HomeΤΟΠΙΚΑ

ΔΑΜΑΣΟΥΛΙ

ΔΑΜΑΣΟΥΛΙ

Το Δαμασούλι είναι οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ανήκει στην Τοπική κοινότητα Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου. Η απόστασή του από τη Λάρισα είναι 31 χιλιόμετρα.

Το χωριό μετρά λιγότερο από 108 χρόνια ελεύθερης ζωής. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνοντας σε λίγες ώρες τα συνοριακά φυλάκια εισέβαλε στο γειτονικό χωριό Δαμάσι. Ίδια ήταν η συνέχεια και για το Δαμασούλι. Μετά την απελευθέρωση και σύμφωνα με εκθέσεις των κατά τόπους δασκάλων περί τα 1913-14, στο Δαμασούλι αναφέρονται 200 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 50 Γκραίκοι και οι 150 ήταν παραχειμάζοντες Βλάχοι (από την Αβδέλλα Γρεβενών και τη Βλάστη Κοζάνης), καθώς η περιοχή αποτέλεσε για τους Βλάχους της Μακεδονίας και όχι μόνο ένα από τα ιδανικότερα χειμαδιά της Θεσσαλίας.

Βρίσκεται βόρεια του Δαμασίου, έξω από το επαρχιακό δίκτυο σε υψόμετρο 130 μέτρα. Βόρεια του οικισμού υψώνεται το βουνό Τρόχαλος  και ρέει ο ποταμός Τιταρήσιος (Ξηριάς), στα νότια υψώνονται τα βουνά Ζάρκου και δυτικά τα Αντιχάσια. 

Το βουνό που το χωρίζει από το Δαμάσι είναι ο Άγιος Θεόδωρος όπου στην κορυφή του είναι το κάστρο του Δαμασίου. Έχει 2 εκκλησίες, τον ιστορικό Άγιο Δημήτριο μια βυζαντινή εκκλησία με σπάνιας ομορφιάς αγιογραφίες καθώς και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Το πανηγύρι του χωριού είναι του Αγίου Δημητρίου

[ngg src=”galleries” ids=”19″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]ενώ στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής άντρες και γυναίκες Δαμασουλίου και Δαμασίου χορεύουν και τραγουδάνε τα μοναδικά Πασχαλιάτικα τραγούδια των δύο χωριών 

Δείτε βίντεο από τις εντυπωσιακές αγιογραφίες μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό και το νάρθηκα με τον πρόναο. Επίσης δείτε και τις σύγχρονες αγιογραφίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
 
 
Η πανηγυρική θεία λειτουργία τελέστηκε με θρησκευτική κατάνυξη από τον πάτερ Γεώργιο Τζήκα και τους ψάλτες Παναγιώτη Ματράκη και Νικόλαο Μπάρδα.
 
Δείτε βίντεο από τη θεία λειτουργία : ΕΔΩ
 
Ακολούθησε το κήρυγμα του Ιερέα καθώς και η ατροκλασία που έγινε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.
 
Δείτε στα βίντεο την αρτοκλασία : ΕΔΩ και το κήρυγμα του πάτερ Γεωργίου Τζήκα : ΕΔΩ
 
 
Στο τέλος έγινε στον Άγιο Δημήτριο, το διάβασμα του Υψώματος των πρόσφορων όσων εορτάζουν, ενώ στη συνέχεια η ίδια διαδικασία έγινε στο Δαμάσι και τον Άγιο Νικόλαο για όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο Δαμασούλι. 
 

Οι μόνιμοι κάτοικοι του ανέρχονται σε 64, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Κύρια πηγή εισοδήματος τους αποτελεί η γεωργία (αμπελοκαλλιέργεια, κηπευτικά, οπωροφόρα) και η κτηνοτροφία. Στο χωριό υπάρχει καφενείο και παντοπωλείο και ενίοτε σε κάποιες γιορτές λειτουργεί και ως ψησταριά – ταβέρνα.  

Μετά την ίδρυση αυτόνομης κοινότητας στο γειτονικό Δαμάσι περί τα 1920, τα δύο χωριά ακολουθούν έως και σήμερα ενιαία πορεία. Τη δεκαετία του 80 με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αστυφιλία, αρκετοί κάτοικοι του, αποχώρησαν για τα αστικά κέντρα και το Δαμάσι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το δημοτικό σχολείο του χωριού να σταματήσει να λειτουργεί και οι εναπομείναντες μαθητές του να μεταφέρθηκαν στο Δαμάσι. 

Πηγή 

Ευχαριστούμε θερμά τον Αστέριο Στέλιο για τα βίντεο και τις φωτογραφίες, επισκεφτείτε το κανάλι του στο  Youtube

COMMENTS