HomeΑΠΟΨΕΙΣ

«Δεν θα ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα – Πάμε προς εκτόνωση του φαινομένου»

«Δεν θα ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα – Πάμε προς εκτόνωση του φαινομένου»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Στην ομάδα των επιστημόνων είναι και ένας ακραιφνής Λαρισαίος που ερευνά την περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, μετά την πλούσια και ισχυρή σεισμική ακολουθία. Πρόκειται για τον  Καθηγητή Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννη Κουκουβέλα. Ο καθηγητής μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και την εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» για τα ευρήματα αλλά και ένα πολύ σημαντικό πείραμα που διεξάγει η ομάδα του. «Κάναμε ένα πείραμα. Κάναμε σε πρώτη φάση μια αναγνωριστική μελέτη. Μετά από αυτό κοιτάμε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως οι ρευστοποιήσεις, τις οποίες αποτυπώσαμε σε πρώτη φάση. Καταρχάς χαρτογραφήσαμε το ρήγμα με ακρίβεια εκατοστού. Αυτό είναι βασικό γιατί πρέπει να ξέρουμε την δυναμική του ρήγματος. Θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις που θα είναι εναντίον της παραφιλολογίας που λένε για σεισμούς του 8 Ρίχτερ και είναι ανεδαφικά. Το μήκος του ρήγματος είναι ένα στοιχείο που δείχνει την δυναμική του. Τα 6.3 Ρίχτερ που έδωσε είναι η οροφή του. Άρα από αυτή την άποψη μπορεί ο κόσμος να είναι ήσυχος. Το πείραμα θα μας δείξει κάθε πόσα χρόνια θα γίνεται σεισμός. Θα δούμε πόσα χρόνια μεσολάβησαν από τον προηγούμενο σεισμό. Το «τυφλό» ρήγμα βλέπει μια χαρά την επιφάνεια της γης. Όλες αυτές τις ημέρες μαζέψαμε δείγματα και θα τα στείλουμε σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού και έτσι θα μάθουμε τις ηλικίες του παλαιού σεισμού. Επίσης σου δείχνει και τι μεγέθη είχαν οι σεισμοί σε αυτή την περιοχής το παρελθόν. Είναι σημαντικό ότι αυτή η έρευνα θα μας δείξει και το ποιες περιοχές θα πρέπει να αποφεύγουμε την ώρα που θα χρειαστεί να ξαναχτίσουμε ή αν θα χρειαστεί να ενισχύσουμε τις κατασκευές», αναφέρει.

Νέο μοντέλο στις κατασκευές

Τι επιτάχυνση μπορεί να δώσει αυτή η σεισμογόνος περιοχή που ερευνάται; «Οι έρευνες που κάνουμε είναι για να απαντήσουμε σε αυτά τα θέματα. Παίρνουμε τα δεδομένα του τωρινού σεισμού, βλέπουμε τι γινόταν στο παρελθόν και καταλαβαίνουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Θα κάνουμε εκτίμηση και για τα Ρίχτερ -με βάση την μελέτη- αλλά και για την επιτάχυνση. Θα έχουμε για την περιοχή ένα νέο μοντέλο με βάση τα στοιχεία και θα δείχνει πως θα κτίσουμε από εδώ και πέρα. Ο μηχανικός που θα κάνει το κτίριο θα πρέπει να δει όλα αυτά τα στοιχεία», αναφέρει.

Δεν θα ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα

Ο καθηγητής ρωτήθηκε αν έχει εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια στη περιοχή. «Έχουμε εμφανή αποτελέσματα πάνω στην επιφάνεια της γης στο Βλαχογιάννι. Το επόμενο διάστημα θα πάμε σε μετασεισμούς που θα είναι μικρότεροι σε μέγεθος. Επίσης θα αραιώσουν σε πυκνότητα και συχνότητα. Τα ρήγματα τα χωρίζουμε σε πηγές. Μπορεί στην άμεση γειτονιά του ρήγματος να έχουμε σεισμούς από άλλα ρήγματα; Αυτό δεν φαίνεται πιθανό σύμφωνα με τα σεισμολογικά δεδομένα. Αφού το «ταβάνι του ρήγματος είναι το 6,3 και το έδωσε τότε πάμε προς εκτόνωση», κατέληξε.

Πηγή