HomeΕΚΚΛΗΣΙΑ

Άγιος Γεδεών: Τα μυστήρια, η Αγία Του Καρα και τα μικρά Θαύματα

Άρθρο του Πρωτοψάλτη Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Χριστόφορου Καρυώτη

Άγιος Γεδεών: Τα μυστήρια, η Αγία Του Καρα και τα μικρά Θαύματα

Στον Τύρναβο όπως είναι γνωστό φυλάσσεται η Αγία Κάρα του Νεομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού. Η Τίμια Κάρα φυλάσσεται σε περίοπτη θέση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και συγκεκριμένα, στο προσκυνητάρι που φέρει παλαιά λαϊκής τεχνοτροπίας εικόνα του Αγίου.

Τμήμα εκ των λειψάνων του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Αγιορειτική Μονή Καρακάλλου, όπου για 35 χρόνια ο Άγιος έζησε ως μοναχός, διακονώντας ως Εκκλησιάρχης, υπεύθυνος δηλαδή για τον Κεντρικό Ναό (Καθολικό) του μοναστηριού.

Στον Τύρναβο, στο σημείο που έχει κτιστεί ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός επ’ ονόματι του Αγίου, προϋπήρχε ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, εκεί όπου είχε ταφεί ο Άγιος. Σήμερα, συνδεδεμένο με τον Κυρίως Ναό είναι μικρότερο Παρεκκλήσιο που στεγάζει το ταφικό μνημείο όπου βρέθηκαν λείψανα του πολιούχου της πόλης. Ο μαρμάρινος τάφος με παραστάσεις από τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου είναι έργο του Τυρναβίτη Γλύπτη Γεωργίου Καλακαλλά και μάλιστα είναι το πρώτο έργο του καλλιτέχνη στην πόλη καταγωγής του, τον Τύρναβο.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, όταν πριν αρκετά χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση του Ναού, κατά τη διάρκεια των εργασιών θεμελίωσης και ανύψωσης του επιπέδου του Ναού, ανακαλύφθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου. Αφού περισυνελέγησαν, συγκεντρώθηκαν σε νέο μαρμάρινο κιβώτιο με την ανάλογη επιγραφή και επανατοποθετήθηκαν στο νέο υπερυψωμένο ταφικό μνημείο εντός του προαναφερθέντος Παρεκκλησίου.

Περί το 1997 και συγκεκριμένα, στην πανήγυρη του Αγίου με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθείται στο Άγιο Όρος (12 Ιανουαρίου), έγινε η πρώτη μεταφορά της Κάρας του Αγίου στη Μονή της μετανοίας του. Το προσκύνημα στη Μονή Καρακάλλου έγινε με ευθύνη της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και κατόπιν αιτήματος του μοναστηριού, ενώ διήρκησε για 3 συνολικά ημέρες. Όταν, μάλιστα, ξεκίνησε η μεταφορά του ιερού θησαυρού από τον Τυρναβο στα χέρια του τότε Ιερέα της Παναγίας Φανερωμένης διαπιστώθηκαν θαυμαστά σημεία με αποκορύφωση την έντονη ευωδία της Κάρας κατά την άφιξη πλησίον της Μονής. Μαρτυρίες μιλούν για μια έντονη και άρρητη ευωδία σε όλη την γύρω περιοχή, η οποία έγινε έντονα αντιληπτή και συγκίνησε μοναχούς και πιστούς που την υποδέχτηκαν με τις ανάλογες τιμές.

Μια άλλη σημαντική στιγμή για την ιστορία που συνδέει τον Τύρναβο και τη Μονή Καρακάλλου αποτελεί και η επίσκεψη του Ηγουμένου, π. Φιλοθέου, στον Τύρναβο. Όταν ο Ηγούμενος επισκέφτηκε για πρώτη φορά την πόλη όπου μαρτύρησε ο Άγιος για να προσκυνήσει την Αγία Του Κάρα, συγκινημένος απευθυνόταν στον Άγιο προσφωνώντας Τον «Παλληκάρι μου». Ήταν όντως ενα έντονα φορτισμένο προσκύνημα με περισσή συγκίνηση για όλους, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι αυτόπτες μάρτυρες που ήταν την ώρα εκείνη στο Ναό της Παναγίας Φανερωμένης.

Ο Αγιος Γεδεών για αρκετούς Τυρναβίτες και Τυρναβίτισσες είναι πάντοτε παρών, είναι δίπλα μας ακούγοντας τις προσευχές όλων. Προσκυνητές της χάριτός Του έχουν διαπιστώσει έντονα τα σημάδια ότι η πίστη στον Άγιο Πολιουχο του Τυρναβου δεν ειναι κάτι απλό αλλά κάτι ιδιαιτέρως δυνατό και βαθύτερο, με τον Άγιο να είναι συμπαραστάτης και βοηθός των πιστών στις δύσκολες στιγμές.

Δυστυχώς, διαχρονικά ο Άγιος Γεδεών δεν έχει τύχει της απαραίτητης εκτίμησης και σεβασμού από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές αλλά και τους πολίτες, με τα παράπονα τελευταία για βανδαλισμούς στον περίβολο του Ναού να προκαλούν έντονη αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Πάντως, ο Τάφος του Αγίου στον Ναό παραμένει πάντα ανοικτός, εκτός από τη διάρκεια της νύχτας για λόγους προστασίας του χώρου, για όποιον θέλει να προσκυνήσει και να ανάψει ευλαβικά ενα κεράκι στη χάρη του Νεομάρτυρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

COMMENTS