HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα της Άννας Βαγενά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Στήριξη στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Λάρισας, με κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας

Μήνυμα της Άννας Βαγενά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα, 20/09/22, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να γίνει οπωσδήποτε το Οικοτροφείο φιλοξενίας ατόμων πασχόντων από τη νόσο αλτσχάιμερ στη Λάρισα, διαβιβάζοντας το από 16-09-2022 αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Λάρισας.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα, μετά την ακύρωση της απόφασης για την υποβολή νέου αιτήματος για Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα, η ΕΕΝΑΛ υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης για τη λειτουργία Οικοτροφείου Α3, σύμφωνα με την προκήρυξη ΑΔΑ: 9Λ2Π465ΦΥΟ-8ΞΦ του Υπουργείου Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε στις 29/07/2022, και η οποία αφορά τις διοικητικές Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (Ενότητα Λάρισας) και Δυτικής Πελοποννήσου. Ο φάκελος, με Επιστημονικό υπεύθυνο τον πανεπιστημιακό καθηγητή, κ. Κωνσταντίνο Μπονώτη, τέως Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποβλήθηκε για τη διεκδίκηση της λειτουργίας του Οικοτροφείου Α3, με δυνατότητα φιλοξενίας 15 ατόμων, πασχόντων από τη νόσο alzheimer, από συναφείς διαταραχές και οργανικά ψυχοσύνδρομα. 

Στην αποσφράγιση των φακέλων, όπου παρευρέθηκαν τα μέλη της ΕΕΝΑΛ διαπιστώθηκε ότι, για το Οικοτροφείο της Λάρισας υπέβαλαν φακέλους τρεις ακόμη Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ), των οποίων η Έδρα βρίσκεται εκτός του νομού Λαρίσης, αλλά και εκτός Θεσσαλίας, και οι οποίες είναι οι εξής:

  1. ΝΕΦΕΣ, Νοσηλευτής Αγγελόπουλος, ΑΜΚΕ Αθήνα 
  2. ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, Ξυρουχάκης, ΑΜΚΕ, Αττική και Κρήτη 
  3. ΓΗ και Άνθρωπος, Ζαχαράτος, Παπαγεωργόπουλος, ΑΜΚΕ, ΕΣΥΘΕΠΑΣ, Αθήνα

Τα μέλη της ΕΕΝΑΛ εκφράζουν , συνεπώς, τον έντονο προβληματισμό τους, καθώς οι παραπάνω εταιρείες διεκδικούν τη λειτουργία μιας ευαίσθητης μονάδας της πόλης της Λάρισας, η οποία διαχειρίζεται και υποστηρίζει ευάλωτα άτομα, χωρίς να έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων που αυτά αντιμετωπίζουν, χωρίς να έχουν συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία, με στόχο τη μετακίνηση και επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων από την Αθήνα στη Λάρισα. 

Ως εκ τούτου, τα μέλη της ΕΕΝΑΛ, με την επιστημονική γνώση και την πολύχρονη πρακτική εμπειρία τους, ζητούν από την Πολιτεία να υποστηρίξει και να ικανοποιήσει το αίτημά τους για την ανάληψη λειτουργίας του οικοτροφείου, καθώς διαθέτουν 1ον) εικοσαετή εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησής τους με άτομα με νόσο alzheimer, οργανικά ψυχοσύνδρομα κλπ., 2ον) το ανθρώπινο δυναμικό, εθελοντές, κλπ., 3ον) ιδιόκτητο κτήριο και 4ον) την εντοπιότητα. Τονίζουν δε, ότι ο ασθενής δεν είναι εμπορεύσιμο είδος που προσφέρεται για συναλλαγές και επενδύσεις οποιουδήποτε είδους.

Κατόπιν των παραπάνω, η ΕΕΝΑΛ παρακαλεί θερμά η Πολιτεία να μεριμνήσει, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα χρηματοδότησής της για τη λειτουργία Οικοτροφείου από τους ίδιους τους Λαρισαίους για τη Λάρισα, με τη βεβαιότητα ότι, η δομή αυτή θα βελτιώσει την ποιότητα της 24ωρης φροντίδας των ασθενών και θα ανακουφίσει και θα αποφορτίσει τις οικογένειές τους.

Η Άννα Βαγενά ζητά από τον υπουργό Υγείας να εξετάσει τα αιτήματα της ΕΕΝΑΛ και να την ενημερώσει για τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Τέλος, η βουλευτής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, στις 21/09/, δηλώνει: «Βρίσκομαι δίπλα σε όσους υποφέρουν από αυτή τη νόσο και σε κείνους που τους στηρίζουν. Θαυμάζω την ΕΕΝΑΛ για το πολύτιμο έργο της και ελπίζω ότι όλοι μαζί θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση του Οικοτροφείου Α3, γιατί, όπως λέτε κι εσείς, ο ασθενής δεν είναι εμπορεύσιμο είδος που προσφέρεται για συναλλαγές και επενδύσεις οποιουδήποτε είδους».

[quads id=5]