HomeΑΓΡΟΤΙΚΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Άδειες εργασίας σε 4.000 εποχικούς από το Μπανγκλαντές

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Άδειες εργασίας σε 4.000 εποχικούς από το Μπανγκλαντές

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές, το οποίο προβλέπει συνεργασία των δύο μερών ως προς την εφαρμογή των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας μεταξύ Μπανγκλαντές και ΕΕ για την επανεισδοχή πολιτών του Μπαγκλαντές.

Πλέον, δηλαδή η διαδικασία απευθείας επιστροφών προς το Μπανγκλαντές, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, γίνεται πιο άμεση και έχει έναν άρρηκτα δεσμευτικό χαρακτήρα. Με το Μνημόνιο, η χώρα μας θα διαθέσει 4.000 ανά έτος, άδειες παραμονής για τα επόμενα πέντε έτη, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα (έρχονται δηλαδή έχοντας συγκεκριμένη θέση εργασίας).
Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως εννέα μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής, ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια και μετά το πέρας πενταετίας θα επιστρέφουν αναγκαστικά στη χώρα τους.

Μεταβατικά, θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές, που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα, να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως εννέα μήνες ανά έτος, και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής και στο τέλος της πενταετίας θα επιστρέψουν κι αυτοί στη χώρα τους.
«Βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Πολιτική που ήδη φέρνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αφού οι ροές το 2021 ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας, στις 8.745 και φέτος φαίνεται ότι θα είναι οι δεύτερες χαμηλότερες της δεκαετίας και παρά τις πιέσεις, οι διαμένοντες στα νησιά μειώθηκαν σε 2.370 από 41.000 και οι δομές σε 34 από 121» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία έχει πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στον αγροτικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οικιακές εργασίες, τουρισμός και κατασκευές.

Ωστόσο εξήγησε ότι η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να γίνεται με κανόνες, νόμιμα και όχι με κυκλώματα λαθροδιακινητών και «με το Μνημόνιο αυτό για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης στη νόμιμη μετανάστευση και την αξιοποίησή της για τις ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό».

[quads id=4]

eleftheria.gr