HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πανσέληνος της 22 Αυγούστου αναμοχλεύει παραδόσεις του κόσμου.

Η πανσέληνος της 22 Αυγούστου αναμοχλεύει παραδόσεις του κόσμου.

Φεγγάρι από το ρήμα φέγγω είναι το πιο κοντινό ουράνιο σώμα στη γη και το πιο λαμπερό στη διάρκεια της νύχτας. 

Σελήνη επιστημονικά από το σέλας που σημαίνει φως είναι ο μοναδικός δορυφόρος της γης. 

Το φως του το οφείλει στον ήλιο  πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ότι οι ακτίνες του ήλιου όπως πέφτουν στην επιφάνεια του φεγγαριού ανακλώνται και φτάνουν σε μας με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι ο δορυφόρος μας φέγγει από μόνος του!

Και ακριβώς επειδή η επιφάνεια που φωτίζεται διαφοροποιείται συνέχεια, καθώς περιστρέφεται, έτσι προκύπτουν οι διάφορες φάσεις της Σελήνης.

Όταν είναι γεμάτο το φεγγάρι, δηλαδή είναι ορατό στο σύνολο του, λέμε ότι έχουμε πανσέληνο και αυτό συμβαίνει κάθε 14 ή 15 μέρες.

Από την άλλη, όταν ευθυγραμμίζονται η Γη με τον Ήλιο και τη Σελήνη, το φεγγάρι σκεπάζεται από τη σκιά του πλανήτη μας και παρατηρείται ένα φαινόμενο που ονομάζεται έκλειψη Σελήνης.

Αν η ευθυγράμμιση είναι πλήρης τότε λέμε ότι έχουμε ολική έκλειψη, ενώ μπορούμε να έχουμε και μερική, σε περίπτωση που κάποιο σώμα ξεφύγει λίγο.

Απόψε το βράδυ 22 Αυγούστου έχουμε πανσέληνο  που θα στολίσει τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό . Το  γεμάτο φεγγάρι άλλοτε δίνει παρηγοριά κι άλλοτε ανατριχίλα. Μύθοι, δοξασίες έχουν εμπλουτίσει την λαογραφία μας.

Σε διάφορες παραδόσεις η κάθε Πανσέληνος του χρόνου (συνήθως 12 και πιο σπάνια 13, Blue Moon) έχει το δικό της όνομα.

Ελλάδα Σελήνη , αδερφή του Ήλιου και της Ηώς και κόρη των Τιτάνων Υπερίωνας και Θεία. Στην Ελλάδα η λατρεία της δεν ήταν τόσο λαμπρή όσο στην Ανατολή και σταδιακά συγχωνεύθηκε με τη λατρεία της Άρτεμης και μετά της Εκάτης.

Η Σελήνη ερωτεύτηκε κάποτε το νεαρό Ενδυμίωνα που θεωρούταν ο ομορφότερος όλων των θνητών. Κάθε νύχτα λοιπόν η Σελήνη διέσχιζε με το αργό άρμα της τον ουρανό, περιμένοντας την ώρα που οι ακτίνες της θα εισχωρούσαν στη σπηλιά όπου κοιμόταν ο νέος για να του δώσει ένα φιλί. Από το φόβο της μη χάσει τον αγαπημένο της από γηρατειά, κάποτε τον μάγεψε ώστε να κοιμάται αιώνια και να μένει πάντα νέος, για να τον επισκέπτεται κάθε βράδυ στον ύπνο του. Ποτέ όμως το φως της δε θα μπορέσει να τον ξυπνήσει και απ’ τη δυστυχία της αυτό αντί για λαμπερό είναι συνήθως θαμπό και κιτρινισμένο. Αυτός είναι ο μύθος του τραγικού έρωτα της Σελήνης που μπορεί να βρει κανείς με διάφορες παραλλαγές.

Ενας μύθος έλεγε ότι κάποτε ο σκύλος με την γάτα μάλωναν και κυνηγιόντουσαν ,μάταια προσπαθούσαν να τα ηρεμήσουν οι άνθρωποι. Ενα βράδυ που το φεγγάρι γεμάτο λαμποκοπούσε στον ουρανό ,μην αντέχοντας να βλέπει τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται, από τα τετράποδα που δεν έλεγαν να σταματήσουν ,πλησίασε τη γη και τα πήρε μαζί του .Από τότε στο γεμάτο φεγγάρι εάν προσέξετε κάποιες φιγούρες στη φωτεινή του όψη  να ξέρετε είναι ο σκύλος και η  γάτα που ακόμα μαλώνουν …….

Sturgeon Moon, το Φεγγάρι του Οξύρυγχου .Το όνομα δόθηκε από τους Αυτόχθονες Αλγκονκίν οι οποίοι αυτή τη περίοδο του χρόνου μπορούσαν να πιάσουν ευκολότερα τα μεγάλα αυτά ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες της ΒΑ Αμερικής. 

Green Corn Moon, Φεγγάρι του Πράσινου Καλαμποκιού, ακριβώς για να υπενθυμίζει πως πλησιάζει η ώρα της συγκομιδής του καλαμποκιού που τοποθετείται γύρω από την Ισημερία.

Άλλα ονόματα του είναι τα Wheat Cut Moon, Φεγγάρι του Θέρους  και  Blueberry Moon, Φεγγάρι των Βατόμουρων.

Ινδία: Raksha Bandhan συμπίπτει με την Ινδουιστική γιορτή Raksha Bandhan, όπου εορτάζεται ο αδερφικός δεσμός. Κυριολεκτικά Raksha Bandhan σημαίνει δεσμός προστασίας/ χρέους/ φροντίδας. Μια από τις παραδόσεις της ημέρας είναι οι αδελφές να δένουν ένα υφασμάτινο βραχιολάκι (rakhi) γύρω απ’ το καρπό του αδερφού τους, κι αυτός να τους προσφέρει ένα δώρο σε απάντηση, σημάδι της συνέχειας του δεσμού ανάμεσα τους.

Στη Σρι Λάνκα Esala Perahera κάθε Πανσέληνος αποτελεί ημέρα εορτασμού. Η συγκεκριμένη σηματοδοτεί το τέλος της Esala Perahera. Πρόκειται για μια βουδιστική φαντασμαγορική γιορτή που γίνεται στη πόλη Kandy. Λέγεται και η Γιορτή του Δοντιού γιατί είναι αφιερωμένη στο λείψανο του Βούδα που υπάρχει σ’ αυτή τη πόλη. Οι πολυήμερες λαμπερές εκδηλώσεις τελειώνουν σήμερα με τη τελετή diya-kepeema, όπου οι πιστοί πλένονται τελετουργικά σε καθαγιασμένο νερό ποταμού και παίρνουν από αυτό σπίτι τους σαν αγίασμα.

Άπω Ανατολή Στα σεληνιακά ημερολόγια κάθε μήνας ξεκινά με τη Νέα Σελήνη και κάθε Πανσέληνος πέφτει περίπου στη μέση του μήνα. Για το Κινεζικό ημερολόγιο, η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι πολύ σπουδαία αφού σηματοδοτεί τη γιορτή της συγκομιδής και εορτάζεται εξίσου απ’ όλους τους λαούς της Άπω Ανατολής . Ο θερισμός του ρυζιού και του σιταριού ξεκινά επίσημα τη νύχτα της Πανσελήνου. Η γιορτή έχει οικογενειακό χαρακτήρα. Οι οικογένειες μαζεύονται και τρώνε παραδοσιακά γεύματα. Χαρακτηριστικό έδεσμα της ημέρας είναι το σεληνοκέικ (mooncake). Πρόκειται για γλυκό με γέμιση από λοτό και κρόκο αυγού. Άλλο στοιχείο της ημέρας είναι τα αναμμένα χάρτινα φαναράκια και οι παραδοσιακοί χοροί του Δράκου και του Λιονταριού.

Ισραήλ Στο Εβραϊκό ημερολόγιο η σημερινή ημέρα συμπίπτει με τη γιορτή Tu B’Av (= η 15η μέρα του μήνα Αν). Η ημέρα σημαδεύει το ξεκίνημα της συγκομιδής των σταφυλιών. Είναι επίσης η αντίστοιχη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μια μέρα αφιερωμένη στην αγάπη και θεωρείται ιδανική ημέρα για να γίνει ένας γάμος.

 

.