HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αγοραστός Κ.: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί αστικό πάρκο 6,5 στρεμμάτων

Αγοραστός Κ.: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί αστικό πάρκο 6,5 στρεμμάτων

Αστικό πάρκο 6,5 στρεμμάτων στον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Ένα μεγάλο πάρκο γειτονιάς, με έμφαση στο παιδί, δημιουργείται στον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 του έργου «Αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου εκπαιδευτικών μονάδων και κατασκευή παιδικής χαράς», με συνολικό προϋπολογισμό 2.210.000 ευρώ. Η ανάπλαση πραγματοποιείται  εντός του Οικοδομικού Τετραγώνου (Ο.Τ.) 977 που περιβάλλεται από τις οδούς 23ης Οκτωβρίου, Αιόλου, Πλούτωνος και Ηρώων  Πολυτεχνείου, στη συνοικία του Αγίου  Κωνσταντίνου Λάρισας.

Στο χώρο λειτουργούν σήμερα το «Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων» και ένας παιδικός – βρεφικός σταθμός (13ος Παιδικός Σταθμός) του Δήμου, ενώ παράλληλα φιλοξενείται και ένα νηπιαγωγείο (9ο Νηπιαγωγείο). Επιπλέον, στη νοτιοδυτική πλευρά του Ο.Τ. 977, στη συμβολή των οδών 23ης Οκτωβρίου  και   Αιόλου, στεγάζεται ένας ακόμη δημοτικός παιδικός – βρεφικός σταθμός (1ος Παιδικός Σταθμός).

Συνολικά προβλέπεται αστική  ανάπλαση σε επιφάνεια 6.446 τ.μ., με δυνατότητα εισόδου στο χώρο τόσο από την οδό Αιόλου όσο και από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Δικαιούχος και Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι ο  Δήμος Λαρισαίων. 

«Ενεργοποιούμε την κοινωνία της γειτονιάς, αναβαθμίζουμε την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος και δημιουργούμε ένα σύγχρονο πόλο αναψυχής με έμφαση στο παιδί» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και την Ειδική Υπηρεσία του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020  χρηματοδοτούμε τη δημιουργία ανοιχτού αστικού  πάρκου 6,5 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου. Όλα τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 002

Στοιχεία του έργου

Το έργο αφορά:

– στην αναβάθμιση του προαύλιου χώρου του πρώην Ορφανοτροφείου θηλέων Λάρισας, με την δημιουργία νέας παιδικής χαράς και την διαμόρφωση χώρου αναψυχής,

-τον εξωραϊσμό των αύλειων χώρων των υφιστάμενων μονάδων αγωγής και διαπαιδαγώγησης και

-την εκ νέου χωροθέτηση και την πλήρη εγκατάσταση ενός ακόμη σχολικού προαυλίου για την επίτευξη συνθηκών ασφαλείας και ποιότητας και την ικανοποίηση, λειτουργικά και αισθητικά, των αυξημένων αναγκών των χρηστών όλης της ευρύτερης περιοχής.

Βασικός σκοπός των  παρεμβάσεων αποτελεί η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου, προσβάσιμου για όλους, με τη μορφή ενός μεγάλου πάρκου γειτονιάς, με έμφαση στο παιδί.

Το έργο αποτελεί μέρος της δράσης “Ανάπλαση της περιοχής παρέμβασης, άρση ασυνεχειών και προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης”, της εγκεκριμένης Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Λαρισαίων.

Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των εκπαιδευτικών μονάδων και η κατασκευή παιδικής χαράς στο Οικοδομικό Τετράγωνο  977  πρόκειται να  καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για δραστηριότητες αναψυχής και κοινωνικής επαφής των κατοίκων της.

Επιπλέον στόχος είναι η εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του χώρου με την προσέλευση, κυκλοφορία και αποχώρηση των μικρών μαθητών και των γονέων τους από τους διάφορους χώρους σχολείων αλλά και η γενικότερη αισθητική αναβάθμιση του χώρου.

Με την υλοποίηση του έργου και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα της δράσης “Ανάπλαση της περιοχής παρέμβασης, άρση ασυνεχειών και προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης” η περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής ΒΑΑ γίνεται μια περιοχή με χαμηλές ταχύτητες και  περιορισμένους φόρτους πρόσβασης σε εσωτερικούς προορισμούς,  με πιο καθαρό αέρα, λιγότερο θόρυβο και ευχάριστες διαδρομές για περπάτημα και ποδήλατο που δημιουργούν  ένα ελκυστικό περιβάλλον διαβίωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.