HomeΥΓΕΙΑ

Άνοια: Εφαρμογή smartphone μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων της νόσου

Άνοια: Εφαρμογή smartphone μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων της νόσου

Ερευνητές επέδειξαν ότι τα γνωστικά τεστ που γίνονται μέσω της εφαρμογής smartphone είναι το ίδιο ευαίσθητα στον εντοπισμό της μετωποκροταφικής άνοιας σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση, όπως ακριβώς και οι ιατρικές εκτιμήσεις, που γίνονται σε κλινικές.

Η μετωποκροταφική άνοια είναι μία νευρολογική διαταραχή που συχνά εμφανίζεται κατά τη μέση ηλικία, όταν το μέρος εκείνο τους εγκεφάλου, που ευθύνεται για τις δεξιότητες να προγραμματίζει και να βάζει προτεραιότητες, να φιλτράρει τις διασπάσεις προσοχής και να ελέγχει τις παρορμήσεις του, συρρικνώνεται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.

Περίπου το ένα τρίτο τέτοιων περιπτώσεων έχουν μία γενετική αιτία, αλλά η έρευνα στις συνθήκες έχει βρει εμπό΄΄δια λόγω των προβλημάτων πρώιμης διάγνωσης και δυσκολίας στον εντοπισμό του πώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε θεραπείες, οι οποίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο στην αρχή της νόσου.

«Οι περισσότεροι ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια διαγιγνώσκονται σχετικά αργά, επειδή τα συμπτώματα συχνά παρερμηνεύονται ως ψυχιατρική διαταραχή στα νεαρά άτομα» διευκρίνισε ο καθηγητής Adam Boxer, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Τα smartphones ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ως ένα εργαλείο διάγνωσης των νόσων του Αλτσχάιμερ, Πάρκινοσν και Χαντινγκτον.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή γαι την άνοια

Για να ερευνήσουν τη χρησιμότητά τους στην μετωποκροταφική άνοια ο Boxer και η ομάδα των ερευνητών του συνεργάστηκαν με την αμερικανική εταιρεία Datacubed Health, προκειμένου να αναπτύξουν μία εφαρμογή που θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την ομιλία των ανθρώπων ενώ αυτοί θα υποβάλλονται σε διάφορα γνωστικά τεστ.

«Έχουμε δημιουργήσει επίσης τεστ που αφορούν στο περπάτημα, την ισορροπία, και τις αργές κινήσεις, καθώς και διαφορετικές πτυχές της γλώσσας» είπε ο δρ. Adam Staffaroni, κλινικός νευροψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και πρώτος συντάκτης της έρευνας.

Η ομάδα έλεγξε την εφαρμογή σε 360 ενήλικες με υψηλό γενετικό ρίσκο ανάπτυξης μετωποκροταφικής άνοιας. Μεταξύ αυτών, ήταν και ορισμένοι που δεν είχαν αναπτύξει ακόμα κάποια εμφανή σημάδια της νόσου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open, αποκάλυψε ότι η εφαρμογή μπορούσε να εντοπίσει με ακρίβεια τη νόσο σε τέτοιου είδους άτομα. Μπορούσε ακόμα να είναι και πιο ευαίσθητη στα πρώιμα στάδια της ασθένειας, σε σχέση με άλλες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις που διενεργούνται σε κλινικές.

Αν και δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια ώστε η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη στο κοινό, ο Staffaroni είπε ότι αυτή θα μπορούσε να υποστηρίξει μία συγκεκριμένη έρευνα για την νόσο της άνοιας.

Mε πληροφορίες του Guardian

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagram, Google News, YouTube και Twitter.