HomeΤαξίδι

Αλεξανδρούπολη: Το ψαροχώρι που μετατράπηκε σε μοντέρνα πόλη

Αλεξανδρούπολη: Το ψαροχώρι που μετατράπηκε σε μοντέρνα πόλη

Αλεξανδρούπολη η πόλη που βρίσκεται στην άκρη του χάρτη της Ελλάδας και μετατράπηκε σε μια πανέμορφη μοντέρνα περιοχή από ένα απλό ψαροχώρι στα μέσα του 19ου αιώνα.

 

Το tirnavospress.gr επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη και η διαπίστωση είναι μία ότι, μπορεί άριστα να καλύψει κάθε άνθρωπο που θα την επισκεφτεί χαρίζοντας του ωραίες εικόνες αναμνήσεις και ιστορία. Σήμα κατατεθέν ο Φάρος της. Είναι η πρώτη στάση κάθε επισκέπτη και μαγεύει με το μεγαλείο του. Έχει ύψος 27 μέτρα και τον περιβάλει ένας πεζόδρομος δίπλα στο λιμάνι με το μεγάλο σιντριβάνι αλλά και άφθονες καφετέριες. Το απόγευμα ο παραλιακός δρόμος κλείνει και είναι ιδανικός για βόλτα με τα φώτα του φάρου να προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα.

pezodromos

aggira

Στο λιμάνι κάτω ακριβώς από τον φάρο υπάρχει ένα μεγάλο Λούνα Πάρκ για μικρούς και μεγάλους ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές για καφέ, κρασί ή και φαγητό.

loynapark

 

mnimeio

Έχει 59.723 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Θράκης και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή και μπορείς να βρεθείς εκεί με κάθε μέσο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο.

moyseia

Εκτός από τον φάρο έχει και πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο με διάφορα μουσεία που αξίζουν μια επίσκεψη.

Το Εθνολογικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια από τον φάρο. (14ης Μαΐου 63)

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφ. Δημοκρατίας 335)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφ. Μάκρης 44)

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως (πρώην Λεονταρίδειος Σχολή)

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης (Πλατεία Μητροπόλεως)

Λαογραφικό Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης (Μητροπούλου 1)

Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας (Θερμοπυλών 8, Νέα Χηλή)

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Πλατανότοπος Μαΐστρου)

Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας (Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης

limani

Ιστορικά στοιχεία για τον Φάρο:

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από την γαλλική Εταιρία Φάρων και Φανών της Μεσογείου κατόπιν σύμβασης με την τότε τουρκική κυβέρνηση. Χτίστηκε στο σημερινό λιμάνι της πόλης, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας και της πελαγοδρομίας για τους ντόπιους ναυτικούς και ναυτιλλομένους που ταξίδευαν στην περιοχή του Ελλήσποντου.

Είναι τοποθετημένος στη δυτική πλευρά του λιμανιού και εδράζεται πάνω σε ένα κυλινδρικό βάθρο που απέχει 27 μέτρα (εστιακό ύψος) από τον θαλάσσιο πυθμένα . Αποτελεί έναν από τους ψηλότερους φάρους της Ελλάδας, μιας και το ύψος του αγγίζει τα 18 μέτρα, διαθέτει 98 εσωτερικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο θάλαμο του φανού ενώ το πάνω μέρος του είναι ελασμάτινο με 10 σειρές υαλοπινάκων. Γύρω από τον φανό, στην κορυφή του Φάρου της Αλεξανδρούπολης, περιστρέφεται ένας κοίλος καθρέφτης που στέλνει το φως στα τοποθετημένα γύρω του πρίσματα – μια διαδικασία που γινόταν με βάση τα αντίβαρα και τις τροχαλίες που φρόντιζε ο φαροφύλακας για πολλά χρόνια. Σε 6 ενδιάμεσα σημεία του κλιμακοστασίου υπάρχουν έξι πλατύσκαλα και έξι παράθυρα που χρησιμεύουν στην εσωτερική φωταγώγηση του κτηρίου.

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Φάρου της Αλεξανδρούπολης αποτελεί η φωτεινή του δέσμη καθώς σημειώνει τρεις λευκές αναλαμπές κάθε 15 δευτερόλεπτα. Η φωτιστική του ορατότητα είναι δυνατή σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτή (44χλμ περίπου).

ΔΕΛΤΑ 5

Μια επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού μαζί με την δράση της θάλασσας σχημάτισαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο Δέλτα με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όπου βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών και ζώων.

Η συνολική του έκταση είναι 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000. Για πολλούς αιώνες το ποτάμι κατέβαζε εκατομμύρια τόνους χώμα και άλλα φερτά υλικά, με τα υλικά αυτά γέμισε ο θαλάσσιος κόλπος δημιουργώντας νησάκια και λίμνες, με πυκνή βλάστηση καλαμιών και χορταριών.

Στο Δέλτα Έβρου μπορούν να διακριθούν 7 βασικές ενότητες βιοτόπων, σε κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί και μια ιδιαίτερη ενότητα βλάστησης ανάλογα με την αλληλεπίδραση διάφορων παραγόντων, όπως το έδαφος, το μικροκλίμα, η ύπαρξη γλυκού ή αλμυρού νερού κ.λ.π. Ξεκινώντας από τις βόρειες περιοχές και καταλήγοντας στη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει τους εξής χαρακτηριστικούς βιότοπους:

Παραποτάμια βλάστηση
Θαμνώνες με αρμυρίκια
Υγρά λιβάδια με βούρλα
Υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών – υφάλμυρων υδάτων
Βλάστηση των λιμνοθαλασσών -γλυκών υδάτων
Αλοφυτική βλάστηση
Αμμόφιλη βλάστηση

Η μεγάλη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Εδώ έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 322 είδη πουλιών από τα 444 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα! Είναι σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το οικοσύστημα λειτουργεί ως βιότοπος για φώλιασμα, ως καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών από τις βόρειες περιοχές της κεντροανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ως ζωτικός χώρος συγκέντρωσης και ανάπαυσης μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών.

Αντίστοιχα, στην περιοχή του Έβρου έχουν παρατηρηθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες –τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα- στο Δέλτα: Η Δράνα (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρ. και τα Παλούκια (ή Καζικλί) με έκταση 2.800 στρ.

Πόλη ερωτεύσιμη με άπειρες επιλογές για τουρισμό αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη!