Home

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τυρνάβου για τις πλημμύρες που έπληξαν το Δήμο μας

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τυρνάβου για τις πλημμύρες που έπληξαν το Δήμο μας

Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην χώρα μας.
 
Δυστυχώς από τις πλημμύρες έχει πληγεί και ο Δήμος Τυρνάβου, αφού δεκάδες σταβλικες εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα γης εξαφανίστηκαν. Οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Αμπελώνα του Βρυότοπου του Μαυρολιθου του Δαμασίου και των Πλατανούλιων.
 
Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των πληγέντων δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό.
 
Δεν είναι «θέλημα θεού», ούτε αποτέλεσμα της «κλιματικής κρίσης». Είναι η εγκληματική πολιτική που χτυπάει τις ανάγκες μας, αφήνει ανυπεράσπιστη τη ζωή μας και ανοχύρωτες πόλεις και χωριά απέναντι σε πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις.
 
Επιβεβαιώνεται η τραγική απουσία αναγκαίων υποδομών και ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, η ελλιπής συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών και κυρίως οι διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.
Καμία ανοχή στην εγκληματική “κανονικότητα” της πλημμύρας-λάσπης που διαδέχεται την “κανονικότητα” της στάχτης και αφήνουν πίσω τους χαμένες ζωές, κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες και υποδομές, ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.
 
Εδω και τώρα διεκδικούμε:
 
-Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια, μηχανήματα, γεωτρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. 
 
 -Να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι ζημιές που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες. 
 
 -Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
 
-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από Δημοτικά Τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 
-Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
 
-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
 
-Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
 
-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
 
-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και τις περιουσίες τους.
 
-Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση.
 
-Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
 
-Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού.
 
-Να υπάρξει οριστική αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών, του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό – Αγροτικό), της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών που επλήγησαν. Αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο δήμος είναι εγκλωβισμένος-αποκομμένος με σοβαρές πιθανές συνέπειες για όσους χρειάζονται ή χρειαστούν μεταφορά σε νοσοκομεία και στον εφοδιασμό.
 
-Να υπάρξει μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες. Γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.
 
-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.
 
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως και αυτοί που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι δεσμευμένοι να αγωνιστούν για τα ανωτέρω καθώς επίσης για όλα τα μέτρα που ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.