HomeΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille , γραφής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille , γραφής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ειδική Εκπαιδευτική Αγωγή – Ψυχική Υγεία Κανάκη Κατερίνα Ειδική Παιδαγωγός 22 λ. ·  Εφευρέτης της γραφής Braille υπήρξε ο Λουδοβίκος Μπράιγ. Ο πρώτος κώδικας Μπράιγ αναπτύχθηκε για τη γαλλική γλώσσα το 1824. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε επίσημα το 1948. Ένας τυφλός μπορεί μέσω της αφής του και του συστήματος αυτού να διαβάζει, ψηλαφώντας τις κουκκίδες με το δάχτυλο. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι βασικές ανάγλυφες κουκκίδες, το εξάστιγμο και με αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

Η επίσημη καθιέρωση ενός ελληνικού κώδικα Μπράιγ για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών ήρθε το 1948, όπου και ο ελληνικός κώδικας προσαρμόστηκε από τον αντίστοιχο γαλλικό από μια επιτροπή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στη Λειψία και κατόπιν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα.

Το σύστημα ανάγνωσης και γραφής τυφλών Braille, θεωρείται αναντικατάστατο. Και παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας για τα φωνητικά λογισμικά των υπολογιστών ή των κινητών τηλεφώνων, τα άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και οι βλέποντες που θέλουν να εκπαιδεύσουν τυφλά παιδιά, είναι απαραίτητο να διδάσκονται το σύστημα Braille να το κάνουν κτήμα τους και να το εξασκούν . Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από τα στίγματα της αφής του Braille ταξιδεύουν στον ρεαλιστικό κόσμο της ενσυναίσθησης με βλέποντες και μη βλέποντες.