Σε συνέχεια των εξαγγελιών του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σχετικά με την ένταξη των μονοκλωνικών αντισωμάτων στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό μέσω τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε ότι σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει. Ωστόσο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται, ενώ το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος.
Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με σύστασή του έχει ανακοινώσει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.
Διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτωνγια δύο κατηγορίες ασθενών. Πρόκειται για εκείνους με μη σοβαρή νόσο που όμως αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν τελικά νοσηλεία, καθώς και για όσους έχουν βαριά νόσο και αδυνατούν να αναπτύξουν τα δικά τους φυσικά αντισώματα έναντι του νέου κορωνοϊού.
«Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις» είπε χαρακτηρισπτικά σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται».
«Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει», εξήγησε ο υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε περίπου 55.000 δόσεις μιας εν δυνάμει θεραπείας κατά της Covid-19 βασισμένης σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ. Η συμφωνία αυτή ήταν το πρώτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ γι’ αυτό το είδος φαρμάκου.
Την Πέμπτη, η Eli Lillyανακοίνωσε συμφωνία Κοινής Προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορά έως 220.000 δόσεις των μονοκλωνικών αντισωμάτων μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης για τη θεραπεία της COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με τις προκλινικές μελέτες, μπορούν να εξουδετερώσουν τις μεταλλάξεις Δέλτα και Άλφα.