HomeΤΟΠΙΚΑ

Δαμασούλι: Οδοιπορικό στο χωριό των 25 κατοίκων του Δήμου Τυρνάβου

Με τις 2 εκκλησίες και σχολείο

Δαμασούλι: Οδοιπορικό στο χωριό των 25 κατοίκων του Δήμου Τυρνάβου

Το Δαμασούλι βρίσκεται βόρεια του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου, έξω από το επαρχιακό δίκτυο σε υψόμετρο 130 μέτρα.

 

Η απόστασή του από τη Λάρισα είναι 31 χιλιόμετρα. Βόρεια του οικισμού υψώνεται το βουνό Τρόχαλος και ρέει ο ποταμός Τιταρήσιος, στα νότια υψώνονται τα βουνά Ζάρκου και δυτικά τα Αντιχάσια.

Στην είσοδο του Δαμασίου η πινακίδα γράφει Δαμασούλι 2 χιλιόμετρα. Από το όνομα του και μόνο φαίνεται σαν το μικρό παιδί του μεγάλου χωριού. Ο δρόμος στενός σαν φίδι ξετυλίγεται παράλληλα με τον Τιταρήσιο και όταν φτάνει κανείς δύσκολα μπορεί να καταλάβει ότι έφτασε στο χωριό των 25 πλέον κατοίκων που βρίσκεται ανατολικά από την Παλαιά Εθνική οδό Λάρισας Κοζάνης 15 χιλιόμετρα από τον Τύρναβο.

damasouli2

Πρώτη αναζήτηση μας η εκκλησία του χωριού και μπροστά μας βρίσκουμε έναν όμορφο χαμηλό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Για καλή μας τύχη μια γυναίκα του χωριού έρχεται να ανοίξει την εκκλησία για να ανάψει τις καντήλες όπως κάνει καθημερινά χρόνια τώρα.

Έτσι έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να μπούμε μέσα για να δούμε την άδεια αλλά όμορφη κοιτίδα προσευχής όπου επικρατεί απόλυτη ησυχία.

Η κυρία Ευαγγελία Δούκα μας μιλά για το χωριό και την ευλογία που έχει να ανοίγει κάθε μέρα τον μικρό αυτό ξεχασμένο οίκο του Θεού. Υπέροχες αγιογραφίες και παλιές εικόνες στολίζουν τον Ναό που δείχνει έτοιμος για την Θεία Λειτουργία οπότε και αν τελεστεί. 

Γυρίζουμε ξανά προς το υποτυπώδες κέντρο του χωριού όπου στην πλάγια του βουνού βρίσκουμε το 1ταξιο Δημοτικό Σχολείο Δαμασουλίου που τελευταία φορά κτύπησε το κουδούνι του σχεδόν 50 χρόνια πριν κάπου στο 1970. Όμως στέκει εκεί κλειδωμένο με την πινακίδα του ίσως να ελπίζει να λειτουργήσει ξανά. Ο σεισμός δεν κατάφερε να το γκρεμίσει ίσως και να το έσωσε η πλάγια του βουνού και το πέτρινο υπέδαφος.

Μπροστά στο σχολείο υπάρχει ένας αναμεταδότης τηλεόρασης που όμως δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό.

Μια άλλη αγρότισσα κάτοικος αναφέρει στην κάμερα του TirnavosPress Web TV ότι στο χωριό Δαμασούλι του Δήμου Τυρνάβου εν έτη 2023 δεν μπορούν να δούνε τηλεόραση και όλα τα κανάλια πάρα μόνο μέσω συνδρομητικής υπηρεσίας.

damasouli

Τυχεροί και πάλι βλέπουμε το φρέσκο προϊόν και συγκεκριμένα φρέσκο κρεμμυδάκι που μόλις έχουν μαζέψει να το καθαρίζουν και θα είναι έτοιμο να φτάσει στη κουζίνα μας. Όπως μας εξηγεί η τιμή πώλησης είναι πολύ καλή αφού δεν έχει πολλά έξοδα η καλλιέργεια του κρεμμυδιού.

Κύρια πηγή εισοδήματος τους αποτελεί η γεωργία. Εδώ παράγονται τα πιο εκλεκτά και υψηλής ποιότητας φρέσκα λαχανικά αλλά και φρουρά όπως Αχλάδι. Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούνται με αμπέλια και εδώ παράγεται το Τσίπουρο Τυρνάβου και το κρασί με τα αρώματα της περιοχής.

Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με πρόβατα, κατσίκες και αγελάδες που αποτελούν την πιο δυναμική ασχολία των τελευταίων που μένουν ακόμη εδώ.

Οι σχεδόν απομονωμένοι αυτοί κάτοικοι ζητούν λίγα πράγματα. Να βλέπουν τηλεόραση και να συντηρείται καθαρός ο δρόμος από χόρτα και φερτά υλικά.

 

Το χωριό μετρά λιγότερο από 100 χρόνια ελεύθερης ζωής. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνοντας σε λίγες ώρες τα συνοριακά φυλάκια εισέβαλε στο γειτονικό χωριό Δαμάσι.

Ίδια ήταν η συνέχεια και για το Δαμασούλι. Μετά την απελευθέρωση και σύμφωνα με εκθέσεις των κατά τόπους δασκάλων περί τα 1913-14, στο Δαμασούλι αναφέρονται 200 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 50 Γκραίκοι και οι 150 ήταν παραχειμάζοντες Βλάχοι (από την Αβδέλλα Γρεβενών και τη Βλάστη Κοζάνης), καθώς η περιοχή αποτέλεσε για τους Βλάχους της Μακεδονίας και όχι μόνο ένα από τα ιδανικότερα χειμαδιά της Θεσσαλίας.

Μετά την ίδρυση αυτόνομης κοινότητας στο γειτονικό Δαμάσι περί τα 1920, τα δύο χωριά ακολουθούν έως και σήμερα ενιαία πορεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.