HomeΥΓΕΙΑ

Αλλαγή καιρού και πόνοι στις αρθρώσεις

Αλλαγή καιρού και πόνοι στις αρθρώσεις

Πολλές φορές ακούμε ότι η αλλαγή καιρού και οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι δύο μεταβλητές που σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Και αν όντως είναι υπαρκτή αυτή η σχέση, σε τι οφείλεται;

 

Αλλαγή καιρού και πόνοι στις αρθρώσεις: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Η απάντηση είναι ότι πράγματι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της αλλαγής του καιρού και του πόνου στις αρθρώσεις και παρακάτω θα αναλύσουμε την σχέση αυτή.

Πρώτα από όλα, αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχει και επιστήμη που ασχολείται με την αλληλεπίδραση  μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος και ονομάζεται “ βιομετεωρολογία”.

Βασική μεταβλητή αυτής της εξίσωσης αποτελεί η πίεση που ασκείται από το εξωτερικό περιβάλλον στο σώμα μας. Όσο περισσότερο λοιπόν αυξάνεται η πίεση της ατμόσφαιρας, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η πίεση που ασκείται στο σώμα μας. Η πίεση αυτή γίνεται αντιληπτή συνήθως σε κάποια ευαίσθητη άρθρωση.

Οι πόνοι στις αρθρώσεις σχετίζονται με παθήσεις, όπως: οστεοαθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μετατραυματικές κακώσεις. Οι αρθρώσεις που εκφυλίζονται συχνότερα είναι: το γόνατο, το ισχίο, ο ώμος και ο καρπός.

Η υγρασία στην ατμόσφαιρα και το κρύο, προκαλούν δυσφορία στις αρθρώσεις και πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται το οίδημα.

Ωστόσο, παρότι είναι πασιφανής η σχέση μεταξύ βαρομετρικής πίεσης και πόνος στις αρθρώσεις, δεν μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

 

Αλλαγή καιρού και πόνοι στις αρθρώσεις: Γιατί συμβαίνει αυτό;

Παρακάτω ακολουθούν μερικές εκδοχές για τααίτια της συσχέτισης μεταξύ εξωτερικού περιβάλλοντος και πόνο στις αρθρώσεις.

  • Αυξημένη ευαισθησία των νεύρων στην άρθρωση εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στην περιοχή.
  • Αρθρικό υγρό: To αρθρικό υγρό μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Όταν έχει κρύο και υγρασία, τείνει να ρευστοποιείται και δεν λιπαίνει επαρκώς τις αρθρώσεις.
  • Η τάση του σώματος να προσπαθεί να διατηρήσει ζεστά τα ζωτικά όργανα. Έτσι, δεν παρέχει αρκετή αιμάτωση στα άκρα και επομένως στους συνδέσμους τους.
  • Εξωτερικοί παράγοντες: Απότομη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης, αυξημένο κρύο και υγρασία.
  • Έλλειψη άσκησης: Όταν κρυώνουμε, αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική για να μην χάσουμε κι άλλη ενέργεια. Η έλλειψη κίνησης μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στις αρθρώσεις.
  • Διαφορά πίεσης εξωτερικού περιβάλλοντος και σώματος.

 

Αλλαγή καιρού και πόνοι στις αρθρώσεις: Αντιμετώπιση

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία του προβλήματος, εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι με μικρές συμβουλές μπορούν να κατευναστούν τα συμπτώματα.

Έτσι λοιπόν, συνίσταται:

  1. Λήψη φαρμακευτικής αγωγής: κατόπιν επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό, μπορεί να συζητηθεί η λήψη φαρμάκων προκειμένου να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος.

 

2. Χρήση θερμοφόρας: ή άλλων μέσων με σκοπό να παραμείνει ζεστή η περιοχή. Η ζέστη ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Επιπλέον, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

 

  • Ασκήσεις: μετά από συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας, μπορείτε να εκτελέσετε ήπιες ασκήσεις για να παραμείνει σε εγρήγορση η περιοχή. Η άρθρωση δεν πρέπει να παραμένει σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Αν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις κάθε φορά που γίνεται κάποια αλλαγή στον καιρό, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ε. Ι. Ζαμπάκο. Ο γιατρός βρίσκεται στη διάθεση σας για να σας συμβουλεύσει και καθοδηγήσει στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.