HomeΤΟΠΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Ανακαλύφθηκε πέτρα σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή στον Τύρναβο

Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα ανακαλύφθηκε στον Τύρναβο του έτους 1316 «Εγίρας»

Ανακαλύφθηκε πέτρα σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή στον Τύρναβο

Αποκλειστικά και μόνο στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Ανακαλύφθηκε πέτρα σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή του έτους 1316 «Εγίρας» στον Τύρναβο στο όρος Λουσφάκι.

Ο Γιώργος Μπελτές γνωστός επιχειρηματίας στον Τύρναβο, γνωστός όμως και για το ανήσυχο πνεύμα του και την περιπετειώδη φύση του, πριν λίγο καιρό και εντελώς τυχαία ανακάλυψε μια πέτρα σκαλισμένη στην Οθωμανική γραφή στο όρος Λουσφάκι.

Μόλις μια ώρα και σε μια απόσταση 3,5 χλμ από το πρώτο φυλάκιο στο Λουσφάκι Τυρνάβου μας οδήγησε ένα απόγευμα του Οκτώβρη στο τρίτο φυλάκιο. Εκεί είδαμε και φωτογραφίσαμε το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό εύρημα που πάνω του αναγράφεται το έτος 1316 «Εγίρας».

Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για ένα τάφο τούρκου στρατιώτη γιού του Aash με το όνομα Jalougar Ghouly ετών 45.

Η «Εγίρα» αντιμετωπίζεται από τους Μουσουλμάνους ως το σημείο μεταστροφής, όπου το ισλάμ, από μια μικρή τοπική και κυνηγημένη ιδέα έγινε επίσημη θρησκεία και απέκτησε ισχύ και εξουσία.

Με λίγα λόγια η «Εγίρα» εκτός από την αρχή του χρόνου, συμβολίζει την αρχή του Ισλάμ ως θρησκεία. Το 1316 «Εγίρας» άρχισε στις 22/05/1898 και τέλειωσε 29/04/1899.

othomaniki grafi petra

Το οθωμανικό τουρκικό αλφάβητο (οθωμανικά τουρκικά: الفبا) είναι μια εκδοχή του περσοαραβικού αλφαβήτου που χρησιμοποιήθηκε στη γραφή των οθωμανικών τουρκικών μέχρι το 1928, όταν αντικαταστάθηκε από το λατινικό σύγχρονο τουρκικό αλφάβητο.

Αν και τα οθωμανικά τουρκικά γράφονταν πρωτίστως σε αυτό το αλφάβητο, οι μη μουσουλμανικοί οθωμανικοί πληθυσμοί χρησιμοποιούσαν μερικές φορές σε άλλα αλφάβητα, συμπεριλαμβανομένου του αρμενικού, του ελληνικού του λατινικού και του εβραϊκού.

Τη φωτογραφία με το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό εύρημα έστειλε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα TP σε Τούρκο αρχαιολόγο για να γίνει η μετάφραση για την οποία επιφυλασσόμεθα. Πλέον αρμόδια υπηρεσία για το αρχαιολογικό εύρημα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στην οποία μπορούμε να υποδείξουμε το μέρος στο οποίο βρίσκεται.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.