Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, (41% μόνο την τελευταία εβδομάδα), η αύξηση της θετικότητας στα νησιά αλλά και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που δεν παρουσίασε καμία υποχώρηση, σηματοδότησαν τον ερχομό ενός 6ου πανδημικού κύματος.
Καταιγίδα Κορωνοίου είναι έτοιμη να ξεσπάσει πάνω από την Ελλάδα καθώς τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκτόξευση των κρουσμάτων ακόμη και στις 20.000.
Πρόκειται για μία νέα ανησυχητική κατάσταση την οποία είχε προδιαγράψει εδώ και αρκετές μέρες η εξέλιξη των σκληρών δεικτών.
Το 6ο κύμα
Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, (41% μόνο την τελευταία εβδομάδα), η αύξηση της θετικότητας στα νησιά αλλά και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που δεν παρουσίασε καμία υποχώρηση, σηματοδότησαν τον ερχομό ενός 6ου πανδημικού κύματος.
Πλέον η εξάπλωση του νέου κύματος είναι θέμα χρόνου και το μεγάλο στοίχημα μετατοπίζεται στο σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία, τα οποία στην πραγματικότητα ποτέ δεν ανέκαμψαν από την πρωτόγνωρη πίεση που δέχτηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Τοξικό κοκτέιλ
Το κοκτέιλ που δημιουργεί η συνεργατική δράση των δύο υπερμεταδοτικών παραλλαγών της Ομικρον, αναγκάζει τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, να ξαναβγάλουν από το συρτάρι το φάκελλο με τα δυνητικά μέτρα, στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι οι νοσηλείες εκτοξευτούν και η κατάσταση στα νοσοκομεία ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ότι από την στιγμή που παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα Υγείας, θα υπάρξει παρέμβαση με εφαρμογή νέων μέτρων.
«Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που είδαμε στην Νότια Αφρική και την Πορτογαλία θα δούμε αύξηση και στην πίεση στο σύστημα υγείας» είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης εκτιμώντας ότι η πίεση αυτή θα είναι διαχειρίσιμη, χωρίς στη φάση αυτή να χρειαστεί να γίνουν νέες ανακοινώσεις.
Μεγάλη αύξηση
Οι επιστήμονες της Επιτροπής που παρακολουθούν τα προγνωστικά μοντέλα τα οποία αξιοποιούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρούν πως έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη αύξηση κρουσμάτων η οποία στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί.
Οπως εκτίμησε ο Γκ. Μαγιορκίνης, το λογικό θα είναι να δούμε αύξηση κρουσμάτων για περίπου μια με δύο εβδομάδες και στη συνέχεια, αφού το νέο κύμα φτάσει σε αυτό το «ταβάνι», για το οποίο δεν μπορούμε ωστόσο να διευκρινίσουμε τι αριθμό κρουσμάτων θα αφορά, θα υπάρξει ύφεση και μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα καταγράφεται ο μισός αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την κορύφωση του νέου κύματος πανδημίας.
20.000 κρούσματα
Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα φτάσουμε τις 20.000 κρούσματα καθημερινά χωρίς όμως κανείς να μπορεί να το αποκλείσει.
Ηδη, σημαντική αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα.
Δεκαπέντε από αυτές τις χώρες, είδαν αύξηση στις μολύνσεις κατά 30%. Οκτώ χώρες εμφάνισαν επίσης αύξηση στον αριθμό των νεκρών.
Οι δείκτες
Στην Ελλάδα, εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Οι αριθμοί αυτοί δεν συμπαρέσυραν τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ.
Το βασικό σενάριο για αυτήν την πανδημική επάνοδο κατά τους ειδικούς, προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατό με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Αρχές Ιουλίου
Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι προτού καλά καλά αρχίσουν οι άδειες, τα κρούσματα μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα ξεπεράσουν τις 15.000. Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα.
«Ο κόσμος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις μάσκες βέβαια ανάλογα με το προσωπικό και το οικογενειακό του περιβάλλον» είπε επισημαίνοντας πως θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και καλό είναι όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου να την δρομολογήσουν», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Παράλληλα επισήμανε πως τώρα είναι μια καλή χρονική στιγμή για να πραγματοποιήσουν την τέταρτη δόση και όσοι δικαιούνται να την κάνουν.
Σημείο καμπής
Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο το «σημείο καμπής» στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο πως κινείται ο ιός στην χώρα.
Όπως τόνισε, θεωρεί πως τότε ίσως χρειαστούν κάποια ήπια μέτρα, ανάλογα με την κινητικότητα χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις.
«Θεωρώ δηλαδή ότι δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από χρήση μάσκας σε κάποιους χώρους αλλά και πάλι δεν θέλω να κάνω προβλέψεις».
[quads id=4]