HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Oμίχλες διαρκείας στην Θεσσαλίκη πεδιάδα – Ανάλυση και εξήγηση

Oμίχλες διαρκείας στην Θεσσαλίκη πεδιάδα – Ανάλυση και εξήγηση

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται ένα φαινόμενο αυτό της ομίχλης αλλά αρκετά πιο εκτεταμένο και με μεγάλη διάρκεια. Η εικόνα που έχουμε σχεδόν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στη Λάρισα και τις γύρω πεδινές περιοχές είναι αυτή που βλέπετε στις κάμερες της πόλης από το weathergroup.gr αλλά και την κάμερα του 6ου Λυκείου στην περιοχή της Νεάπολης.

ddd

sss

Έχουν εμφανιστεί μάλιστα και οι γνωστοί ”ειδήμονες” που εμφανίζονται πάντα σε κάθετι καινούργιο (βλέπε κορωνοϊό, contrails κτλ) και βγάζουν δικές τους θεωρίες συνωμοσίας και πολλά άλλα.

Ας πούμε λοιπόν με απλά λόγια τι είναι ομίχλη. Ομίχλη ειναι ένα σύννεφο το οποίο δημιουργείται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και όχι εκεί που συνήθως υπάρχουν τα σύννεφα σε ένα ύψος δηλαδή από τα 2 έως και τα 11χιλιόμετρα ύψος. Είναι δηλαδή σταγονίδια νερού τα οποία δημιουργούνται κοντά στο έδαφος και συνήθως ως ένα μικρό ύψος λίγων δεκάδων μέτρων ή και εκατοντάδων σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα βλέπουμε οτι η περιοχή της Φλώρινας η θεσσαλική πεδιάδα περιοχες του βορειο Εβρου και παροδικα στην πεδιαδα Θεσσαλονικης και την περιοχη της Πατρας στις οποίες εμφανίζεται το λευκό της ομίχλης. Επειδή αυτές οι περιοχές κρατάνε τη σχετική υγρασία πολύ κοντά στο 100% πολλές ώρες τις ημέρες για αυτό και οι θερμοκρασίες παραμένουν όλο το εικοσιτετράωρο σε χαμηλά επίπεδα.

 

gfsfs

Η ομίχλη χωρίζεται και στις διάφορες κατηγορίες αφού ο τρόπος δημιουργίας της δεν είναι ο ίδιος πάντα. Στη δικιά μας περίπτωση που είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων στον ελλαδικό χώρο μιλάμε για  ομίχλη ακτινοβολίας.

Αυτή η ομίχλη για να δημιουργηθεί χρειάζεται αίθριο ουρανό για συνεχόμενες ώρες και ημέρες, ασθενείς επιφανειακούς ανέμους , και σχετικά μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία για αυτό και ξεκινούν συνήθως από περιοχές κοντά σε λίμνες και ποτάμια μακριά από τη θάλασσα. Είναι πολύ πιο συχνές σε περιοχές που επικρατεί υψηλή βαρομετρική πίεση και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά συνήθως και σε υψηλότερα.(εικονα απο ECMWF.INT)

VCDSVSFV

Όπως το λέει και το όνομα της δημιουργείται κυρίως τις νυχτερινές ώρες όταν η επιφάνεια της γης ψύχεται λόγω ακτινοβολίας και ετσι ψυχεται και ο αέρας κοντα  στο έδαφος. Η σχετική υγρασία αυξάνεται σταδιακά πλησιάζει το 95% με 100% και έτσι τα υδροσταγονιδια συμπυκνώνονται και σχηματίζουν την ομίχλη. Το πάχος (υψος) της ομίχλης είναι συνήθως όπως είπαμε από λίγες δεκάδες μέτρα και μπορεί να φτάσει τα 200 και 300 μέτρα.

 

Στα πιο κάτω προγνωστικά soundings αυτών των ημερών για την περιοχή της Λάρισας βλέπουμε τα εξής:

 

Υπάρχει ένα πολύ μικρό στρώμα 100 με 150 μέτρα περίπου κοντά στο έδαφος όπου βλέπετε ότι η κόκκινη και η μπλε γραμμή συμπίπτουν δηλαδή έχουμε την περιοχή της ομίχλης και την υγρασία στο 100%. Δεξιά βλέπουμε ότι οι ανεμοι ειναι ασθενείς δηλαδη το πολυ 1-3κομβους. Αυτό το στρώμα λέγεται οριακό στρώμα και σημειωνεται και θερμοκρασιακη αναστροφή μέσα στο οποίο επιβιώνει η ομίχλη για πολλές ώρες. Ακριβώς πιο πάνω δηλαδή από τα μόλις 150 με 200 μέτρα υψόμετρο η κόκκινη και η μπλε γραμμή απομακρύνονται απότομα και αυτό μπορούμε να το δούμε στη δεύτερη εικόνα που πιάνει μεγαλύτερο ύψος της ατμόσφαιρας δηλαδή επικρατούν συνθήκες με πάρα πολύ χαμηλές υγρασιες. Αυτός είναι ο λόγος που λίγα εκατοντάδες μέτρα πάνω από την πεδιάδα οι θερμοκρασίες είναι εμφανώς υψηλότερες και ξεπερνούν ακόμα και τους 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στο κέντρο της πεδιάδας δεν ξεπερνάνε τους 6 με 8 βαθμούς.

 

11111

 

22222

 

Ολες οι περιοχές της θεσσαλικής πεδιάδας για παράδειγμα δεν είναι ίδιες. Κάποιες από τις ημέρες στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας επικρατεί ένας ανεμος ελαφρύς αρκετός όμως ώστε να διαλύσει την ομίχλη προερχόμενος από τα βουνά στα οποία όπως είδαμε και στο πιο πάνω στο προγνωστικό sounding υπάρχει πολύ ξηρός αέρας. Αντίθετα η περιοχή της Λάρισας συνήθως έχει πολύ πιο ασθενείς ανέμους και έτσι είναι πολύ δύσκολη η διάλυση της ομίχλης ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες.

Το φαινόμενο για παραμονή της ομίχλης όλο το 24ωρο και για πολλές ημέρες δεν είναι τόσο συχνό για τη θεσσαλική πεδιάδα αλλά δεν είναι και κάτι πρωτοφανές. Σε κάποιες περιπτώσεις που ο αντικυκλώνας παρέμεινε πάνω από τον ελλαδικό χώρο για πολλές ημέρες είχαμε και πάλι παρόμοιο φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει γενικότερα αυτή την περίοδο λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας που σε άλλες περιοχές της χώρας που ευνοούνται από κάποιους ξηρούς ανέμους εκδηλώνεται σαν αλκυονίδες ημέρες ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές όπως η Φλώρινα η Λάρισα ο Τύρναβος οι Σοφαδες οι Σέρρες η Ορεστιάδα και παροδικά και σε άλλες περιοχές όπως τα Γιάννενα η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης τα Τρικαλα η Καρδιτσα η Τριπολη εκδηλώνονται ομίχλης και σημειωνονται χαμηλές θερμοκρασίες από τις γύρω περιοχές.

 

Το Νοέμβριο του 1982 τον Δεκέμβριο του 1994  και τον Δεκέμβριο 1979 είχαμε 3 με 5 ημέρες ομίχλης που σχεδόν δεν έφευγε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στη περιοχη της Λαρισας.

 

Για τις επόμενες μέρες η παραμονή του αντικυκλώνα στα λημέρια μας θα ευνοεί και πάλι τον σχηματισμό της ομίχλης στη Θεσσαλια και σε άλλες κλειστές περιοχές μακριά από τη θάλασσα για πολλές ώρες της ημέρας. Μόνο όταν κάποιο βαρομετρικό χαμηλό ή κάποια ψυχρή εισβολή που πιθανόν να έρθει μετά τις 7 με 8 του μήνα θα είναι ένας σημαντικός λόγος να αρχίσει να διαλυεται η ομιχλη.

Βασίλειος Πανάκογλου – weathergroup.gr

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.