HomeΔΙΕΘΝΗ

Gatestone Institute: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα, έγινε γενοκτονία των χριστιανών το 1913-23

Gatestone Institute: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα, έγινε γενοκτονία των χριστιανών το 1913-23

To Gatestone Institute σε άρθρο του Uzay Bulut με τίτλο “Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα” (Erdogan Threatens Greece) αναφέρει εισαγωγικά ότι ο πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), κλιμακώνει τις απειλές του για εισβολή στην Ελλάδα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην συνέχεια, κάνει αναφορά σε όλες τις απειλές του Erdogan κατά της Ελλάδας κατά χρονολογική σειρά.

Σημειώνει ότι η χριστιανική γενοκτονία του 1913-1923 από την Οθωμανική Τουρκία ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια εξάλειψης της ελληνικής, ασσυριακής και αρμενικής παρουσίας στην περιοχή. Η γενοκτονία ξεκίνησε το 1913 και επεκτάθηκε σε όλη την Οθωμανική Τουρκία, στοχεύοντας χριστιανικές και Γιεζίντι κοινότητες.

Η βίαιη εκστρατεία – υποκινούμενη τόσο από την ισλαμική τζιχάντ όσο και από τον τουρκικό εθνικισμό – είχε ως στόχο την εξόντωση των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας για τη δημιουργία μιας Τουρκοκρατούμενης και Μουσουλμανικής χώρας.

Από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, δεν έχει δοθεί καμία πραγματική πληροφορία σε Τούρκους μαθητές σχετικά με την ακραία βαρβαρότητα, σφαγές, βιασμούς, λεηλασίες και άλλες φρικαλεότητες τις οποίες υπέστησαν αυτόχθονες Έλληνες και Αρμένιοι της Σμύρνης στα χέρια των Τούρκων.

Διαψεύδεται κατηγορηματικά η αλήθεια για την ταυτότητα των εμπρηστών. Τα τελευταία 100 χρόνια, η Τουρκία κατηγορεί τα θύματα της γενοκτονίας για την εξόντωση τους.

Το 2007, ωστόσο, η International Association of Genocide Scholars (IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία που επιβλήθηκε στους αρμενικούς, ασσυριακούς και ελληνικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η συνεχής άρνηση της γενοκτονίας της Τουρκίας, ακόμη και η σκληρή περηφάνια της για το γεγονός, συνοδεύεται για δεκαετίες από την καταστροφή, την κατάχρηση και την οικειοποίηση της ελληνικής και αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Στις 21 Ιουνίου 2019, τουρκικά  ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Ελληνικό Παρθεναγωγείο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σμύρνη, το οποίο ήταν άδειο από το 1922, λεηλατήθηκε. Αφαιρέθηκαν οι πόρτες και τα παράθυρά του και τα τιμαλφή του εκλάπησαν. Το ιστορικό κτίριο, που τώρα ανήκει στο Τουρκικό Υφυπουργείο Οικονομικών, έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως από άστεγους τοξικομανείς.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, η αρμενική εκκλησία Surp Sarkis στη συνοικία Μενεμένη της Σμύρνης θα «αποκατασταθεί» ως «Μουσείο και Κέντρο Τέχνης», αφού χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη και στάβλος.

Ο Σεπτέμβριος του 2022 σηματοδοτεί την 100η επέτειο της γενοκτονίας στη Σμύρνη. Αν και η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για τη σφαγή της, όλοι οι άλλοι θα κάνουν καλά να θυμούνται και να τιμούν τις μνήμες των θυμάτων και να αποτρέπουν την περαιτέρω τουρκική επιθετικότητα.

Ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό οι δυτικές κυβερνήσεις είναι να αναγνωρίσουν επίσημα τη γενοκτονία του 1913-23, αλλά κυρίως να σταματήσουν τις συνεχείς απειλές του Erdogan κατά της Ελλάδας.

[quads id=4]

πηγή