά λόγω των συνεχών αναβολών, κύριε Υπουργέ, φτάσαμε σήμερα να τη συζητούμε. Όπως και να έχει, δεν είναι μομφή αυτό. Μην παρεξηγηθώ.

Με βάση, λοιπόν, την εξέλιξη αυτή και τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περίπου τον Ιούνιο, μέσα στο καλοκαίρι, για καταβολή μέρους της αποζημίωσης, δηλαδή περίπου του 40%, φτάσαμε λοιπόν στον Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα τι; Εκατοντάδες αγρότες να έχουν πάρει πολύ ελάχιστο και από αυτό το 40%, ακόμα δε περισσότεροι να μην έχουν πάρει καθόλου, παρά τις όποιες, όπως είπα, υποσχέσεις που είχαν ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

Παράλληλα -και πριν από έναν μήνα συνέβη αυτό που αναφέρουμε και στην ερώτηση- αντιπροσωπεία των αγροτών, πηγαίνοντας στο τοπικό παράρτημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ενημερώθηκαν πως οι υπερπρώιμες ποικιλίες, της περιοχής του Τυρνάβου δηλαδή, οι οποίες ήταν ασφαλισμένες ως υπερπρώιμες από τους αγρότες, είναι εκτός αποζημιώσεων ή θα αποζημιωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα, με χαρακτηριστικό, όπως αναφέρω και στην ερώτηση, μια ποικιλία από τα νεκταρίνια που αντί για 68 λεπτά το κιλό θα αποζημιωθούν με 42 λεπτά ή αντίστοιχα, μια ποικιλία ροδακίνων τα οποία θα αποζημιωθούν αντί για 68 λεπτά, με 32.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι για ακόμα μία φορά και στη συγκεκριμένη παραγωγή, όπως συμβαίνει και σε άλλες καλλιέργειες την ίδια περίοδο, με αφορμή τον παγετό, υπήρξαν προβλήματα με καταστροφές στους αμπελώνες, τα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, όπως είπαμε, τα κεράσια, ακτινίδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα και αχλάδια.

Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της καθυστέρησης είναι οι αγρότες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Ήδη ξεκίνησε και η νέα καλλιεργητική περίοδος. Από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος παραγωγής και από την άλλη μεριά μπαίνουν και ζητήματα επιβίωσης. Τα ποσά αυτά είναι αναγκαία, όπως και να το κάνουμε. 
Έτσι, λοιπόν, και τα ερωτήματα που θέτουμε στην ερώτηση αφορούν, αν θα διορθωθούν οι αδικίες στις αποζημιώσεις και να καταβληθεί άμεσα η προκαταβολή του 40% όπως, εξάλλου, εξαγγέλθηκε και υποσχέθηκε η Κυβέρνηση. Να καταβληθούν, παράλληλα, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών και φυσικά, το πάγιο αίτημα που καταθέτουμε σε αυτή την ερώτηση, για ακόμη μία φορά είναι ποιο; Να αλλάξει ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη, φυσικά, κρατική ενίσχυση, χρηματοδότηση και ταυτόχρονη μείωση των εισφορών των αγροτών.

Παράλληλα, αυτό που ζητάνε και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, όπως και όλοι οι αγρότες, είναι τι; Μείωση του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μείωσης του ρεύματος στο 50% και φυσικά, μην ξεχνάμε το πετρέλαιο που είναι πάγιο αίτημα των αγροτών να είναι αφορολόγητο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Λαμπρούλη.

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος. 

Κύριε Στύλιο, καλημέρα σας. Εσείς έχετε τρία λεπτά για το ξεκίνημα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τους παγετούς της άνοιξης 2021, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, καλλιέργειες δημητριακών, ψυχανθή, κηπευτικά, αμπελοειδή κ.λπ., στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Τυρνάβου, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν εξακόσιες είκοσι τρεις αναγγελίες και υποβλήθηκαν συνολικά δώδεκα χιλιάδες τετρακόσιες επτά δηλώσεις ζημιάς. Οι δε εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Συνεπώς, ο ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός Ασφάλισης έτρεξε τη διαδικασία σωστά, κάτω βέβαια και από την επίβλεψη και την καθοδήγηση από το διοικητικό συμβούλιο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Οι πληρωμές προκαταβολών κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 4820/2021 -δικιά μας τροπολογία η οποία ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, από τη συντριπτική πλειοψηφία- σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, μεταξύ αυτών και η Θεσσαλία, για τις ζημιές του παγετού, ξεκίνησαν από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και με τις τρεις πληρωμές προκαταβολών που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2021 εκταμιεύτηκαν συνολικά 59 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μία διαδικασία η οποία δεν είχε ξαναγίνει στη χώρα μας και το ξέρουν αυτό όλοι. Η πληρωμή του Δεκεμβρίου περιλάμβανε προκαταβολές και αποζημιώσεις και καταβλήθηκαν 46,2 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, έχουμε 105 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί ως προκαταβολές για τον παγετό της άνοιξης 2021.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια της Θεσσαλίας έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής προκαταβολές και αποζημιώσεις 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 3.740.000 στον Τύρναβο. Η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2022 και αυτή η καθυστέρηση, ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν οφείλεται στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ούτε στη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Είναι ένα ζήτημα διαδικαστικό. Δεν είναι ότι δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρωθούν οι αγρότες και οι παραγωγοί, αλλά είναι διαδικασία μέσα από τον ΕΛΓΑ και λόγω διοικητικού φόρτου καθυστερούν να δοθούν τα χρήματα στους πολίτες. Αναφέρατε ένα θέμα με τις υπερπρώιμες ποικιλίες στην ερώτησή σας. Πριν την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αποστέλλονται στα ΚΥΔ προς ενημέρωση όλων, οι λίστες με το χαρακτηρισμό του ποικιλιών ως υπερπρώιμες ή κανονικές και οι οδηγίες για τον τρόπο δήλωσης των υπερπρώιμων ποικιλιών που, ενδεχομένως, να μην περιέχονται στη λίστα.
Με απλά λόγια έχει δοθεί η ενημέρωση στα κέντρα υποδοχής δηλώσεων για το ΟΣΔΕ, αλλά και για την δήλωση καλλιέργειας εκτροφής, ποιες ποικιλίες ακριβώς προβλέπονται σε αυτήν την διαδικασία.

Οι παραγωγοί λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη σωστή ένδειξη για τις υπερπρώιμες ποικιλίες και θα αποζημιωθούν κανονικά για την τιμή αποζημίωσης ανά στρέμμα που ισχύει γι’ αυτές, δηλαδή στα 0,67 ευρώ το κιλό. Άρα όποιος έχει κάνει σωστά τη δήλωση του θα αποζημιωθεί στα 0,67 ευρώ το κιλό. Εκεί είναι το ζήτημα. Θέλει μια προσοχή από τους παραγωγούς και από αυτούς τους οποίους εξουσιοδοτούν και πληρώνουν φυσικά για να τους κάνουν τις δηλώσεις τους.

Τώρα σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ, η παρούσα Κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και περισσότερα, από την ψήφιση δηλαδή του ν.3877/2010 και σε εφαρμογή του άρθρου 7 ενίσχυσε τον ΕΛΓΑ μέσω του τακτικού προϋπολογισμού. Πρώτον, με 34 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2020, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% των αποζημιώσεων σε μία δόση, με 68 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές του ΙΑΝΟΥ μέσα σε τέσσερις μήνες και με 30 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2021, ενώ με την ενεργοποίηση του ίδιου άρθρου καταβάλει την επιχορήγηση αναδρομικά για τα έτη 2011 έως και 2017. Είναι χρήματα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδινε, ενώ σύμφωνα με τον ν.3877 προβλέπεται για το διοικητικό κόστος και το διοικητικό βάρος λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Η δική μας Κυβέρνηση με τον εξορθολογισμό τον οποίο πραγματοποιεί και την βελτίωση στα οικονομικά της χώρας είναι συνεπής σε σχέση με τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ΕΛΓΑ.

Αυτά στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο θα απαντήσω γενικότερα για τους παραγωγούς.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε.

Ορίστε, κύριε Λαμπρούλη, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσω με τις υπερπρώιμες, γιατί αυτό στην ουσία είναι και ο πυρήνας της ερώτησης και όχι επειδή είναι υποδεέστερα τα θέματα των υπόλοιπων καλλιεργειών.

Σας είπα και προηγουμένως -είναι τυπωμένο εξάλλου, γράφεται και στην ερώτηση-, πως η ενημέρωση ήταν από επίσημο φορέα, τον ΕΛΓΑ. Είπε στους αγρότες ότι «θα πληρωθείτε στην ουσία το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης». Λέω για τις υπερπρώιμες. Άκουσα προηγουμένως στην πρωτολογία σας ότι θα αποζημιωθούν με βάση όπως αναφερόμαστε εδώ στις τιμές, γιατί οι ίδιοι οι αγρότες μας τα έδωσαν και ο ΕΛΓΑ αυτά που λέμε. Δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Άρα λοιπόν οι αγρότες σε ό,τι αφορά τις υπερπρώιμες στις συγκεκριμένες ποικιλίες θα αποζημιωθούν με 68 λεπτά το κιλό, σε ό,τι αφορά τα νεκταρίνια και αντίστοιχα 68 λεπτά για τα ροδάκινα, της συγκεκριμένης ποικιλίας που αναφέρετε. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, είπατε με αφορμή τον ΕΛΓΑ ότι θα δώσετε, θα κάνετε. Στον ΕΛΓΑ αν δεν κάνω λάθος από το 2011, μια δεκαετία, η κρατική χρηματοδότηση σταμάτησε. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις που δεν δόθηκαν, δόθηκαν με αφορμή τον ΙΑΝΟ, άλλες έκτακτες καταστάσεις πριν από έναν χρόνο ή λιγότερο. Τώρα εσείς μας λέτε ότι θα καταβληθεί το ποσό που είχε το κράτος ως υποχρέωση να καταβάλει ετησίως από το 2011 έως το 2017 -που αναφέρετε την πενταετία, εξαετία-, στον ΕΛΓΑ. Αυτό μας είπατε.

Από κει και πέρα φυσικά ο ΕΛΓΑ και ο κανονισμός του θα πρέπει να αλλάξει. Το πάγιο αίτημα το ξέρετε, να μην το επαναλαμβάνω, το είπα και στην πρωτολογία μου. Το ζήτημα είναι, κύριε Υπουργέ ότι, φθάσαμε εννέα μήνες μετά που όπως σας είπα μπήκαν σε νέα καλλιεργητική περίοδο. Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση, την προοπτική των καλλιεργειών τους, της παραγωγής τους, αλλά και σε θέματα επιβίωσης.

Χθες συνομιλώντας μαζί τους μου είπαν ότι μεγάλο μέρος από αυτούς δεν έχει πάρει ούτε το 40%. Εσείς λέτε ότι στο τέλος Γενάρη θα πάρουν το σύνολο της αποζημίωσης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εγώ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αυτό δεν είπατε;

Υπάρχει, όμως και το άλλο το οποίο θα το καταθέτω. Δείτε το και αν θέλετε και μπορείτε να μου απαντήσετε, απαντήστε μου. Υπάρχει και το εξής δεδομένο ότι επειδή ένα μέρος των αγροτών δεν έχει καταβάλει τα ασφάλιστρα για το 2021 τους λένε: Πληρώστε τα ασφάλιστρα, για να σας αποζημιώσουμε, έχοντας βέβαια τακτοποιημένες οφειλές ή τις όποιες ασφαλιστικές εισφορές έπρεπε να καταβάλλουν για το προηγούμενο έτος, εννοώ για το 2020. Προϋπόθεση, λοιπόν, είναι να πληρώσουν τις εισφορές για να πάρουν την αποζημίωση.

Φυσικά -θα σας το καταθέσω και ως υπόμνημα- με βάση τις εξελίξεις αυτές το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν και κινητοποιήσεις των αγροτών, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την αποζημίωση για τις υπερπρώιμες ποικιλίες στη βάση όσων είπαμε, την καταβολή των αποζημιώσεων αφενός μεν στο 40%, αλλά και στο σύνολό τους και υπάρχει εδώ η αποκατάσταση των αδικιών, το ότι δεν έχουν πάρει ακόμα. Αν αυτοί που δεν έχουν πάρει ακόμα έστω και το 40% είναι αυτό που είπατε εσείς ότι δεν έχουν κάνει τις αιτήσεις, με συγχωρείτε, λύστε τα αυτά τα θέματα ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Υπουργεία μια ζωή αυτή η ιστορία γίνεται. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα μεγαλοτσιφλικάδες, από αυτό ζουν και από αυτό το εισόδημα περιμένουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, των οικογενειών τους, των παιδιών τους, να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, να προμηθευτούν αγροεφόδια.

Θα ήθελα ακόμα μία φορά, τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, μια απάντηση για το τι θα γίνει με αυτά τα αιτήματα που βάζουν σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής, ρεύμα και πετρέλαιο. Το ότι δώσατε 50 εκατομμύρια σε νέους και συνεταιριζόμενους, αφαιρώντας στην ουσία 130 εκατομμύρια από τα 180 που δίνονταν ως επιστροφή στο πετρέλαιο πετάξατε απέξω χιλιάδες αγρότες. Τα νούμερα τα ξέρετε, τα είχαμε πει και σε μια άλλη ερώτηση. Αυτοί οι άνθρωποι τι είναι, ενός κατώτερου Θεού; Δεν έχουν τρακτέρ; Δεν βάζουν πετρέλαιο στο τρακτέρ τους;

Παράλληλα το ρεύμα, εδώ δηλαδή χρειάζεται μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ελαφρυνθούν. Οι αποζημιώσεις φυσικά και πρέπει να καταβληθούν και άμεσα να πάρουν τα χρήματα οι άνθρωποι για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από εκεί και πέρα, όμως, χρειάζονται επίσης παράλληλα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν, θα μειώσουν το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί στα ύψη με όλα αυτά που γίνονται και με την ακρίβεια. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Στο σημείο αυτό ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γεώργιος Λαμπρούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Λαμπρούλη.

Ορίστε, κύριε Στύλιο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ο ΕΛΓΑ είναι γνωστό είναι ένας αντασφαλιστικός οργανισμός. Είναι ένας οργανισμός, ο οποίος εισπράττει τα χρήματα που δίνουν οι αγρότες, οι παραγωγοί και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το νόμο επιστρέφει και δίνει τις αποζημιώσεις σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν πάθει ζημιές, σε αυτούς οι οποίοι έχουν πληγεί. Συνεπώς, διαχειρίζεται χρήματα των ίδιων των αγροτών. 
Άρα, με σεβασμό και με ευθύνη οφείλουμε να διαχειριζόμαστε αυτά τα χρήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, η διαδικασία είναι γνωστή σε όλες τις αντασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Έχεις πληρώσει, έχεις δώσει το αντίτιμο, γίνεται η ζημιά και αποζημιώνεσαι για το ύψος της ζημίας το οποίο έχεις κάνει σύμφωνα με τη δήλωση την οποία έχεις ο ίδιος υποβάλει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Πάτε για ασφαλιστική εταιρεία τον ΕΛΓΑ. Αυτό μας λέτε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Με αυτήν την διαδικασία και με αυτό τον τρόπο εμείς τι βελτιώνουμε; Αυτό είναι δεδομένο. Δεν αλλάζει. Βελτιώνουμε το χρόνο στον οποίο θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες και στους παραγωγούς. Γι’ αυτόν τον λόγο όταν έχουμε ακραία και έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως ήταν ο παγετός την άνοιξη του ’21 ή ο ΙΑΝΟΣ ή οι πυρκαγιές το καλοκαίρι έρχεται η ελληνική πολιτεία και επισπεύδει όλες αυτές τις διαδικασίες. Ποια άλλη είναι ευθύνη του κράτους; Το είπαμε και πριν, είπαμε να καλύπτει το διοικητικό βάρος, το διοικητικό κόστος για την λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού. Η δική μας Κυβέρνηση, αυτή είναι η πραγματικότητα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή η οποία με συνέπεια εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους, οι οποίες δεν είχαν εκπληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Είναι όντως έτσι όπως σας είπα. Όποιος έχει κάνει τη δήλωση καλλιέργειας εκτροφής θα αποζημιωθεί μέχρι 31.01.22 στο σύνολό του. Αυτά τα στοιχεία έχουμε από τον ΕΛΓΑ. Είναι στοιχεία από τις υπηρεσίες. Δεν είναι στοιχεία που δίνονται από εμάς, από την πολιτική ηγεσία. Νομίζω ότι κάπου εκεί θα είναι το λάθος. Αν κάποιοι δεν έχουν αποζημιωθεί, κάπου θα υπάρχει ένα λάθος. Νομίζω ότι δεν θα έχει γίνει στον ΕΛΓΑ, ούτε φυσικά δεν έχει αυτό το λάθος πραγματοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, η δική μας Κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει ένα σχέδιο μετασχηματισμού, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του ΕΛΓΑ. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε προχωρήσει σε μία προγραμματική σύμβαση με την κοινωνία της πληροφορίας όπου θα πάμε σε μία μεγάλη ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να μειώσουμε όλους τους χρόνους, να επιταχυνθεί η διαδικασία επισημάνσεων, εκτιμήσεων και να έχουμε και πιο ακριβή στοιχεία σε σχέση με τους παραγωγούς, που αυτό θα μας δώσει και ταχύτητα και δικαιοσύνη. Δηλαδή, σε αυτόν που έχει πάθει πραγματική ζημιά να μπορούν να ανταποκριθούν. Προχωρά συνεπώς η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση. Πολύ σύντομα, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα αρχίσουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι προς όφελος των παραγωγών μας. Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ήταν και προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, διότι ξέρουμε πραγματικά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τον κανονισμό. Ένα αυτό. Δεύτερον, αλλάζουν οι εποχές, έρχονται καινούργια δεδομένα, αλλάζει ο καιρός. Μιλάμε πια για κλιματική κρίση και όχι για κλιματική αλλαγή. Άρα, οφείλουμε και επιστημονικά, από τη γεωπονική επιστήμη, να πάρουμε τα καινούργια…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): …πενήντα χρόνια. Όσα θυμάμαι εγώ τον εαυτό μου. Δεν είναι κλιματική αλλαγή στον Τύρναβο. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): …δεδομένα και από το κλίμα και από τους ορισμούς από τη γεωπονική επιστήμη και να προχωρήσουμε σε μια αναβάθμιση…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αντιχαλαζική προστασία χρειάζεται, κύριε Υπουργέ. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Να διαχωρίσουμε τα πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα, να μπει ένα όριο, να μπει μία γραμμή –έχετε δίκιο σε αυτό- να προσδιορίσουμε τι μπορεί να καλύπτει ο ΕΛΓΑ και σε ποιο μέρος μπορεί να έρθει το κράτος με τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει, όπως η Αρωγή που ψηφίστηκε τον Αύγουστο από τη δική μας Κυβέρνηση, να μπορεί να συνδράμει, ούτως ώστε να οργανωθεί πολύ καλύτερα και να μην υπάρχει κάποιο θολό σημείο. Ο καθένας θα ξέρει ότι υπάρχουν τα εργαλεία τα οποία είναι δίπλα του για να τον υποστηρίξουν. 
Θα πω και κάτι που δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Ένα μέρος από τον αγροτικό χώρο, τον γεωργοκαλλιεργητικό χώρο, να δοθεί για ασφάλιση και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς και τους αγρότες. Αυτός ο οποίος θέλει να πληρώσει κάτι παραπάνω και στη δύσκολη στιγμή να έχει μία επιστροφή, να έχει αυτή την επιλογή, να δώσουμε αυτή την επιλογή.

Σε σχέση με τα μέτρα για το κόστος καλλιέργειας, αναφερθήκατε στο ρεύμα και το πετρέλαιο. Θέλω να σας θυμίσω ότι η δική μας Κυβέρνηση είναι αυτή που με μία σειρά μέτρων έχει προχωρήσει, πρώτον, σε μέτρα φοροελάφρυνσης. Άρα, δίνουμε περιθώριο και περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς μας. Δεύτερον, λόγω της πανδημίας έχει δοθεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά και με απευθείας ενισχύσεις  στους παραγωγούς. Ο ΕΛΓΑ έχει δώσει πάρα πολλά χρήματα. Αυτό είναι το τρίτο μέτρο. Επίσης, σε σχέση με το πετρέλαιο, με την πρόσφατη απόφαση, πενήντα εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε διακόσιες χιλιάδες παραγωγούς με τη μείωση…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Την άλλη φορά είπατε εκατό εβδομήντα. Τώρα έγιναν διακόσιες χιλιάδες; 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Αφήστε τον Υπουργό να ολοκληρώσει. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): 
Εμείς βάζουμε ένα κριτήριο και ένα κίνητρο. Είμαστε υπέρ του συνεργατισμού. Είμαστε υπέρ του να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών, σε συλλόγους, να συνεταιριστούν. Διότι όταν είναι πιο πολλοί και είναι μαζί και ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε και το κόστος. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δηλαδή, τους τιμωρείτε…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το κίνητρο είναι να προχωρήσουν στον συνεργατισμό…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, έχετε βάλει πετρέλαιο σε τρακτέρ; Έχετε οργώσει; Πλάκα μου κάνετε τώρα; 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και οι δύο μαζί δεν ακούγεστε. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα επωφεληθούν διακόσιες χιλιάδες παραγωγοί μας. Να δώσω μία πολύ σύντομη απάντηση σε σχέση με το ρεύμα. Οι κάτοχοι αγροτικού τιμολογίου απαλλάσσονται από τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ και του δικτύου διανομής. Είναι μια κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργού Οικονομικών και καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το μέτρο. Έχουμε, δηλαδή, ένα μέτρο που με έναν ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και διαχειριστής είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες παραγωγούς να ενταχθούν και από εκεί να έχουν μικρότερο τίμημα σε σχέση με το ρεύμα τους. Ευχαριστώ.

Μπίκας Αλέξανδρος  Πηγή